Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Ο κουρκουμάς νοθεύεται συστηματικά με επικίνδυνη χρωστική!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Ο κουρκουμάς νοθεύεται συστηματικά με επικίνδυνη χρωστική!
spot_img

Μελέτη του Stanford University, California, USA αποδεικνύει εκτεταμένη νοθεία.

Η νοθεία τροφίμων με τοξικές χημικές ουσίες αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Μπαχαρικά νοθευμένα με χρωμικό μόλυβδο έχουν συνδεθεί με δηλητηρίαση από μόλυβδο σε πολλές χώρες, από το Μπαγκλαντές έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό αρχές Νοεμβρίου 2024 αξιολόγησε συστηματικά τη νοθεία χρωμικού μολύβδου σε κουρκουμά, ένα μπαχαρικό που καταναλώνεται καθημερινά στη Νότια Ασία, αλλά εξάγεται και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2022 η ΕΕ εισήγαγε 15.800 τόνους κουρκουμά και ήταν το πέμπτο σε ποσότητα μπαχαρικό που εισάγουμε από τρίτες χώρες, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%)

- Advertisement -

Η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε σε τέσσερις χώρες, με πληθυσμό 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, που παράγουν >80% του παγκόσμιου κουρκουμά. Δείγματα κουρκουμά συλλέχθηκαν από παζάρια χονδρικής και λιανικής πώλησης από 23 μεγάλες πόλεις στην Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021.Τα δείγματα κουρκουμά αναλύθηκαν για συγκεντρώσεις μολύβδου και χρωμίου και παράλληλα εξετάστηκαν τα μέγιστα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών όπως διαμορφώθηκαν σε περιοχές όπου τα δείγματα είχαν ανιχνεύσιμο μόλυβδο.

Συλλέχθηκαν συνολικά 356 δείγματα κουρκουμά, συμπεριλαμβανομένων 180 δειγμάτων αποξηραμένων ριζών κουρκουμά και 176 δειγμάτων σκόνης κουρκουμά. Συνολικά, το 14 % των δειγμάτων (n = 51) είχε ανιχνεύσιμο μόλυβδο πάνω από 2 μg/g. Τα δείγματα κουρκουμά με επίπεδα μολύβδου μεγαλύτερα ή ίσα με 18 μg/g είχαν μοριακές αναλογίες μολύβδου προς χρώμιο κοντά στο 1:1, γεγονός που υποδηλώνει νοθεία χρωμικού μολύβδου. Τα επίπεδα μολύβδου κουρκουμά ξεπέρασαν τα 1000 μg/g στην Patna (Bihar, Ινδία) καθώς και στο Καράτσι και το Πεσαβάρ (Πακιστάν), με αποτέλεσμα τα προβλεπόμενα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών να είναι έως και 10 φορές υψηλότερα από το όριο ανησυχίας του CDC.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συντριπτικά αυξημένα επίπεδα μολύβδου στον κουρκουμά από αυτές τις τοποθεσίες, απαιτείται επείγουσα δράση για να σταματήσει η πρακτική της προσθήκης χρωμικού μολύβδου στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού κουρκουμά.

Διαβάστε ολόκληρη την μελέτη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα