Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατεψυγμένη πίτσα: Πόσο υγιεινή είναι; Τι αποκαλύπτει δοκιμή 14 προϊόντων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚατεψυγμένη πίτσα: Πόσο υγιεινή είναι; Τι αποκαλύπτει δοκιμή 14 προϊόντων
spot_img

Εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων για τις κατεψυγμένες πίτσες το 2024.

Τι πραγματικά τρώμε όταν ανοίγουμε ένα κουτί κατεψυγμένης πίτσας; Το ερώτημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία όσο οι πωλήσεις εκτοξεύονται: Το 2024, οι κατεψυγμένες πίτσες και οι βάσεις τους σημείωσαν άνοδο 60%, φτάνοντας τα 42 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις φρέσκες πίτσες που διατίθενται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Συνολικά, η αγορά των κατεψυγμένων πίτσας έφτασε τα 160 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

- Advertisement -

Η επιτυχία αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των τιμών κατά 5%, στην έντονη διαφημιστική προώθηση και στην ποικιλία μορφών, από τις κλασικές στρογγυλές μέχρι τις γκουρμέ XL εκδοχές για οικογενειακή κατανάλωση. Ωστόσο, κάτω από την ελκυστική επιφάνεια των συσκευασιών, η διατροφική πραγματικότητα απέχει συχνά από την παραδοσιακή μαργαρίτα που αγαπήσαμε.

Σε έρευνα του περιοδικού Salvagente, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, αναλύθηκαν 14 κατεψυγμένες πίτσες τύπου μαργαρίτα, αποκαλύπτοντας σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τη γνήσια συνταγή. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της ιταλικής κουζίνας, απουσιάζει από 11 προϊόντα, ενώ αντικαθίσταται συχνά από ηλιέλαιο, κραμβέλαιο ή ακόμα και μείγματα μαργαρίνης και άλλων φυτικών λιπαρών. Μόνο η πίτσα Esselunga Top χρησιμοποιεί αποκλειστικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μόνο έξι από τις 14 πίτσες περιέχουν μοτσαρέλα σε ποσοστό άνω του 22%, ενώ μόλις τέσσερις φτάνουν το 20% σε περιεκτικότητα ντομάτας. Σε εννέα προϊόντα προστίθεται ζάχαρη, και σε πέντε περιπτώσεις ο βασιλικός αντικαθίσταται από ρίγανη. Στις πιο οικονομικές επιλογές, το κόστος κυμαίνεται από 5 έως 8 ευρώ ανά κιλό, περίπου το ένα τρίτο της τιμής μιας μαργαρίτας σε εστιατόριο.

Ο καθηγητής Enzo Spisni, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, εξηγεί ότι η διαδικασία προπαρασκευής των κατεψυγμένων πίτσας περιλαμβάνει προ-ψήσιμο, ψύξη και κατάψυξη. Ορισμένα premium προϊόντα διατηρούν τη φρεσκάδα τους προμαγειρεύοντας μόνο τη βάση και προσθέτοντας τα υλικά αργότερα, γι’ αυτό άλλωστε και κοστίζουν περισσότερο.

Ο Spisni προειδοποιεί πως η υπερ-επεξεργασία, που χαρακτηρίζει κυρίως τις πίτσες με κρέας, συνοδεύεται από προσθήκη συντηρητικών και πρόσθετων, καθιστώντας αυτές τις επιλογές λιγότερο υγιεινές. Αντιθέτως, μια απλή μαργαρίτα, ειδικά όταν εμπλουτίζεται στο σπίτι με φρέσκα υλικά, μπορεί να αποτελέσει πιο ισορροπημένη επιλογή. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η πίτσα συνολικά παραμένει ένα γεύμα υψηλής θερμιδικής και υδατανθρακικής φόρτισης. «Αν βρίσκομαι σε καλή φυσική κατάσταση, μπορώ να φάω ολόκληρη. Διαφορετικά, περιορίζομαι στη μισή και τη συνοδεύω με λαχανικά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα