Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Ο κουρκουμάς νοθεύεται συστηματικά με επικίνδυνη χρωστική!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Ο κουρκουμάς νοθεύεται συστηματικά με επικίνδυνη χρωστική!
spot_img

Μελέτη του Stanford University, California, USA αποδεικνύει εκτεταμένη νοθεία.

Η νοθεία τροφίμων με τοξικές χημικές ουσίες αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Μπαχαρικά νοθευμένα με χρωμικό μόλυβδο έχουν συνδεθεί με δηλητηρίαση από μόλυβδο σε πολλές χώρες, από το Μπαγκλαντές έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό αρχές Νοεμβρίου 2024 αξιολόγησε συστηματικά τη νοθεία χρωμικού μολύβδου σε κουρκουμά, ένα μπαχαρικό που καταναλώνεται καθημερινά στη Νότια Ασία, αλλά εξάγεται και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2022 η ΕΕ εισήγαγε 15.800 τόνους κουρκουμά και ήταν το πέμπτο σε ποσότητα μπαχαρικό που εισάγουμε από τρίτες χώρες, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%)

Η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε σε τέσσερις χώρες, με πληθυσμό 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, που παράγουν >80% του παγκόσμιου κουρκουμά. Δείγματα κουρκουμά συλλέχθηκαν από παζάρια χονδρικής και λιανικής πώλησης από 23 μεγάλες πόλεις στην Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021.Τα δείγματα κουρκουμά αναλύθηκαν για συγκεντρώσεις μολύβδου και χρωμίου και παράλληλα εξετάστηκαν τα μέγιστα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών όπως διαμορφώθηκαν σε περιοχές όπου τα δείγματα είχαν ανιχνεύσιμο μόλυβδο.

Συλλέχθηκαν συνολικά 356 δείγματα κουρκουμά, συμπεριλαμβανομένων 180 δειγμάτων αποξηραμένων ριζών κουρκουμά και 176 δειγμάτων σκόνης κουρκουμά. Συνολικά, το 14 % των δειγμάτων (n = 51) είχε ανιχνεύσιμο μόλυβδο πάνω από 2 μg/g. Τα δείγματα κουρκουμά με επίπεδα μολύβδου μεγαλύτερα ή ίσα με 18 μg/g είχαν μοριακές αναλογίες μολύβδου προς χρώμιο κοντά στο 1:1, γεγονός που υποδηλώνει νοθεία χρωμικού μολύβδου. Τα επίπεδα μολύβδου κουρκουμά ξεπέρασαν τα 1000 μg/g στην Patna (Bihar, Ινδία) καθώς και στο Καράτσι και το Πεσαβάρ (Πακιστάν), με αποτέλεσμα τα προβλεπόμενα επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών να είναι έως και 10 φορές υψηλότερα από το όριο ανησυχίας του CDC.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συντριπτικά αυξημένα επίπεδα μολύβδου στον κουρκουμά από αυτές τις τοποθεσίες, απαιτείται επείγουσα δράση για να σταματήσει η πρακτική της προσθήκης χρωμικού μολύβδου στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού κουρκουμά.

Διαβάστε ολόκληρη την μελέτη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο