Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες Αγρότες: Μόνο το 6,7% λαμβάνει οποιαδήποτε κατάρτιση – 25% ο μέσος όρος στην Ευρώπη είπε ο ΥπΑΑΤ

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΈλληνες Αγρότες: Μόνο το 6,7% λαμβάνει οποιαδήποτε κατάρτιση - 25% ο μέσος όρος στην Ευρώπη είπε ο ΥπΑΑΤ
spot_img

Τα συμπεράσματα από το “11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας”.

«Η νέα γενιά αγροτών έχει την διάθεση να ενσωματώσει στις γεωργικές της συνήθειες αυτά που λέει η επιστήμη και αυτά που προσφέρει η τεχνολογία». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς στο πρόσφατο “11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας” με τίτλο: “Σύγχρονα Αγροδιατροφικά Συστήματα στο Πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας: Ξεκλειδώνοντας το Μέλλον” που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου ο υπουργός σημείωσε επιπλέον και τα εξής: «Χωρίς την άμεση αντιμετώπιση, τη σωστή τοποθέτηση, τη γρήγορη προσαρμογή στις καινούργιες ανάγκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, τα ζητήματα της διατροφικής αλυσίδας δεν θα μπορούν να υπηρετηθούν στο μέλλον. Αυτό θα συμβεί για πολλούς λόγους. Θεωρώ πως είναι αναγκαίο στο μέλλον να ισορροπήσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή και το δεύτερο είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η λεγόμενη κυκλική οικονομία. Η χώρα μας αλλά και συνολικά η Ευρώπη, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως μία πραγματικότητα. Η κλιματική αλλαγή για να αντιστραφεί θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Στη χώρα μας δυστυχώς το ποσοστό των αγροτών που λαμβάνει την οποιαδήποτε κατάρτιση είναι 6,7% επί του συνόλου των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Στα υπόλοιπα κράτη μέλη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 25%. Στην Ολλανδία είναι 80%. Εάν αυτό το ποσοστό κατάρτισης δεν φροντίσουμε ως Πολιτεία να το αυξήσουμε, θα καταλήξουμε ουραγοί σε μία κούρσα η οποία ξεκίνησε και η οποία όσο περνάει ο καιρός θα μεγεθύνει την απόστασή μας από τους υπόλοιπους. Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης είναι να πετύχει αυτόν τον στόχο. Να φτάσουμε τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο κατάρτισης των αγροτών μας».

Ο Νίκος Παπαχρυσανθόπουλος, εμπορικός σύμβουλος, Foreign Commercial Service, της διοίκηση Διεθνούς Εμπορίου στο υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α., ανέφερε: «Ο τομέας της Αγροτεχνολογίας γίνεται συνεχώς ολοένα και πιο σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, με πολλές χώρες να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ώστε να παραμείνουν παραγωγικές. Στις ΗΠΑ, ο τομέας της Αγροτεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ισχυρός με έντονη εστίαση στην καινοτομία και σε λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία, όπως η γεωργία ακριβείας, η βιοτεχνολογία, η ψηφιακή γεωργία και οι προηγμένες τεχνικές διαχείρισης καλλιεργειών που στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, στη μείωση της κατανάλωσης πόρων και στην ασφάλεια της ποιότητας τροφίμων».

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, δήλωσε: «Οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς και φυσικά όλοι οι τομείς προσαρμόζονται προς αυτές προσπαθώντας να τις αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό». Ο Αθανάσιος Κουϊμτζής, πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σημείωσε: «Σε μεγάλο βαθμό η περιφέρεια στηρίζεται από την γεωργία και παράλληλα στηρίζει τη γεωργία. Είναι σαφές ότι ο κλάδος της γεωργίας δεν θα πρέπει να είναι μόνο ένα οικονομικό παράγωγο της ευρύτερης κοινωνίας και οικονομίας, αλλά θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι που μεταφέρει τεχνογνωσία, αναβαθμίζει την περιφέρεια και φέρνει τον απαιτούμενο επαγγελματισμό».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο