Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί νέο πρόγραμμα 2 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΗ ΕΕ χρηματοδοτεί νέο πρόγραμμα 2 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα
spot_img

Η συμμετοχή των επιστημόνων στο πρόγραμμα θα ξεπεράσει τις 5.000.

Σε ένα νέο τριετές πρόγραμμα της ΕΕ, υπό την ηγεσία της Ιρλανδίας, ακαδημαϊκοί, ρυθμιστικές αρχές και η βιομηχανία τροφίμων θα ενωθούν για την καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα και την ενίσχυση της διαφάνειας στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

Μια κοινοπραξία 20 οργανισμών θα δημιουργήσει και θα κινητοποιήσει την «Ευρωπαϊκή Κοινότητα Πρακτικής για την Απάτη στα Τρόφιμα»: From Outset to Operation (EFF-CoP)», με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη”.

Το έργο θα φέρει σε επαφή μια κοινότητα επιστημόνων, ρυθμιστικών αρχών, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, εργαστηρίων και άλλων ενδιαφερομένων με σκοπό τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας για την ενίσχυση της αυθεντικότητας και της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων.

Επικεφαλής του έργου EFF-CoP είναι η καθηγήτρια της Ακεραιότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Τροφίμων στη Σχολή Γεωπονίας και Επιστήμης Τροφίμων του University College Dublin (UCD), καθηγήτρια Saskia van Ruth, η οποία δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην κοινότητα.

Το έργο θα περιλαμβάνει φεστιβάλ απάτης τροφίμων, εκπαιδευτικά μαθήματα βασισμένα στην παιχνιδοποίηση, ζωντανά εργαστήρια, μια σειρά podcast «Αυθεντικές ορέξεις», διαδικτυακά σεμινάρια, εικονικά καφενεία, ένα εργαστήριο προετοιμασίας για περιστατικά απάτης τροφίμων και ειδικές εκδηλώσεις για τη μελλοντική γενιά.

Πάνω από 5.000 επιστήμονες, ρυθμιστικές αρχές, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και εργαστήρια θα προωθήσουν την έρευνα και την καινοτομία για να δημιουργήσουν ένα μέλλον με μεγαλύτερη ιχνηλασιμότητα και εμπιστοσύνη στα τρόφιμά μας, δήλωσε η ίδια.

Σχολιάζοντας το νέο έργο EFF-CoP, ο καθηγητής van Ruth δήλωσε ότι «η απάτη στα τρόφιμα φτάνει σε κάθε τραπέζι στον κόσμο και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στα τρόφιμά μας» και πρόσθεσε:

«Το EFF-CoP θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο καταπολεμούμε την απάτη στα τρόφιμα, προωθώντας τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων τροφίμων και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συμμετέχουν σε ένα δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων, όπου θα μπορούν να μαθαίνουν ο ένας από την εμπειρία και την τεχνογνωσία του άλλου, επωφελούμενες από τη συνεργασία και την καινοτομία σε διασυνοριακό επίπεδο.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αποτελούν μόνο τη ραχοκοκαλιά αλλά και την πιο δυναμική δύναμη του ευρωπαϊκού τομέα τροφίμων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Δικτύου Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (INSME), το οποίο είναι εταίρος της κοινοπραξίας, Giovanni Zazzerini.

«Ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας και αυθεντικότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ιδίως με περιορισμένους πόρους σε σύγκριση με τις μεγάλες εταιρείες.

«Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, το έργο EFF-CoP αντιμετωπίζει άμεσα αυτές τις προκλήσεις, ενδυναμώνοντας τις ΜΜΕ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα», δήλωσε ο Zazzerini.

Ο παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός μελών SSAFE, ο οποίος εργάζεται μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων και ασχολείται με θέματα απάτης στα τρόφιμα για πάνω από μια δεκαετία, είναι επίσης εταίρος της κοινοπραξίας.

«Η πρωτοβουλία αυτή παρέχει μια ισχυρή διέξοδο για τη συγκέντρωση ενδιαφερομένων από ολόκληρη την ΕΕ και άλλα μέρη του κόσμου για τη συνεργατική καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της SSAFE, Quincy Lissaur.

Πηγή: https://www.alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/252479?returnurl=https://www.alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/252479

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο