Στο Ινδικό σουσάμι εντοπίστηκε η μη εγκεκριμένη ουσία Chlorpyrifos
Την τιμητική του σε ελέγχους αλλά και σε επικίνδυνα για την υγεία ευρήματα έχει το εισαγόμενο σουσάμι στη χώρα μας. Για άλλη μία φορά σε συνοριακούς ελέγχους εντοπίστηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σουσάμι προέλευσης Ινδίας.
Το φορτίο περιείχε το φυτοφάρμακο Chlorpyrifos σε ποσότητα 0,024 mg/kg – ppm με μέγιστο επιτρεπόμενο 0,01 mg/kg – ppm. Η Ελλάδα ειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ενημέρωσης για τα τρόφιμα RASFF και το φορτίο επέστρεψε στην Ινδία πριν διατεθεί στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ελληνικές αρχές έχουν εντοπίσει και άλλες φορές ακατάλληλο για κατανάλωση σουσάμι στο οποίο είχε ανιχνευτεί σαλμονέλα.
Το γεγονός των συνεχόμενων περιπτώσεων εντοπισμού ακαταλληλων φορτίων με σουσάμι δεν είναι τυχαίο καθώς η Ελλάδα και η Κύπρος είναι με μεγάλη διαφορά οι Ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν σουσάμι (χαλβάς, ταχίνι, κ.ά.), οπότε υπερτερούν και σε εισαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος.
Το Chlorpyrifos ( CPS ), επίσης γνωστό ως Chlorpyrifos ethyl, είναι ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες, ζώα και κτίρια, και σε άλλα περιβάλλοντα, για να σκοτώσει έναν αριθμό παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των σκουληκιών. Δρα στα νευρικά συστήματα των εντόμων αναστέλλοντας το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση .
Το Chlorpyrifos κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1966 από την Dow Chemical Company. Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos–methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl , σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.