Τα ευρήματα αναλύσεων του Ιταλικού ερευνητικού περιοδικού τροφίμων Salvagente για δραστικές και άλλες ουσίες σε τριμμένα τυριά.
Στο τεύχος του Μαίου 2024, το περιοδικό Salvagente που εκδίδεται μηνιαίως στην Ιταλία υπάρχει δημοσιευμένη με αναλυτικά στοιχεία, η τελευταία του έρευνα για τη παρουσία φαρμάκων και αφλατοξίνης M1 σε δείγμα 37 τυριών.
Τα ευρήματα
Από το Parmigiano Reggiano μέχρι το Grana Padano και τα υπόλοιπα παλαιωμένα μείγματα τυριών, τα αποτελέσματα δίνουν μια πολύ καθαρή εικόνα: 33 δείγματα είναι εντελώς απαλλαγμένα από τις επιμολύνσεις που αναζητούνταν και περάσανε τις δοκιμές. Σε τέσσερις περιπτώσεις, ωστόσο, ανιχνεύτηκε η παρουσία ζωοτεχνικών φαρμάκων σε συγκεντρώσεις όμως που ήταν κάτω από τα νόμιμα όρια, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κυρώσεις.
Στο Parmissimo Parmigiano Reggiano βρέθηκε σουλφαδιμιδίνη (0.718 mcg/kg), στο παλαιωμένο Gran Biraghi από 100% Ιταλικό γάλα, εντοπίστηκε μελοξικάμη (0,576 mcg/kg), όπως και στο Lidl Antichi Maestri Grana Padano (0,738 mcg/kg) και τέλος, στο Coop Gli Spesotti εντοπίστηκε καραζολόλη (0,535 mcg/kg).
Πρόκειται για δραστικά συστατικά φαρμάκων που επιτρέπονται στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή με διαφορετικές λειτουργίες: η σουλφαδιμιδίνη είναι ένα αντιβακτηριακό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μαστίτιδας, η μελοξικάμη είναι ένα αντιφλεγμονώδες που χορηγείται για την ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις των αγελάδων, η καραζολόλη προωθεί την πρόκληση του τοκετού, διευκολύνει και βελτιώνει τα ποσοστά γονιμότητας και συχνά χορηγείται κατά τη διάρκεια του αρμέγματος.
Κάθε φάρμακο έχει ένα χρόνο απόσυρσης, που καθορίζεται από τον κτηνίατρο, δηλαδή η χορήγηση πρέπει να διακόπτεται εγκαίρως, ώστε να μην καταλήξει σε συγκεντρώσεις εκτός επιτρεπόμενων ορίων στο γάλα. Γι’ αυτό ακριβώς, τα νομικά όρια (Κανονισμός 37/2010 της ΕΕ) που πρέπει να τηρούν τα κτηνιατρικά φάρμακα, αναφέρονται στην πρώτη ύλη, το γάλα και όχι στο υποπροϊόν, όπως το τυρί στην περίπτωσή της συγκεκριμένης έρευνας.
«Πού είναι το πρόβλημα;» απαντούν οι εταιρίες
Το περιοδικό μοιράστηκε πριν από τη δημοσίευση τα αποτελέσματα της ανάλυσής, με τις τέσσερις εταιρείες, στα προϊόντα των οποίων το εργαστήριό εντόπισε αυξημένες συγκεντρώσεις κτηνιατρικών φαρμάκων. Η Coop και η Biraghi δεν θέλησαν να εκφέρουν θέση για το θέμα αυτό. Από την άλλη πλευρά, η Lidl και η Caseifici GranTerre Spa απέστειλαν απαντητικό σημείωμα.
Η Lidl ενημερώνει: «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι η ποσότητα των 15 mcg/kg προβλέπεται από τον κανονισμό 37/2010 ως ανώτατο όριο υπολειμμάτων του Meloxicam όσον αφορά την κατηγορία τροφίμων «νωπό γάλα» βοοειδών και αιγών και όχι όσον αφορά το τυρί. Ως εκ τούτου, διευκρινίζεται ότι η παρουσία σε αμελητέα ίχνη Meloxicam στο «Antichi Maestri Grana Padano» δεν αντίκειται σε καμία νομική ρύθμιση. Στην πραγματικότητα, η ουσία επιτρέπεται και χρησιμοποιείται νόμιμα στην κτηνοτροφία και το όριο των 15mcg/kg, το οποίο σε κάθε περίπτωση τηρείται σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι τα κατάλοιπα ανιχνεύθηκαν 20 φορές χαμηλότερα από το μέγιστο όριο των 15 mcg/kg για το γάλα, δεν ισχύει για το προϊόν που αναλύθηκε. Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι το προϊόν της Lidl συμμορφώνεται με όλα τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και ότι δεν υπάρχει καμία κρισιμότητα σε σχέση με αυτό.»
Από την Caseifici GranTerre, ιδιοκτήτρια του εμπορικού σήματος Parmissimo, απάντησαν: «Η παρουσία υπολειμμάτων ζωοφαρμάκων στο γάλα είναι ανεπιθύμητη, όχι μόνο για λόγους υγείας, αλλά και για τις αρνητικές συνέπειες στη διαδικασία τυροκόμησης. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει επιμελής έλεγχος στα στάδια που προηγούνται της επεξεργασίας μας, ο οποίος διενεργείται από τους προμηθευτές μας και τις αρμόδιες αρχές. το σχέδιο αυτοελέγχου μας περιλαμβάνει αναλύσεις σχετικά με τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων. Μετά την έκθεσή σας επανεξετάσαμε τα δεδομένα των τελευταίων δύο ετών και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν έχουν εντοπιστεί μη συμμορφώσεις. Οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν από τις αναλύσεις που μας αναφέρατε είναι πολύ χαμηλές, πάνω από 100 φορές χαμηλότερες από τα επίπεδα που εγγυώνται την υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, για περαιτέρω διερεύνηση διενεργούμε πρόσθετους ελέγχους στην παρτίδα παραγωγής που μας υποδείξατε, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής επαλήθευσης σε διαπιστευμένα εργαστήρια.»