ΑρχικήΝέαΑνάκλησηLIDL Cz: Ανάκληση σάπιου κοτόπουλου και εντοπισμός νοθείας σε προϊόν κρέατος

LIDL Cz: Ανάκληση σάπιου κοτόπουλου και εντοπισμός νοθείας σε προϊόν κρέατος

7 λεπτά ανάγνωσης

Ανάκληση συσκευασμένου κοτόπουλου λόγω μη φυσιολογικής οσμής έντονης αλλοίωσης και εντοπισμός νοθείας σε κονσερβοποιημένο προϊόν κρέατος ιδιωτικής ετικέτας στη LIDL στην Τσεχία

Σειρά ευρημάτων από ελέγχους της Κρατικής Γεωργικής και Τροφικής Επιθεώρησης της Τσεχίας, ανέδειξε προβλήματα τόσο ασφάλειας όσο και συμμόρφωσης στην επισήμανση προϊόντων που διατέθηκαν μέσω της Lidl, με ανάκληση συσκευασμένου κοτόπουλου λόγω ενδείξεων αλλοίωσης και διαπίστωση νοθείας σε κονσερβοποιημένο προϊόν κρέατος ιδιωτικής ετικέτας, (δείτε φωτογραφίες παρακάτω) ενώ έχουν προηγηθεί περιπτώσεις αποκλίσεων στη δηλωμένη περιεκτικότητα σε κρέας και ζητήματα μικροβιολογικής ασφάλειας στην ίδια σειρά προϊόντων.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Σοκαριστικές εικόνες από ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες: Έκθεση του ΥΠΑΑΤ αποκαλύπτει ψάρια γεμάτα πληγές, παραμορφώσεις, παράσιτα και λοιμώξεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Ευρωπαϊκός συναγερμός για επικίνδυνη τοξίνη τριπλάσια των ορίων – Ειδοποίηση σε 7 χώρες

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά οι Αρχές εντόπισαν ενδείξεις αλλοίωσης σε συσκευασμένο κοτόπουλο που διατέθηκε στο λιανεμπόριο, στο πλαίσιο επίσημου ελέγχου σε κατάστημα της Lidl Česká republika στην Πράγα. Το προϊόν αφορούσε «κοτόπουλο χωρίς εντόσθια» προερχόμενο από την εταιρεία Vodňanská drůbež. Το δείγμα ελήφθη επισήμως από τους κρατικούς επιθεωρητές και υποβλήθηκε σε οργανοληπτική αξιολόγηση. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε “μη φυσιολογική οσμή που παραπέμπει σε αλλοιωμένο κρέας”, εύρημα που αποτελεί σαφή ένδειξη αποσύνθεσης. Σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια ασφάλειας τροφίμων, οποιοδήποτε προϊόν εμφανίζει χαρακτηριστικά αλλοίωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές για κατανάλωση και κατατάσσεται στην κατηγορία των επικίνδυνων τροφίμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Πολλαπλοί κίνδυνοι από ισιωτική πρέσα μαλλιών που πωλείται και στην Ελλάδα – Ευρωπαϊκή ειδοποίηση (Δείτε μάρκα και φωτογραφία)

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ελληνικά ράφια ρύζι με καρκινογόνα ορυκτέλαια – Το RASFF ενημέρωσε 23 χώρες για υπέρβαση έως 12.700%

Επίσης στην Τσεχία, σε κατάστημα της Lidl Česká republika στο Pelhrimov, η Επιθεώρηση ασφάλειας τροφίμων, διαπίστωσε περίπτωση νοθείας σε κονσερβοποιημένο προϊόν κρέατος με την ονομασία «χοιρινό κότατζ Πικόκ», παρτίδας Λ 509717, με ημερομηνία ανάλωσης έως 14.10.2027 και συσκευασία σε γυάλινο δοχείο 300 γραμμαρίων, που παράγεται από την PAMAPOL SA. Ειδικότερα, η περιεκτικότητα σε κρέας βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που δηλωνόταν στην επισήμανση, γεγονός που κατατάσσει το προϊόν στα νοθευμένα τρόφιμα. Η απόκλιση αυτή συνιστά παραβίαση των απαιτήσεων επισήμανσης και παραπλάνηση του καταναλωτή, όπως ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011 για την παροχή πληροφοριών τροφίμων στους καταναλωτές, ο οποίος επιβάλλει η επισήμανση να είναι ακριβής, σαφής και μη παραπλανητική ως προς τη σύνθεση, τη φύση και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, καθώς και από τον Κανονισμό (ΕΚ) 178/2002 που θέτει τις γενικές αρχές ασφάλειας τροφίμων και την υποχρέωση απόσυρσης μη συμμορφούμενων προϊόντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Μαλακτικά ρούχων: Ελβετική δοκιμή εντόπισε αλλεργιογόνα αρώματα και ελάχιστη ως μηδενική επίδραση στην απαλότητα των ρούχων!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Συναγερμός στην Ευρώπη για σαλμονέλα σε σαλάτα από Ιταλία – Δεκάδες ασθενείς στο νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου είχε καταγραφεί αντίστοιχο περιστατικό για προϊόν της ίδιας μάρκας ιδιωτικής ετικέτας, όπου δηλωμένη περιεκτικότητα 89% σε κρέας αντιστοιχούσε σε πραγματική τιμή 76,6% βάσει εργαστηριακής ανάλυσης, με την αρμόδια αρχή να κινεί διοικητική διαδικασία επιβολής προστίμου και να διαβιβάζει την υπόθεση στο ευρωπαϊκό σύστημα διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας για την καταπολέμηση της νοθείας τροφίμων (AAC), ενώ τον Νοέμβριο του 2025 είχε προηγηθεί προληπτική ανάκληση στην Κροατία επίσης για προϊόν ιδιωτικής ετικέτας Pikok λόγω πιθανής παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου Listeria monocytogenes και τον Μάιο του 2025 είχε καταγραφεί απόκλιση στη σύσταση σε προϊόν ουγγρικού γκούλας της ίδιας σειράς, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κρέας και διαφοροποίηση της μορφής του, περιπτώσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία παραπλάνησης καταναλωτή και ενεργοποιούν τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για ακρίβεια στην επισήμανση, επαλήθευση της σύστασης μέσω ελέγχων και άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων όταν εντοπίζονται μη συμμορφώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |  Ελλάδα: Πρόστιμο €3.000 στα Flying Tiger για γλυκό από «ψεύτικη σοκολάτα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προβλήματα στο έντερο: Η καθημερινή συνήθεια που τα επιδεινώνει σύμφωνα με μελέτες σε 15.000 συμμετέχοντες

