Η Ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Mosa Meat, υπέβαλε την πρώτη αίτηση για έγκριση καλλιεργούμενου κρέατος, στην αγορά της ΕΕ.
H Mosa Meat, εταιρεία καλλιέργειας βοείου κρέατος που παράγεται απευθείας από ζωικά κύτταρα, υπέβαλε το πρώτο της αίτημα για έγκριση της αγοράς Novel Foods στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Mosa Meat είναι μια ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων, με έδρα το Μάαστριχτ της Ολλανδίας, που Ιδρύθηκε το 2016. Αυτή η υποβολή επικεντρώνεται στο καλλιεργημένο λίπος ως συστατικό, το οποίο μπορεί να αναμειχθεί με φυτικά συστατικά για τη δημιουργία νόστιμων τροφίμων όπως χάμπουργκερ, κεφτέδες, ή μπολονέζ.
Με αυτή την κανονιστική υποβολή η Mosa Meat κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θα αξιολογήσουν το αίτημα έγκρισης. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 18 μήνες.
Σε αντίθεση με τη Σιγκαπούρη, όπου αξιολογούνται πλήρη προϊόντα, η ρυθμιστική διαδικασία της ΕΕ απαιτεί τα καλλιεργημένα συστατικά να υποβάλλονται μεμονωμένα. Το καλλιεργημένο λίπος επιλέχθηκε ως το πρώτο συστατικό για έγκριση, επειδή σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην απόδοση της γεύσης, του αρώματος και της αίσθησης στο στόμα του βοείου κρέατος, καθιστώντας το απαραίτητο για μια μεταμορφωτική γαστρονομική εμπειρία.
«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας», δήλωσε ο Maarten Bosch, διευθύνων σύμβουλος της Mosa Meat. «Το λίπος είναι η ψυχή της γεύσης, και έχουμε αναπτύξει ένα συστατικό που προσφέρει την πλούσια γαστρονομική εμπειρία που περιμένουν οι καταναλωτές από το συμβατικό βοδινό κρέας. Αυτή η
καινοτομία όχι μόνο ενισχύει τα Mosa Burgers μας, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το φυτικό
προϊόντα, τα οποία συχνά δυσκολεύονται να αναπαράγουν την πλήρη αισθητηριακή εμπειρία του κρέατος».
Αυτή η υποβολή αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την εισαγωγή καλλιεργούμενων προϊόντων όπως το Mosa Burger στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι συνέχεια των πρώτων επίσημων γευστικών δοκιμών της Mosa Meat πριν από την έγκριση του Mosa burgers και μια συνεργασία για την ανάπτυξη προϊόντων με τον σεφ Hans van Wolde 2 αστέρων Michelin, ο οποίος επαίνεσε την ποιότητα του καλλιεργημένου λίπους.
Όπως αναφέρει η Mosa Meat το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να ενισχύσει το σύστημα τροφίμων της Ευρώπης μειώνοντας την εξάρτηση από αυτό εισαγωγές, ενισχύοντας την κυριαρχία των τροφίμων και διασφαλίζοντας μια ανθεκτική, βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Σύμφωνα με ανεξάρτητη και αξιολογημένη από ομοτίμους Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής, η παραγωγή καλλιεργούμενου βοείου κρέατος, παράγει ως και 93% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου, χρησιμοποιείται 95% λιγότερη γη και 78% λιγότερο νερό σε σύγκριση με τη βιομηχανική παραγωγή κρέατος. Επιπλέον, η αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω της οποίας καλλιεργείται το κρέας
και το αποστειρωμένο περιβάλλον παρασκευής του, θα εξαλείψει ή θα μειώσει δραστικά τη χρήση αντιβιοτικών και τον κίνδυνο για παθογόνα, μολυσματικούς παράγοντες και τροφιμογενείς ασθένειες που σχετίζονται με την
εντατική κτηνοτροφία.
Οι ιδρυτές της Mosa Meat παρουσίασαν το πρώτο καλλιεργημένο βοδινό χάμπουργκερ στον κόσμο το 2013, καλλιεργώντας το απευθείας από τα κύτταρα αγελάδων. Η Mosa Meat, που ιδρύθηκε το 2016, κλιμακώνει τώρα την παραγωγή του ίδιου βοείου κρέατος που αγαπούν οι άνθρωποι, αλλά με τρόπο που είναι καλύτερος για τους ανθρώπους, τα ζώα και τον πλανήτη.