Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικά σύνορα: “Στη… μάνα του” νέο φορτίο με σουσάμι – Ειδοποίηση RASFF από την Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνικά σύνορα: "Στη... μάνα του" νέο φορτίο με σουσάμι - Ειδοποίηση RASFF από την Ελλάδα
spot_img

Στο Ινδικό σουσάμι εντοπίστηκε η μη εγκεκριμένη ουσία Chlorpyrifos

Την τιμητική του σε ελέγχους αλλά και σε επικίνδυνα για την υγεία ευρήματα έχει το εισαγόμενο σουσάμι στη χώρα μας. Για άλλη μία φορά σε συνοριακούς ελέγχους εντοπίστηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σουσάμι προέλευσης Ινδίας.

Το φορτίο περιείχε το φυτοφάρμακο Chlorpyrifos σε ποσότητα 0,024  mg/kg – ppm με μέγιστο επιτρεπόμενο 0,01 mg/kg – ppm. Η Ελλάδα ειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ενημέρωσης για τα τρόφιμα RASFF και το φορτίο επέστρεψε στην Ινδία πριν διατεθεί στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ελληνικές αρχές έχουν εντοπίσει και άλλες φορές ακατάλληλο για κατανάλωση σουσάμι στο οποίο είχε ανιχνευτεί σαλμονέλα.

Το γεγονός των συνεχόμενων περιπτώσεων εντοπισμού ακαταλληλων φορτίων με σουσάμι δεν είναι τυχαίο καθώς  η Ελλάδα και η Κύπρος είναι με μεγάλη διαφορά οι Ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν σουσάμι (χαλβάς, ταχίνι, κ.ά.), οπότε υπερτερούν και σε εισαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος.

Το Chlorpyrifos ( CPS ), επίσης γνωστό ως Chlorpyrifos ethyl, είναι ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες, ζώα και κτίρια, και σε άλλα περιβάλλοντα, για να σκοτώσει έναν αριθμό παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των σκουληκιών. Δρα στα νευρικά συστήματα των εντόμων αναστέλλοντας το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση .

Το Chlorpyrifos κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1966 από την Dow Chemical Company. Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifosmethyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της  EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl ,  σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο