Λιγότερο από έναν μήνα μετά το ευρωπαϊκό μπλόκο στις εισαγωγές βραζιλιάνικων ζωικών προϊόντων λόγω ανησυχιών για τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να ανοίγει ξανά την πόρτα για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επίσημου ευρωπαϊκού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία από τις 24 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2026, οι ευρωπαϊκοί ελεγκτικοί μηχανισμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διαδικασίες, η εκπαίδευση των επιθεωρητών και τα συστήματα επίσημου ελέγχου που εφαρμόζουν οι βραζιλιάνικες αρχές μπορούν να παρέχουν τις εγγυήσεις που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πουλερικά και το μέλι.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η «εισβολή» του Σκλαβενίτη στο έτοιμο φαγητό πιέζει την εστίαση – «Πιθανώς να δούμε λουκέτα», λέει ο Ι. Δαβερώνης
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική ανατροπή σε σχέση με την απόφαση που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν η Βραζιλία αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των χωρών που είχαν άδεια να εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κρέας πουλερικών, μέλι, αυγά και άλλα προϊόντα, εξαιτίας αμφιβολιών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για τη χρήση απαγορευμένων αντιμικροβιακών ουσιών. Οι ευρωπαίοι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι το βραζιλιάνικο σύστημα παρέχει επαρκή βάση ώστε οι αρμόδιες αρχές της χώρας να πιστοποιούν ότι τα πουλερικά και το μέλι που εξάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ για τα αντιμικροβιακά.
Γιατί τα πουλερικά επιστρέφουν νωρίτερα
Η ταχύτερη επανένταξη των πουλερικών σε σχέση με το βόειο κρέας συνδέεται άμεσα με τον κύκλο ζωής των ζώων. Τα κοτόπουλα εκτρέφονται και οδηγούνται σε σφαγή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που επιτρέπει την ταχύτερη τεκμηρίωση της συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αντίθετα, στην περίπτωση του βοείου κρέατος, η χρονική απόσταση μεταξύ γέννησης και σφαγής των ζώων είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Eric Thévenard, αρμόδιο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ελέγχους, οι εισαγωγές βραζιλιάνικου βοείου κρέατος στην ΕΕ δεν αναμένεται να επανεκκινήσουν πριν από το 2028.
Η διατήρηση της αναστολής στο βόειο κρέας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η Βραζιλία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων βοείου κρέατος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι προβλέπουν οι κανόνες της ΕΕ για τα αντιμικροβιακά
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες παγκοσμίως σχετικά με τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κτηνοτροφία. Οι κανόνες απαγορεύουν τη χρήση αντιβιοτικών ως αυξητικών παραγόντων ή για τη βελτίωση της απόδοσης των ζώων, ενώ επιβάλλουν ειδικούς περιορισμούς σε αντιμικροβιακά που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ανθρώπινη ιατρική.
Στόχος των μέτρων είναι ο περιορισμός της μικροβιακής αντοχής, ενός προβλήματος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ως μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία διεθνώς. Η υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ανθεκτικών βακτηρίων, τα οποία είναι δυνατόν να μεταφερθούν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας ή του περιβάλλοντος.
Η τελική απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη
Παρά τη θετική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών ελεγκτών, η επανένταξη της Βραζιλίας στον κατάλογο των εγκεκριμένων προμηθευτών πουλερικών και μελιού δεν θεωρείται ακόμη οριστική. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εγκρίνουν την απόφαση μέσω ψηφοφορίας στην αρμόδια επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στις 20-21 Οκτωβρίου και στις 16-17 Νοεμβρίου.
Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί θετικά, οι εξαγωγές βραζιλιάνικων πουλερικών και μελιού προς την ευρωπαϊκή αγορά θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ το βόειο κρέας θα παραμείνει εκτός ευρωπαϊκής αγοράς μέχρι να αποδειχθεί πλήρως η συμμόρφωση των συστημάτων παραγωγής και ελέγχου της χώρας με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Ωφελεί η δίαιτα χωρίς γλουτένη, όταν δεν έχουμε κοιλιοκάκη;
- MAX STORES: Πρόστιμο 6000 ευρώ για παράβαση που αφορά τις τιμές σε προϊόντα
- Γιατί το ψητό κοτόπουλο κοστίζει λιγότερο από τα λαχανικά στο σούπερ μάρκετ;
- Ρύζι: Τελικά, πρέπει να πλένεται πριν το μαγείρεμα;
- Σορμπέ φρούτων: Εργαστηριακός έλεγχος αποκαλύπτει πόσα φυτοφάρμακα «σερβίρονται» μαζί με τη δροσιά
- Κατεψυγμένο σπανάκι: Το απλό κόλπο πριν το μαγείρεμα για να μην γίνει νερουλό