όσον αφορά στην ανάκληση κοτόπουλου, η αλλοίωση του νωπού κρέατος συνδέεται κυρίως με μικροβιακή ανάπτυξη, η οποία μπορεί να προκύψει από ανεπαρκή ψύξη, διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας, κακή υγιεινή κατά την επεξεργασία ή υπέρβαση των ορίων συντήρησης. Σε τέτοιες συνθήκες αναπτύσσονται βακτήρια όπως Salmonella spp., Campylobacter spp. και Listeria monocytogenes, τα οποία συνδέονται με τροφιμογενείς λοιμώξεις. Η παρουσία έντονης οσμής σήψης αποτελεί ένδειξη προχωρημένης μικροβιακής αποδόμησης πρωτεϊνών και λιπών, με παραγωγή πτητικών ενώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Ψηφιακός Ντετέκτιβ Τροφίμων: Ελληνική τεχνολογία στην πρόβλεψη της αλλοίωσης σε πραγματικό χρόνο που αποτρέπει σπατάλη και απώλεια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση ελληνικής φέτας ΠΟΠ που λήγει το… 2030! (φωτογραφία)

Οι επιπτώσεις στην υγεία από κατανάλωση αλλοιωμένου κοτόπουλου μπορεί να περιλαμβάνουν οξεία γαστρεντερίτιδα με συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακό άλγος και πυρετό. Σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της σηψαιμίας ή της λιστερίωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνική εταιρεία μπισκότων πίσω από ευρωπαϊκή ειδοποίηση για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Προσφυγή καταναλώτριας στο ΣΕΕ για τα «Ηπειρώτικα Αυγά» ΠΙΝΔΟΣ

Και αυτή η ανάκληση τονίζει τη σημασία της αυστηρής τήρησης των συστημάτων HACCP και των ορθών πρακτικών υγιεινής και παραγωγής. Η συνεχής παρακολούθηση θερμοκρασιών σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, η σωστή διαχείριση χρόνου ζωής προϊόντος, οι τακτικοί μικροβιολογικοί έλεγχοι και η εκπαίδευση του προσωπικού αποτελούν βασικές μεθόδους αποτροπής παρόμοιων περιστατικών. Η συσκευασία σε δίσκο πολυαιθυλενίου με επικάλυψη πολυπροπυλενίου, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δεν αποτρέπει την αλλοίωση όταν παραβιάζονται οι συνθήκες συντήρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαγή εποχής στα σουπερμάρκετ: Μεγάλη αλυσίδα καταργεί τα barcode

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |Ελλάδα: Κρούσμα λιστερίωσης οδήγησε σε ανάκληση φέτας – Τι απάντησε (και τι δεν απάντησε) ο ΕΟΔΥ στο cibum

Για τους καταναλωτές, η αναγνώριση ενδείξεων αλλοίωσης είναι κρίσιμη. Αλλαγές στην οσμή, στο χρώμα ή στην υφή του κρέατος αποτελούν σαφή σήματα αποφυγής κατανάλωσης. Η τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας κατά τη μεταφορά από το κατάστημα στο σπίτι, η αποθήκευση σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C και η κατανάλωση πριν την ημερομηνία λήξης μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ποιότητα ενός προϊόντος, συνιστάται η απόρριψή του χωρίς δοκιμή. Το περιστατικό καταγράφηκε σε συγκεκριμένη παρτίδα και σημείο πώλησης, ωστόσο αναδεικνύει τη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης σε όλα τα στάδια της αλυσίδας τροφίμων, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Το αλλοιωμένο κοτόπουλο που ανακλήθηκε από τα Lidl στην Τσεχία
Το κρέας ιδιωτικής ετικέτας της Lidl στο οποίο εντοπίστηκε νοθεία

Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος