Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σχολικά κυλικεία: Ισπανική καμπάνια για την διάθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΣχολικά κυλικεία: Ισπανική καμπάνια για την διάθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών
spot_img

Εκστρατεία «Ασφαλή, υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα σε εκπαιδευτικά κέντρα».

Η Ισπανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια και τη Διατροφή των Τροφίμων (AESAN) παρουσιάζει την καμπάνια:”Η σχολική καφετέρια #LaAsignaturaPendiente”

Στην Ισπανία, το 40,6% των αγοριών και κοριτσιών μεταξύ 6 και 9 ετών είναι υπέρβαρα (υπέρβαρα και παχύσαρκα), δηλαδή 4 στα δέκα αγόρια και κορίτσια. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος στην παιδική ηλικία είναι υψηλότερο και εξελίσσεται χειρότερα σε νοικοκυριά με μικρότερο εισόδημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παιδική παχυσαρκία είναι διπλάσια για τα αγόρια και τα κορίτσια σε σπίτια με μικρότερο εισόδημα (23,2%) από εκείνα που ζουν σε σπίτια με μεγαλύτερο εισόδημα (11,9%) .

Η Ισπανία είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή φρούτων και λαχανικών με περισσότερο από το 26% της ευρωπαϊκής παραγωγής και έβδομη παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό των ανηλίκων που πληρούν τις συστάσεις για καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (400 γραμμάρια ή 5 μερίδες φρούτων και/ή λαχανικών την ημέρα) είναι πολύ χαμηλή. Μεταξύ των διατροφικών συστάσεων για μια υγιεινή διατροφή, καμία δεν είναι τόσο ισχυρή και τόσο ομόφωνα αποδεκτή όσο αυτή της προώθησης της υψηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, επομένως, αυτή η χαμηλή κατανάλωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για βιώσιμες και υγιεινές σχολικές καφετέριες αναδεικνύεται ως αναδυόμενη πραγματικότητα, συνδεδεμένη με την αυξανόμενη κοινωνική ανησυχία για τις επιπτώσεις του συστήματος τροφίμων στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον και η οποία είναι ολοένα και πιο παρούσα στις κοινωνίες μας. κοινωνίες, ιδίως μετά την έγκριση της Ατζέντας του 2030 και την υπογραφή το 2015 του Συμφώνου του Μιλάνου, του Συμφώνου Αστικής Επισιτιστικής Πολιτικής που φιλοδοξεί να εφαρμόσει ένα πιο δίκαιο, υγιεινό και βιώσιμο σύστημα διατροφής.

Προκειμένου να προωθηθούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον διατροφικά πρότυπα, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία Υγεία», είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν φρέσκα, εποχιακά, τοπικά προϊόντα ή προϊόντα από μικρά κανάλια διανομής στην προμήθεια τροφίμων στα εκπαιδευτικά κέντρα, καθώς αυτού του είδους τα τρόφιμα μειώνουν σημαντικά το κόστος των ορυκτών καυσίμων στη μεταφορά και το αποτύπωμα άνθρακα.

Αυτή η εκστρατεία θέλει να τονίσει τη σημασία της διατροφής στα εκπαιδευτικά κέντρα ως κινητήρια δύναμη της αλλαγής, κατανοώντας το σχολικό περιβάλλον ως βασικό εργαλείο για την τόνωση και την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συμπεριφορών και προτύπων, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν στην ενήλικη ζωή.

Γι’ αυτό η AESAN προτείνει μια συμφωνία μεταξύ μπαμπάδων, μαμάδων, δασκάλων και γενικότερα ενηλίκων που εγγυάται φρέσκο, υγιεινό και τοπικό φαγητό σε ΟΛΑ τα σχολεία.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο υλικό της καμπάνιας σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα