Το θέμα και η εκστρατεία της παγκόσμιας ημέρας ασφάλειας τροφίμων 2025.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν το θέμα και την εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων (WFSD) 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου.
Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι: «Ασφάλεια τροφίμων: Η επιστήμη στην πράξη», υπογραμμίζοντας τον ρόλο της επιστημονικής γνώσης στη διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL De: «Μην το καταναλώσετε σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ…»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε περίπου 30 τόνους ακατάλληλης ζάχαρης και προϊόντων ζαχαροπλαστικής!
Η σημασία της επιστήμης στην ασφάλεια των τροφίμων
Από την καθιέρωσή της το 2018, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων παγκοσμίως. Για το 2025, η εκστρατεία επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η επιστημονική έρευνα και οι καινοτομίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων.

Η πρωτοβουλία δεν απευθύνεται μόνο στους επιστήμονες και τους ειδικούς, αλλά και σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και καταναλωτές. Μέσα από τη συνεργασία και τη σωστή εφαρμογή επιστημονικών δεδομένων, μπορούν να διαμορφωθούν αποτελεσματικές πολιτικές, βέλτιστες πρακτικές και υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές που θα εγγυώνται ασφαλή τρόφιμα σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας, ο FAO και ο ΠΟΥ κυκλοφόρησαν μια εργαλειοθήκη σε έξι γλώσσες (αραβικά, κινέζικα, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και ισπανικά), με στόχο να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους φορείς να οργανώσουν τις δράσεις και τις επικοινωνίες τους για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων.
Παράλληλα, στις 7 Απριλίου 2025, θα πραγματοποιηθεί ένα διαδικτυακό σεμινάριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν το θέμα της εκστρατείας, οι βασικές επικοινωνιακές στρατηγικές και τα εργαλεία που θα είναι διαθέσιμα για την προώθησή της.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία WFSD 2025, την εργαλειοθήκη, το διαδικτυακό σεμινάριο και πρόσθετους πόρους είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Codex Alimentarius του FAO και του ΠΟΥ.