Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη από Έλληνες ερευνητές για την αξιολόγηση της ποιότητας του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη από Έλληνες ερευνητές για την αξιολόγηση της ποιότητας του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου
spot_img

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Έλληνες επιστήμονες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του IESL-FORTH, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, με θέμα: “Συγκριτική αξιολόγηση διαφορετικών στοχευμένων και μη στοχευμένων αναλυτικών προσεγγίσεων για την αξιολόγηση της ποιότητας και της πιστοποίησης ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου”.

Η ομάδα των συγγραφέων αποτελείται από τους: Σοφία Δρακοπούλου, Εμμανουήλ Ορφανάκης, Ιουλία Καραγιαννάκη, Φραγκίσκος Γαΐτης, Σταυρούλα Σκούλικα, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Γιώργος Μπουκουβάλας, Γιώργος Πετρόπουλος, Βασίλιος Κατσούδας, Ρενάτα Κοντζεδάκη, Άγγελος Φιλιππίδης, Αικατερίνη Ζουμη, Μαριλένα Δασενάκη, Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης και Μιχάλης Βελεγράκης.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, με αρκετά οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την κατανάλωσή του. Επιπλέον, λόγω της εξέχουσας θέσης του στην αγορά, το EVOO έχει μελετηθεί διεξοδικά τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αυθεντικότητά του, αλλά και την αποκάλυψη του χημικού προφίλ που είναι εγγενές στις ευεργετικές του ιδιότητες.

Στην νέα αυτή δημοσίευση, πραγματοποιήθηκε μια συγκριτική μελέτη για την αξιολόγηση της ποιότητας και της πιστοποίησης των ελληνικών EVOOs χρησιμοποιώντας διαφορετικές αναλυτικές προσεγγίσεις, τόσο στοχευμένες όσο και μη. 173 μονοποικιλιακά EVOOs από τρεις εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες (Κορωνέικη, Κολοβή και Αδραμυτιανή), που ελήφθησαν κατά τα έτη συγκομιδής 2018-2020, αναλύθηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν σύμφωνα με τη σύστασή τους σε μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων (FAMEs), καθώς και το βιοδραστικό περιεχόμενό τους μέσω υγρής χρωματογραφίας σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία φασματομετρίας μάζας υψηλής ανάλυσης (LC-HRMS).

Εκτός από την ανάλυση FAMEs, τα δείγματα EVOO αναλύθηκαν επίσης μέσω HRMS-untargeted metabolomics και τεχνικών οπτικής φασματοσκοπίας (ορατή απορρόφηση, φθορισμός και Raman).

Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από όλες τις εφαρμοσμένες τεχνικές αναλύθηκαν με μεθόδους Machine Learning για τον έλεγχο ταυτότητας της ποικιλίας EVOO. Η προγνωστική απόδοση των μοντέλων υπολογίστηκε μέσω δειγμάτων δοκιμής, ενώ για την περαιτέρω αξιολόγηση εξετάστηκαν και 30 εμπορικά διαθέσιμα δείγματα EVOO ως προς την ποικιλία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο οι στοχευμένες όσο και οι μη στοχευμένες τεχνικές πρόβλεψαν σωστά την ποικιλία όλων των εμπορικά διαθέσιμων EVOO της αγοράς, εκτός από τη φασματοσκοπία ορατής απορρόφησης, όπου μόνο 3 από τα 30 EVOOs της αγοράς δεν ταξινομήθηκαν σωστά.

Με βάση αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η μεταβολομική HRMS καθώς και οι οπτικές φασματοσκοπικές τεχνικές σε συνδυασμό με μεθόδους μηχανικής μάθησης παρέχουν μια εναλλακτική προσέγγιση για την αναγνώριση της ποικιλίας ελαιολάδου, σε σύγκριση με τις επίσημες μεθόδους που έχουν ήδη καθιερωθεί (π.χ. FAME). Μέσω της μη στοχευμένης μεταβολομικής μπορεί να επιτευχθεί μια ενδελεχής έρευνα για το χημικό προφίλ των EVOOs, ενώ είναι επίσης δυνατή η αναγνώριση των ενώσεων που ενδιαφέρουν, αξιοποιώντας τις πλήρεις δυνατότητες του HRMS.

Όσον αφορά τις οπτικές τεχνικές, έχουν επικρατήσει στο πεδίο καθώς είναι εύκολες, γρήγορες και οικονομικά αποδοτικές σε σύγκριση με άλλες αναλυτικές τεχνικές. Επίσης, δεν απαιτούν προεπεξεργασία του δείγματος, ενώ η προγνωστική τους απόδοση είναι συγκρίσιμη με τις σύγχρονες αναλυτικές διαδικασίες. Τέλος, εξ όσων γνωρίζουν οι συγγραφείς, αυτή είναι η πρώτη φορά όπου διαφορετικές τεχνικές από τα πεδία της τυπικής ανάλυσης, της φασματομετρίας και της φασματοσκοπίας εφαρμόζονται στα ίδια δείγματα EVOO και τα αποτελέσματα συγκρίνονται και αξιολογούνται με τεχνικές μηχανικής μάθησης. Τα ευρήματα αυτής της εργασίας είναι πολύτιμα για την παροχή μιας νέας μεθοδολογίας για τον έλεγχο ταυτότητας των EVOOs, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τομέα της παραγωγής, της συσκευασίας και της εμπορίας του EVOO.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη νέα δημοσίευση, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο