Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλεύρια: Εργαστήριο εντόπισε γλυφοσάτη σε 11 από τα 14 δείγματα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑλεύρια: Εργαστήριο εντόπισε γλυφοσάτη σε 11 από τα 14 δείγματα!
spot_img

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών της Il Salvagente.

Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών, δημοσίευσε στο τελευταίο της τεύχος τα αποτελέσματα των ερευνών της σε 14 δείγματα αλεύρων. Σε 11 από αυτά βρέθηκε γλυφοσάτη, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και πιθανό καρκινογόνο σύμφωνα με την IARC, την Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν είναι πολύ κάτω από το νόμιμο όριο (10 mg/kg). Σε 4 δείγματα η γλυφοσάτη ανιχνεύθηκε μόνο σε ίχνη, δηλαδή κάτω από την αναλυτική ποσοτικοποίηση (0,01 mg/kg), ενώ στα άλλα 7 αντίθετα οι τιμές υπερβαίνουν το όριο ποσοτικοποίησης .

Η Salvagente επικαλείται πάντα την αρχή της προφύλαξης κατά της γλυφοσάτης, επειδή τα επιστημονικά στοιχεία αναφέρουν ότι ακόμη και σε δόσεις που θεωρούνται ασφαλείς για τον άνθρωπο, αυτό το φυτοφάρμακο είναι ικανό να βλάψει την υγεία και να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.

Όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, όλα τα υπολείμματα που βρέθηκαν είναι πολύ κάτω από τα νόμιμα όρια. Όταν τα δραστικά συστατικά δεν υπερέβαιναν το αναλυτικό όριο ποσοτικού προσδιορισμού (0,01 mg/kg), η Salvagente ανέφερε μόνο τον αριθμό των ιχνών που «παρατηρήθηκαν» από το εργαστήριο κάτω από το όριο αυτό. Η πιο επαναλαμβανόμενη ουσία μεταξύ εκείνων που παρατηρήθηκαν σε συγκεντρώσεις άνω των 0,01 mg/kg είναι το βουτοξείδιο του πιπερονυλίου.

Το εργαστήριο εντόπισε επίσης μια επαναλαμβανόμενη παρουσία μυκοτοξινών και πιο συγκεκριμένα των ουσιών Οχρατοξίνη A (Ota) και T2+Ht2. Τα αποτελέσματά όμως ήταν ενθαρρυντικά και όλα τα προϊόντα που αναλύθηκαν είναι επίσης κάτω από το πιο προστατευτικό όριο που έχει θέσει η ΕΕ για τα παιδιά. Η κατάσταση είναι διαφορετική για την Οχρατοξίνη Α, με νόμιμο όριο 3 mcg/kg, όπου οι συγκεντρώσεις, ενώ τηρούν πάντα τους κανονισμούς, ήταν πιο έντονες, καθώς κυμαίνονται από ένα ελάχιστο 0,04 στα Coop έως ένα μέγιστο 0,59 στην περίπτωση της Lidl .

Από την τελευταία αξιολόγηση της EFSA το 2006, προέκυψαν νέα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η οχρατοξίνη μπορεί να είναι γενοτοξική επειδή βλάπτει άμεσα το DNA. Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι μπορεί επίσης να είναι καρκινογόνος για τα νεφρά.

Δείτε ακόμη: Είναι ασφαλές για τους έφηβους να παίρνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης;

Η Coop απάντησε στο εργαστήριο «Μετά τον εντοπισμό σας, πραγματοποιήσαμε περαιτέρω ελέγχους. Η τιμή που εντοπίσατε είναι πολύ χαμηλή (0,019 ppm) και με αβεβαιότητα μέτρησης 0,009, όπως υποδεικνύεται από εσάς, τα δεδομένα πέφτουν στα 0,010 ppm, το όριο μόλυνσης που υιοθετείται στη βιολογική γεωργία. Ενώ το νόμιμο όριο για το σιτάρι είναι 10 ppm. Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για σημειακά ίχνη και για πιθανή τυχαία μόλυνση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες αναλύσεις ελέγχου που έγιναν πριν από τη συσκευασία από τον παραγωγό στην ίδια παρτίδα πρώτης ύλης, όπου δεν βρέθηκε παρουσία γλυφοσάτης». Α

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο