Η γνωμοδότηση βασίστηκε στις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες και στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας του Βελγίου (FASFC) η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών, εξέδωσε Γνώμη για τη μικροβιολογική ασφάλεια σε περίπτωση απόκλισης από τη νόμιμη αποθήκευση θερμοκρασίας των ψυχόμενων τροφίμων που προορίζονται για την παρασκευή taco.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το απόλυτο μυστικό για πετυχημένη μαρέγκα
Η επιστημονική επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Από την άποψη ασφάλειας των τροφίμων, μπορεί να γίνει αποδεκτή η απόκλιση από τη νόμιμη θερμοκρασία αποθήκευσης των τροφίμων που προορίζονται για ψύξη, όπως το κοτόπουλο, το επεξεργασμένο τυρί και τα τηγανητά μανιτάρια, που προορίζονται για την την παρασκευή τάκος; Συγκεκριμένα, μπορούν τα εν λόγω τρόφιμα να διατηρούνται σε θερμοκρασία θερμοκρασία έως 30 °C (αντί έως 7 °C) για έως 3 ώρες;
- Εάν όντως μπορεί να χορηγηθεί παρέκκλιση, μπορεί να γίνει το ίδιο και για άλλα τρόφιμα, από κατηγορίες αλλαντικών, τυριών και λαχανικών, που προορίζονται για taco χωρίς να διενεργηθεί πλήρης εκτίμηση κινδύνου για τα πρόσθετα αυτά προϊόντα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα κρούσματα σιγκέλλωσης – Δεκάδες ασθενείς μετά από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων
Η γνωμοδότηση βασίστηκε στις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες και στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με αυτήν η Salmonella spp., η E. coli που παράγει την τοξίνη Shiga (STEC), η L. monocytogenes και ο B. cereus προσδιορίστηκαν ως οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι στο πλαίσιο αυτό. Με βάση τις διαθέσιμες
πληροφορίες (δοκιμές διάρκειας ζωής, δοκιμές πρόκλησης και προσομοιώσεις), η ζητούμενη απόκλιση (αποθήκευση για 3 ώρες σε μέγιστη θερμοκρασία 30 °C αντί της νόμιμης θερμοκρασίας των 7 °C) δεν είναι
αποδεκτή από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο η Βρετανία προσπαθεί να διατηρήσει απόθεμα τροφίμων στα σούπερ μάρκετ μετά το Brexit
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μούχλα σε σαλάμι και ζαμπόν: Το πετάω ή σώζεται;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μποϊκοτάζ εναντίον της Coca Cola γιατί στήριξε τον Τραμπ
Με βάση τις προσομοιώσεις του δυναμικού ανάπτυξης των μικροοργανισμών που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση της διεπαφής Combase, οι ακόλουθοι χρόνοι/θερμοκρασία προσδιορίζονται ως αποδεκτοί για τα εν λόγω τρόφιμα (μαγειρεμένα αλλαντικά, παστεριωμένο τυρί και θερμαινόμενα λαχανικά) κατά την παρασκευή taco. Οι αναφερόμενες τιμές χρόνου/θερμοκρασίας στον παρακάτω πίνακα ισχύουν επίσης για άλλα τρόφιμα από τις 3
κατηγορίες (μαγειρεμένα αλλαντικά, παστεριωμένο τυρί, θερμαινόμενα λαχανικά) και υπό την προϋπόθεση ότι παραμένει στο ίδιο πλαίσιο.
Θερμοκρασία: 30 °C 28 °C 26 °C 24 °C 22 °C
Ανώτατος χρόνος: 30 min 40 min 50 min 1h 1h15
Με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, η απόκλιση 3 ωρών στους 30 °C διαφόρων τροφίμων
που προορίζονται για ψύξη (αλλαντικά, παστεριωμένο τυρί, θερμαινόμενα λαχανικά) δεν μπορεί να
επιτραπεί από άποψη ασφάλειας τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ε 407: Γιατί η καραγενάνη είναι το πιο στοχοποιημένο πρόσθετο αν και βρίσκεται ακόμη και στα πιο «φυσικά» προϊόντα
Η γνωμοδότηση παρουσιάζει μια σειρά από συνδιασμούς χρόνου/θερμοκρασίας που μπορεί να είναι αποδεκτοί για την παρασκευή tacos. Αυτοί ισχύουν για τα τρόφιμα από τις 3 κατηγορίες (μαγειρεμένα αλλαντικά, παστεριωμένα τυριά, θερμαινόμενα λαχανικά) και υπό την προϋπόθεση ότι αυτό παραμένει στο πλαίσιο της προετοιμασίας/σύνθεσης των τροφίμων που θα καταναλώνονται άμεσα και ότι δεν έχουν προκύψει πρόσθετοι μικροβιολογικοί κίνδυνοι.