Βαριές κατηγορίες κατά των δύο πολυεθνικών – Επτά τα αδικήματα – Η Foodwatch υποστηρίζει ότι Neslte και Ferrero επέδειξαν έλλειψη ανταπόκρισης, αποτυχία διαχείρισης της κρίσης, έλλειψη ενσυναίσθησης, κυνισμό και κακοδιαχείριση των θυμάτων
Ο foodwatch (μη κερδοσκοπικός οργανισμός για ασφαλές φαγητό και για περισσότερη διαφάνεια στον τομέα των τροφίμων) κινείται νομικά εναντίον της Ferrero και της Nestle για τις επιδημίες slamonella και E. Coli μετά από κατανάλωση των Kinder έκπληξη και της πίτσας Buitoni.
Η σαλμονέλα στα Kinder προκάλεσε 324 θύματα στην Ευρώπη έως τις 18 Μαΐου ενώ επηρεάστηκαν περισσότερες από 120 χώρες. Από το E.coli στην πίτσα Buitoni η οποία κυκλοφόρησε σε 23 χώρες δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 56 αρρώστησαν.
Σε επιστολή- κόλαφο ο Foodwatch αναφέρει ότι ούτε η Nestle ούτε η Ferrero είναι υπεράνω του νόμου και πως δεν πρέπει οι καταναλωτές, να ανεχτούν την ατιμωρησία. Ο Foodwatch αναφέρει μερικές από τις περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων μικρών παιδιών και από τα δύο προϊόντα και καλούν το κοινό να υπογράψει μια επιστολή υποστήριξης για τα θύματα αναφέροντας πως “η υπογραφή σας σε αυτήν την επιστολή υποστήριξης θα προστεθεί στα αρχεία καταγγελίας κατά της Nestlé και της Ferrero στις περιπτώσεις μολυσμένων προϊόντων Kinder και Buitoni”
Επιπλέον απαριθμεί επτά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης στην αγορά προϊόντων επιβλαβών για την υγεία, της αδυναμίας εφαρμογής διαδικασιών απόσυρσης ή ανάκλησης, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των καταναλωτών και της ακούσιας επίθεσης στην ακεραιότητα του ατόμου, με προϊόντα δυνητικά επιβλαβή για την υγεία. Τονίζει επίσης ότι τα περιστατικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή ο αντίκτυπός τους θα μπορούσε τουλάχιστον να μειωθεί.
Ένα 3χρονο αγόρι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αφού έφαγε Kinder στα γενέθλια του αδερφού του. Ένα κοριτσάκι 2 ετών έμεινε κλινήρης 11 μέρες μετά τα Κίντερ έκπληξη που της «προσέφερε η γιαγιά της». Μια 8χρονη κάνει εμετό τόσο βίαια που το νοσοκομείο δυσκολεύεται να της δώσει αντιβιοτικά.
Αυτά τα θύματα έχουν ένα κοινό: έφαγαν σοκολάτες Kinder από το βελγικό εργοστάσιο Ferrero μολυσμένες με σαλμονέλωση αναφέρεται στην καταγγελία.
Επίσης ένα 12χρονο κορίτσι είναι σε κωματώδη κατάσταση και δεν αντιδρά πλέον στα ερεθίσματα των κοντινών της. Ένα νεογέννητο μωρό πέθανε οκτώ ώρες μετά τη γέννηση , πιθανότατα μολυσμένο ενδομήτρια. Ένα 8χρονο αγόρι πέθανε στο Παρίσι μετά από σοβαρό αιμολυτικό και ουραιμικό σύνδρομο (HUS).
Αυτά συνέβησαν λίγο μετά την κατανάλωση της πίτσας Fraîch’Up από το Buitoni, που παράγονται στο εργοστάσιο της Nestlé μολυσμένης με βακτήρια E.Coli.
«Αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τη Nestlé και τη Ferrero, παρά το γεγονός ότι είναι ηγέτες στον κλάδο τους, και ότι το σύστημα αυτοελέγχου που έχει ανατεθεί στους κατασκευαστές δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικό. Και στις δύο περιπτώσεις, οι υγειονομικές αρχές ήταν αυτές που ενημέρωσαν για τα κρούσματα. Ενώ η ειδοποίηση θα έπρεπε να έχει προέλθει από τους κατασκευαστές. Πώς μπόρεσαν η Nestlé και η Ferrero, υπεύθυνες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων που εμπορεύονται, να αφήσουν τα μολυσμένα προϊόντα να φύγουν από τα εργοστάσιά τους για εβδομάδες χωρίς να το αντιληφθούν;» δήλωσε η Karine Jacquemart, διευθύντρια του Foodwatch France.
