Η Ferrero πάντως υποστηρίζει ότι μοναδικός της στόχος είναι το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα
Ο γίγαντας τροφίμων Ferrero ξεκίνησε να πουλά μια vegan εκδοχή του αλείμματος φουντουκιού Nutella στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Η vegan Nutella στοχεύει να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα που δεν προέρχονται από ζωικά προϊόντα και έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
Αντί για αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη λοιπόν, η συνταγή προσθέτει φυτικά συστατικά όπως ρεβίθια και σιρόπι ρυζιού.
Ακόμα κι αν εξακολουθούν να εκπέμπουν λίγο μεθάνιο, «οι φυτικές πρωτεΐνες είναι καλύτερες για το κλίμα από την πρωτεΐνη γάλακτος», λέει ο Corentin Biardeau, μηχανικός γεωργίας και τροφίμων στη δεξαμενή σκέψης για το κλίμα The Shift Project.
Αυτό υποστηρίζεται από δεδομένα από την πλατφόρμα λογιστικής άνθρακα CarbonCloud. Υπολογίζει ότι το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη παράγει 15,5 κιλά CO2e ανά κιλό, ενώ τα ρεβίθια αντιπροσωπεύουν ένα πενιχρό 0,4 κιλά CO2e και το σιρόπι καστανού ρυζιού έχει 1,77 κιλά CO2e.
Ωστόσο, το γάλα σε σκόνη αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μερίδιο (8,7 τοις εκατό) της συνταγής Nutella.
«Η αντικατάστασή του έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι εκεί το μεγάλο ζήτημα», λέει ο Biardeau. «Εάν η Ferrero είχε όντως στόχο για ένα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν, θα έπρεπε πρώτα να αντικαταστήσει το φοινικέλαιο», προσθέτει.
Το φοινικέλαιο, το οποίο συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών στη Νοτιοανατολική Ασία, παραμένει βασικό συστατικό της συνταγής, παρόλο που το ακριβές ποσοστό του δεν αποκαλύπτεται στην ετικέτα του προϊόντος.
Φθηνό και με ασυναγώνιστες αποδόσεις, το φοινικέλαιο είναι το φυτικό έλαιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Παράγεται κυρίως στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, το 80 τοις εκατό του φοινικέλαιου χρησιμοποιείται για τρόφιμα, το 10 τοις εκατό για καλλυντικά και το 10 τοις εκατό για βιοκαύσιμα.
Εναλλακτικές λύσεις όπως το κραμβέλαιο και το ηλιέλαιο εκπέμπουν δύο έως τρεις φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από το φοινικέλαιο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της γαλλικής περιβαλλοντικής υπηρεσίας Agribalyse.
Αυτά τα υποκατάστατα έλαια απελευθερώνουν κατά μέσο όρο 2,28 kg CO2eq ανά kg και 2,58 kg αντίστοιχα, έναντι 6,04 kg για το φοινικέλαιο, λέει.
Γιατί η vegan έκδοση είναι πιο ακριβή;
Ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν επίσης την τιμή αυτού του προϊόντος, το οποίο είναι πιο ακριβό από το προηγούμενο προϊόν που είχε βάση το γάλα.
Ενώ ένα βάζο 350 γρ. vegan Nutella κοστίζει σχεδόν 12 ευρώ ανά κιλό, η κλασική έκδοση κοστίζει μεταξύ 6 και 11 ευρώ ανά κιλό (ανάλογα με τη μορφή).
«Είμαστε έκπληκτοι που η vegan έκδοση είναι πιο ακριβή, παρόλο που οι φυτικές πρωτεΐνες είναι φθηνότερες από το γάλα, το οποίο πιθανότατα δεν πληρώνεται και σε ικανοποιητικές τιμές στους αγρότες», λέει ο Biardeau.
Πηγή: Euronews