Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Alert από Ε.Ε.: Πολλαπλά κρούσματα Salmonella από εισαγόμενο σουσάμι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνAlert από Ε.Ε.: Πολλαπλά κρούσματα Salmonella από εισαγόμενο σουσάμι
spot_img

Όπως αναφέρει σε σχετική δημοσίευση η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, από τον Ιανουάριο του 2019, έχουν αναφερθεί 121 περιπτώσεις λοιμώξεων από Salmonella enterica με έξι διαφορετικούς οροτύπους. Όπως φαίνεται, τα κρούσματα αυτά συνδέονται με προϊόντα με βάση το σουσάμι σε πέντε χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ.

Οι οροτύποι είναι οι S. Amsterdam, S. Havana, S. Kintambo, S. Mbandaka, S. Orion, και S. Senftenberg. Οι σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν σε ασθενείς από τέσσερις χώρες, αποκάλυψαν την κατανάλωση προϊόντων με βάση το σουσάμι (χαλβάς ή ταχίνι) πριν από την ασθένεια. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις αφορούν παιδιά ηλικίας ≤10 ετών, τα οποία αντιπροσωπεύουν επίσης πάνω από το ήμισυ των περιπτώσεων που νοσηλεύτηκαν. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Από τον Νοέμβριο του 2019, 14 παρτίδες προϊόντων με βάση το σουσάμι που προέρχονται από τη Συρία, βρέθηκαν θετικές σε ένα ή πολλαπλά στελέχη της αντίστοιχης έξαρσης Salmonella (δώδεκα από το Brand A, δύο από το Brand C).

Με βάση τις διαθέσιμες επιδημιολογικές και μικροβιολογικές πληροφορίες, μαζί με τις  ιχνηλατήσεις, τα πιθανά οχήματα μόλυνσης είναι τα προϊόντα με βάση το σουσάμι που εισάγονται από τη Συρία, τουλάχιστον σε χώρες που εμπλέκονται στην ιχνηλασιμότητα των θετικών παρτίδων. Τα προϊόντα αυτά είναι σφραγισμένα και έτοιμα προς κατανάλωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση συνέβη πριν τα προϊόντα φτάσουν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ).

Η διαλείπουσα εμφάνιση ανθρώπινων κρουσμάτων και ο εντοπισμός θετικών δειγμάτων τροφίμων από το 2019, υποδεικνύουν τη διαθεσιμότητα των μολυσμένων προϊόντων με βάση το σουσάμι στην αγορά ΕΕ/ΕΟΧ για πάνω από δύο χρόνια.

Τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται από τον Αύγουστο του 2020 στις σχετικές παρτίδες προϊόντων με βάση το σουσάμι, δεν απέτρεψαν την εμφάνιση κρουσμάτων σε ανθρώπους μέχρι σήμερα. Επιπλέον, τα εν λόγω προϊόντα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν αποθηκευμένα στα σπίτια των καταναλωτών.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμένων πληροφοριών σχετικά με την παρασκευή και τη διανομή των προϊόντων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για νέες λοιμώξεις από Salmonella στην ΕΕ/ΕΟΧ που συνδέονται με εισαγόμενα προϊόντα με βάση το σουσάμι από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο