Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
9.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη

ΑρχικήΕπιστήμη

Διατροφική νοημοσύνη: Μήπως οι διατροφικές επιλογές μας είναι πιο έξυπνες από όσο πιστεύαμε;

Πρωτοποριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έριξε φως στις βασικές διατροφικές προτιμήσεις των ανθρώπων, υποδεικνύοντας ότι οι επιλογές μας μπορεί να είναι πιο έξυπνες από ό,τι πιστεύαμε.

Η μικροβιακή αντίσταση μπορεί να ενισχύσει την υγεία των καλλιεργειών

Η καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων φυτών-μικροβίων-παρασίτων επιτρέπει τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μικροβίων, με σκοπό να ενισχύουν την αντοχή των φυτών σε παράσιτα και ασθένειες.

3D εκτύπωση τροφίμων: Η υλοποίηση μιας εξωπραγματικής ιδέας

Τα πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα που δείχνει να έχει η 3D εκτύπωση τροφίμων, ανοίγουν το δρόμο για νέα, πολυσυστατικά τρόφιμα, ειδικής διατροφής, πιο θρεπτικά και με επιθυμητά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Χαρουπάλευρο: Μελέτη για την μέγιστη απόδοσή του ως λειτουργικό συστατικό τροφίμων

Ερευνητές από την Πορτογαλία, την νούμερο ένα παραγωγό χαρουπιού στον κόσμο, διερεύνησαν το κατά πόσο το μέγεθος των κόκκων του χαρουπάλευρου έχουν αντίκτυπο στις φυσικοχημικές και βιοδραστικές ιδιότητές του

Επιστήμη: Εναλλακτική μέθοδος δίνει πιο “φρουτώδη” και “λουλουδάτη” γεύση στη σοκολάτα

Από την ανακάλυψή της μέχρι και σήμερα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, οι πειραματισμοί στην παρασκευή της σοκολάτας για ακόμα καλύτερη γεύση

Ισπανική μελέτη διερευνά την επιμόλυνση των βιολογικών προϊόντων

Οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο τα βιολογικά προϊόντα, και μια νέα μελέτη από την Ισπανία διερευνά τους μικροβιολογικούς κινδύνους που αυτά φέρουν

Ελληνικό μέλι: Ένας διατροφικός θησαυρός!

Μια ολοκληρωμένη έρευνα φαινολικών ενώσεων που αναφέρονται σε ένα πολύ ευρύ φάσμα μονοανθών μελιών από διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο

Foodomics: H νέα επιστήμη τροφίμων και οι προοπτικές της στην ανάλυση και την ασφάλεια

Ο κρίσιμος ρόλος της foodomics στην αξιολόγηση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων μέσω της αναγνώρισης δυνητικά επικίνδυνων ενώσεων

Τα τεχνητά γλυκαντικά και ο έλεγχος του βάρους

Έχει σημασία να δούμε για πιο λόγο οι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά

Επιστήμη: Οι πλαστικές μεμβράνες μαγειρέματος απελευθερώνουν τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά

Οι νάιλον σακούλες μαγειρέματος και τα κύπελλα από χαρτόνι με πλαστική επένδυση είναι ευκολίες στις οποίες βασίζονται πολλοί άνθρωποι, όμως αποτελούν υποτιμημένη πηγή νανοσωματιδίων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Επιστήμη Τροφίμων και τις προτιμήσεων των Καταναλωτών

Oι ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων είναι ακριβείς, εύχρηστες, προσιτές και φιλικές προς τον χρήστη

Σαντιγί light: Επιδράσεις της γλυκόζης και του σιροπιού καλαμποκιού σε χαρακτηριστικά και ιδιότητες

Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης που έχει μια σαντιγί, δεν ταιριάζουν με την ανάγκη του πληθυσμού για διατροφή και υγεία, συνεπώς είναι απαραίτητο να μειωθεί η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να αναπτυχθούν νέα, υγιεινά προϊόντα σαντιγί

Μελέτη: Αξιολόγηση ποιότητας φρούτων και λαχανικών με φασματοσκοπία χωρικής επίλυσης

Oι τεχνολογίες οπτικής απεικόνισης και φασματοσκοπίας χρησιμοποιούνται ευρέως στην αξιολόγηση της ποιότητας και της ασφάλειας των φρούτων και των λαχανικών.

Έρευνα: Η εμφάνιση E. coli στο μαρούλι romaine εξαρτάται από την εποχή συγκομιδής

Μεταξύ 1998 και 2019 36 εστίες συνδέθηκαν με το μαρούλι, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν μαρούλι romaine που συγκομίστηκε το φθινόπωρο.

Άζωτο: Ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης που εξαφανίζεται από το έδαφος της Γης

Ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα άνω του ενός αιώνα και η μεγάλη είδηση είναι ότι το άζωτο είναι όλο και λιγότερο διαθέσιμο σε οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο.

Επιστημονική ανακάλυψη: Φυσική γεύση άγριας φράουλας από… μύκητες σταφίδας!

Γερμανοί ερευνητές παρήγαγαν γεύση που μοιάζει με άγρια ​​φράουλα χρησιμοποιώντας μύκητες καφέ σήψης ( Wolfiporia cocos ) ζυμώνοντας ευρωπαϊκή μαύρη σταφίδα

Μέλι: Τα φαινολικά συστατικά, δείκτης προέλευσης και ποιότητας

Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ο προσδιορισμός των φαινολικών στο μέλι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αναγνώριση του ανθικού τύπου του ή να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της ποιότητας του μελιού, προκειμένου να επιλεχθούν οι βέλτιστες πρακτικές επεξεργασίας.

Καινοτομία: Νέα τεχνολογία ταχείας ανίχνευσης παθογόνων στα τρόφιμα

Τα ταχύτερα αποτελέσματα των αναλύσεων επιτρέπουν στους κατασκευαστές να απελευθερώνουν προϊόντα πιο γρήγορα, μειώνεται το κόστος αποθήκευσης και ψύξης ενώ και οι ανακλήσεις θα γίνονται πιο γρήγορα

Επιστήμη: “Κοκτέιλ” βακτηριοφάγων εναντίον της Salmonella Typhimurium

H χρήση βακτηριοφάγων είναι μια ολοένα και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς βασίζεται σε φυσικούς φάγους χωρίς γενετικές τροποποιήσεις, δεν περιέχουν συντηρητικά και πωλούνται σε υδατικά διαλύματα

Βιομηχανία τροφίμων: Ο πόλεμος απαιτεί ευελιξία και επιτυχημένες στρατηγικές προσαρμογής

Οι ομάδες HACCP και R+D καλούνται να λύσουν γρήγορα ένα σύνολο προβλημάτων σχετικά με τις πρώτες ύλες και την επισήμανση των τροφίμων

Την ευθύνη για τα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα που υπάρχουν στις αναρτήσεις στην βιβλιοθήκη του cibum.gr φέρουν οι συγγραφείς τους.

Προσφέρετε τα δικά σας άρθρα & διατριβές

spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

Μετάβαση στο περιεχόμενο