Επτά επιχειρήσεις τροφίμων έκλεισαν από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) τον Μάρτιο.
Οι λόγοι για το κλείσιμο των συγκεκριμένων 7 εγκαταστάσεων ποικίλλουν, από την έλλειψη ζεστού νερού στους νιπτήρες του προσωπικού, μέχρι αρουραίο σε μια παγίδα κόλλας πάνω από ένα κουτί πατατάκια.
Σύμφωνα με το FSAI, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα κλεισίματα βάσει του νόμου του 1998, ενώ τρεις εντολές κλεισίματος εκδόθηκαν βάσει των κανονισμών 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επίσημοι έλεγχοι σε σχέση με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα).
Άλλοι λόγοι για τις εκτελεστικές εντολές περιλαμβάνουν στοιχεία εκτεταμένης δραστηριότητας τρωκτικών, δοχεία με ακάλυπτα λαχανικά, μαγειρεμένο κοτόπουλο και μαγειρεμένο αρνί που διατηρούνται όλη τη νύχτα σε ανοιχτή μονάδα προβολής, έλλειψη εκπαίδευσης για την υγιεινή των τροφίμων, καμία γραπτή πληροφόρηση για τα αλλεργιογόνα και κανένα στοιχείο αποτελεσματικής διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του FSAI, Pamela Byrne , σχολίασε, ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σοβαρή αδιαφορία» για τις βασικές διαδικασίες ασφάλειας των τροφίμων. «Οι εκτελεστικές εντολές του Μαρτίου δείχνουν, ότι ορισμένες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με τις πρακτικές ασφαλών τροφίμων που εφαρμόζονται για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.»
«Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να διασφαλίσουν μια ισχυρή πολιτική για την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σωστών διαδικασιών διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων για να διασφαλίζεται ο έλεγχος των παρασίτων και οι βέλτιστες πρακτικές υγιεινής ανά πάσα στιγμή. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε ασφαλή τρόφιμα.»