Η Foodwatch μηνύει τις δύο εταιρείες για:
- εξαπάτηση των καταναλωτών
- έκθεση των καταναλωτών σε κίνδυνο
- διάθεση στην αγορά προϊόντων επιβλαβών για την υγεία κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) 178/2002 και αποχή από την εφαρμογή διαδικασιών για την απόσυρση ή ανάκληση των εν λόγω προϊόντων
- παραβίαση των διατάξεων του κώδικα καταναλωτών και ιδίως των κανόνων υγιεινής·
- ακούσιες επιθέσεις στην ακεραιότητα του ατόμου·
- εμφάνιση ή πώληση νοθευμένων ή κατεστραμμένων και επιβλαβών προϊόντων διατροφής·
- εξαγωγή σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τροφίμου επιβλαβούς για την υγεία.
Επιπλέον ζητά από το δικαστικό σύστημα απόλυτη διαφάνεια, παραδειγματικές κυρώσεις για τη Nestlé και τη Ferrero και αποζημίωση για τα θύματα.
Όχι, η Nestlé και η Ferrero δεν είναι υπεράνω του νόμου λέει στη επιστολή ο Food watch. Αρκετά με την ατιμωρησία.
«Όταν είσαι ένας γίγαντας αγροδιατροφικών προϊόντων όπως η Nestlé ή η Ferrero, δεν μπορείς να αγνοήσεις το νόμο και να πάρεις ελαφρά τις ευθύνες σου για την ασφάλεια των τροφίμων. Ωστόσο, εξαιτίας των προϊόντων Kinder και Buitoni έχουν αρρωστήσει πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η Nestlé και η Ferrero πρέπει να λογοδοτήσουν» είπε η Karine Jacquemart.
Η επιστολή στον εισαγγελέα
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός έστειλε επιστολή και στον εισαγγελέα αναφέροντας:
Κυρία Εισαγγελέα,
Εμείς οι καταναλωτές, οι πολίτες, υπογράφουμε σε αυτήν την επιστολή την υποστήριξή μας για τις καταγγελίες που υπέβαλαν τα θύματα και το foodwatch κατά της Nestlé (Buitoni) και της Ferrero (Kinder) που σχετίζονται με σκάνδαλα τροφίμων στις αρχές του 2022.
Για τη Nestlé, η μόλυνση από E.coli από τις πίτσες της μάρκας Buitoni Fraîch’Up στο εργοστάσιο Caudry στη Γαλλία, προκάλεσε, σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία Γαλλίας, τουλάχιστον 56 ασθένειες και δύο θανάτους έως 4 Μαΐου 2022. Αυτά τα προϊόντα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά 23 χώρες.
Για τη Ferrero, η μόλυνση από σαλμονέλα προϊόντων της μάρκας Kinder στο βελγικό εργοστάσιο του Arlon, προκάλεσε τουλάχιστον 81 ασθένειες στη Γαλλία έως τις 4 Μαΐου 2022 σύμφωνα με την έκθεση της Public Health France. Και 324 θύματα στην Ευρώπη έως τις 18 Μαΐου. Περισσότερες από 120 χώρες επηρεάστηκαν από τον συναγερμό.
Και στις δύο περιπτώσεις διαπράχθηκαν πολλά αδικήματα:
- Διάθεση στην αγορά προϊόντων επιβλαβών για την υγεία κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) 178/2002 και αποχή από την εφαρμογή διαδικασιών για την απόσυρση ή την ανάκληση των εν λόγω προϊόντων·
- Παραβίαση των διατάξεων του καταναλωτικού κώδικα και ειδικότερα των κανόνων υγιεινής.
- εξαπάτηση.
- έκθεση των καταναλωτών σε κίνδυνο
- Ακούσιες επιθέσεις στην ακεραιότητα του ατόμου.
- Εμφάνιση ή πώληση νοθευμένου ή κατεστραμμένου και επιβλαβούς προϊόντος διατροφής
- Εξαγωγή σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τροφίμου επιβλαβούς για την υγεία
Για εμάς τους πολίτες, η έλλειψη ανταπόκρισης των κατασκευαστών, οι αποτυχίες, η έλλειψη ενσυναίσθησης, ο κυνισμός και η κακοδιαχείριση των θυμάτων μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.
Κυρία Εισαγγελέα, ελπίζουμε ότι οι φωνές μας, που απηχούν εκείνες του foodwatch και των θυμάτων, θα σας βοηθήσουν να στείλετε αυτό το μήνυμα: αρκεί η ατιμωρησία. Είμαστε όλοι πιθανά θύματα και θέλουμε πλήρη διαφάνεια σε αυτήν την υπόθεση. Ελπίζουμε σε παραδειγματικές κυρώσεις και αντάξια αποζημίωση για τα θύματα.