Σήμερα, η Επιτροπή αποφάσισε να ενεργοποιήσει νέα μέτρα κρίσης για τη στήριξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός κρίσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) θα ανακουφίσει άμεσα τους φορείς εκμετάλλευσης των τομέων της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης θαλασσινών, μέσω χρηματοδοτικής αντιστάθμισης για τις οικονομικές τους απώλειες και το πρόσθετο κόστος. Θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χορηγούν οικονομική αντιστάθμιση στους φορείς εκμετάλλευσης για διαφυγόντα εισοδήματα λόγω της τρέχουσας διαταραχής της αγοράς, καθώς και «ενισχύσεις αποθήκευσης» σε οργανώσεις παραγωγών. Το βήμα αυτό έρχεται να προστίθεται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρέχουν στήριξη μέσω κρατικών ενισχύσεων.
Ο κ. Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος εναντίον όλων μας. Οι τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης πλήττονται σκληρά λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, οξυγόνου και πρώτων υλών. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια μετά την πανδημία COVID-19, γι ‘αυτό λαμβάνουμε και πάλι γρήγορα μέτρα για να τους υποστηρίξουμε σε αυτή την αναταραχή. Αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εμποδίζουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειές μας για διαρθρωτική ενεργειακή μετάβαση στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.»
Δυνατότητα αντιστάθμισης για τη στήριξη των τομέων
Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αύξησε τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, δημιουργώντας πολύ υψηλό πρόσθετο λειτουργικό κόστος και συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης θαλασσινών. Ο μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε σήμερα επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν δύο είδη μέτρων κρίσης:
- Οικονομική αντιστάθμιση στους φορείς εκμετάλλευσης των τομέων της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης για το διαφυγόν εισόδημά τους και πρόσθετες δαπάνες που απορρέουν από την τρέχουσα διαταραχή της αγοράς. Το πρόσθετο κόστος ενέργειας μπορεί να καλυφθεί από την αντιστάθμιση εάν συνδέονται με τη διαταραχή της αγοράς που προκαλείται από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
- Οικονομική αντιστάθμιση στις οργανώσεις παραγωγών εάν εφαρμόσουν τον μηχανισμό αποθήκευσης της κοινής οργάνωσης των αγορών («ενίσχυση αποθεματοποίησης»). Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει στις οργανώσεις παραγωγών να αποθηκεύουν τα προϊόντα των μελών τους ως τρόπο εξασφάλισης ικανοποιητικού επιπέδου τιμών στην αγορά.
Ο μηχανισμός κρίσης του EMFAF είναι ένα προσωρινό μέτρο. Ισχύει αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημερομηνία έναρξης της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2022. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν ή όχι. Εάν το πράξουν, θα πρέπει να τις συμπεριλάβουν στην επόμενη έκδοση του προγράμματος EMFAF, το οποίο υποβάλλεται στην Επιτροπή.
Φόντο
Λόγω των επιπτώσεων της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πολλοί αλιείς της ΕΕ δεν πηγαίνουν στη θάλασσα επειδή τους κοστίζει περισσότερο από το να παραμείνουν στο λιμάνι. Ολόκληρος ο στόλος της ΕΕ καθίσταται σχεδόν ασύμφορος. Τα αλιευτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στον Εύξεινο Πόντο αντιμετωπίζουν επίσης την απειλή πιθανών στρατιωτικών δραστηριοτήτων, οδηγώντας, ως εκ τούτου, σε προληπτική αναστολή της δραστηριότητάς τους. Οι τομείς της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης επηρεάζονται επίσης από την αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και από το υψηλό κόστος εφοδιαστικής και μεταφοράς. Αναμένεται ότι η ιχθυαγορά θα αντιμετωπίσει αρνητικό σοκ εφοδιασμού, τόσο για τα νωπά (ενωσιακά) αλιευτικά προϊόντα λόγω των αποφάσεων να μην διανυκτερεύσουν όσο και για ορισμένα μεταποιημένα ή διατηρημένα προϊόντα ως αποτέλεσμα των ελλείψεων πρώτων υλών.
Σύμφωνα με τον κανονισμό EMFAF, η Επιτροπή μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης της κρίσης σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος που προκαλεί σημαντική διαταραχή των αγορών.