Οι φράουλες είναι το φρούτο με τα περισσότερα φυτοφάρμακα ωστόσο υπάρχει τρόπος να τις καθαρίσετε αποτελεσματικά και να τις απολαύσετε με ασφάλεια
Οι φράουλες, αυτά τα κόκκινα ζουμερά φρούτα συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας. Βοηθούν επίσης στη βελτίωση της ποιότητα του ύπνου, στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο και περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων όπως βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη C και φολικό οξύ), μέταλλα (π.χ. κάλιο, μαγγάνιο), φυτικές ίνες, αλλά κυρίως (πολυ)φαινόλες (φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, συμπυκνωμένες και υδρολυόμενες τανίνες, στιλλιγβενοειδή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα ηπατίτιδας από κατεψυγμένα βατόμουρα – Συμπτώματα και κίνδυνοι
Ωστόσο λόγω της υψηλής ευαισθησίας των καρπών της φράουλας σε προσβολές από παράσιτα και ασθένειες, χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων κατά τη διάρκεια του κύκλου της καλλιέργειας και της περιόδου συγκομιδής. Και επειδή έχουν λεπτό δέρμα και αναπτύσσονται χαμηλά στο έδαφος, απορροφούν πιο εύκολα τα φυτοφάρμακα. Αυτό επιβεβαιώνεται από μετρήσεις πολλών περιβαλλοντικών οργανισμών. Η τελευταία ανακοίνωση της Pesticide Action Network UK (PAN UK) αναφέρει ότι οι φράουλες βρέθηκαν να είναι τα φρούτα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, με το 95% από τα 120 δείγματα που ελέγχθηκαν από την κυβέρνηση το 2022 να περιέχουν φυτοφάρμακα PFAS, ενώ και η PAN Netherlands σήμανε καμπανάκι κινδύνου, αποκαλύπτοντας πως σχεδόν καμία φράουλα δεν είναι απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα, και υποστήριξε ότι οι περισσότερες συμβατικές φράουλες δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά. Μόνο οι βιολογικές φράουλες πληρούν τα πρότυπα για βρεφικές και νηπιακές τροφές.
Σύμφωνα και με στοιχεία του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ, οι φράουλες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προϊόντων με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων. Και βρίσκονται πάντα στην κορυφή του ετήσιου « Dirty Dozen », της λίστας της Environmental Working Group με προϊόντα που είναι πιο πιθανό να περιέχουν φυτοφάρμακα.
Για όλα τα παραπάνω και επειδή έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε μανάβικά λαϊκές αγορές και σουπερμάρκετ, είναι επιβεβλημένος ο σωστός καθαρισμός και το εξονυχιστικό πλύσιμο, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως με νερό αναμεμειγμένο με ξύδι, μαγειρική σόδα ή αλάτι. Το βασικότερο όμως είναι να πλένετε την κάθε φράουλα ξεχωριστά και αρκετή ώρα αντί να τις κάνετε ένα γρήγορο πέρασμα κάτω από τη βρύση. Πριν από αυτό καλό θα είναι να τις αφήσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Ο καθηγητής επεξεργασίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign και μέλος του τμήματος φρούτων και λαχανικών του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων, Changmou Xu, λέει ότι η μέθοδος για την αποτελεσματική αφαίρεση βρωμιάς και φυτοφαρμάκων από τις φράουλες είναι εκπληκτικά εύκολη.
«Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τις φράουλες περιλαμβάνει το μούλιασμα των φρούτων σε καθαρό νερό για λίγα λεπτά και, αν θέλετε, προσθέστε λίγο λευκό ξύδι ή διάλυμα μαγειρικής σόδας και μετά ξεπλύνετε με φρέσκο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν γεύση ξιδιού ή μαγειρικής σόδας», λέει ο Xu και προσθετει πως «το να τοποθετείτε τις φράουλες σε ένα σουρωτήρι και να τις ξεπλένετε απαλά κάτω από τρεχούμενο νερό μπορεί να λειτουργήσει καλά εάν τις μετακινήσετε με το χέρι για να εκτεθούν όλες οι επιφάνειες», λέει ο Xu
Για ξέπλυμα με ξύδι, ανακατέψτε περίπου 1/2 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι σε ένα φλιτζάνι νερό. Μουλιάζετε τις φράουλες για λίγα λεπτά και μετά τις ξεπλένετε καλά με τρεχούμενο νερό πριν τις φάτε. «Το ξύδι είναι ασφαλές, κατάλληλο για τρόφιμα, εύκολο στη χρήση και έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες», λέει ο Xu.
Μπορείτε επίσης να μουλιάζετε τις φράουλες σας σε μαγειρική σόδα. Ο Xu συνιστά να διαλύσετε μερικά κουταλάκια του γλυκού σε ένα μεγάλο μπολ με νερό. «Το διάλυμα μαγειρικής σόδας έχει συνήθως pH περίπου οκτώ έως εννέα, που το καθιστά ελαφρώς αλκαλικό», εξηγεί ο Xu. «Αυτή η ήπια αλκαλικότητα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των όξινων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στις φράουλες». Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να ξεπλύνετε καλά τα μούρα μετά το μούλιασμα για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα και να αποφύγετε τις περίεργες γεύσεις. Τέλος συνιστά να τις πλένετε λίγο πριν τις καταναλώσετε, διότι εάν τις πλύνετε αμέσως μετά την αγορά, υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν μούχλα λόγο υγρασίας.