Η αλυσίδα Lidl It, προτρέπει τους καταναλωτές να διαδώσουν την νέα ανάκληση δημοφιλούς τροφίμου.
Ο Γερμανικός κολοσσός σουπερμάρκετ Lidl, που δραστηριοποιείται σε 31 χώρες με 12.000 καταστήματα, ανακοίνωσε νέα ανάκληση προϊόντος που πωλείται από τα καταστήματά της στην Ιταλία. Πρόκειται για τα φυτικά nuggets με λαχανικά της μάρκας Vemondo. Υπενθυμίζεται ότι ίδια μάρκα σοκολάτας ανακλήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Lidl Ελλάς λόγω παρουσίας σκουληκιών.
Τα Nuggets ανακαλούνται επειδή ελλοχεύει κίνδυνος πνιγμού για τους καταναλωτές, καθώς ενδέχεται να περιέχουν ξένο σώμα και πιο συγκεκριμένα πλαστικά κομμάτια. Το προϊόν συσκευάστηκε στο εργοστάσιο της Italia Alimentari S.p.A., στη via Marconi 3, 46040 Gazoldo degli Ippoliti (MN). Η ανακοίνωση της Lidl It αναφέρει:
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Lidl Ελλάς ανακαλεί ανδρικές βερμούδες
“Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν να μην το καταναλώσουν και να το
επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για επιστροφή χρημάτων, ακόμη και χωρίς να προσκομίσουν απόδειξη. Η ανάκληση αφορά μόνο το προϊόν “Vemondo” Vegetable Nuggets, 200 γρ. με όλες τις ημερομηνίες λήξης έως τις 22/02/25. Άλλα προϊόντα που πωλούνται από τη Lidl Italia δεν εμπλέκονται στην ανάκληση. Παρακαλούμε διαδώστε το εάν άλλα άτομα επηρεάζονται από την ανάκληση. Η Italia Alimentari και η Lidl Italia ζητούν συγγνώμη για τυχόν αναστάτωση που προκλήθηκε.“
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο “πόλεμος” του Ούζου – Το D’ARTEMIS άλλαξε την διαφήμιση, μετά από καταγγελία στο ΣΕΕ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Το κοινό λάθος που μειώνει την απόδοση της
Κίνδυνοι από την κατάποση ξένου σώματος σε τρόφιμο
Ο κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν πλαστικά κομμάτια είναι σοβαρός διότι μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, πνιγμό ή τραυματισμό. Τα πλαστικά θραύσματα είναι το πιο κοινό ξένο σώμα σε τρόφιμα που έχει καταγραφεί, βάσει των ανακλήσεων που ανακοινώνονται. Τα πλαστικά κομμάτια στα τρόφιμα μπορεί επίσης να μεταφέρουν βακτήρια ή παθογόνα, ειδικά εάν το πλαστικό προέρχεται από μη υγιεινές πηγές ή εκτίθεται σε ανθυγιεινές συνθήκες. Επιπλέον, το μολυσμένο πλαστικό θα μπορούσε να εισάγει τοξικές ουσίες στα τρόφιμα, καθιστώντας τα επικίνδυνα για κατανάλωση: ορισμένοι τύποι πλαστικών περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις ή δισφαινόλη Α (BPA), οι οποίες μπορεί να εκπλυθούν στα τρόφιμα και να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Coca Cola, καφές, τσάι ή κόκκινο κρασί; Ποιο μαυρίζει περισσότερο τα δόντια… και δεν είναι αυτό που νομίζετε!
Η εύρεση ξένου σώματος στα τρόφιμα δεν είναι κάτι νέο, καθώς δεκάδες περιστατικά αναφέρονται καθημερινά από γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, θραύσματα, ξύλο κ.α. Στις 7 Ιανουαρίου τα Lidl Γαλλίας είχαν ανακοινώσει την ανάκληση δύο διαφορετικών κρεατοσκευασμάτων λόγω παρουσίας πλαστικών, ενώ η Coca Cola πριν από λίγους μήνες ανακάλεσε 28 εκατομμύρια αναψυκτικά για παρουσία μεταλλικών κομματιών. Τρεις χώρες ενημερώθηκαν τον Δεκέμβριο, από τις Ευρωπαϊκές αρχές για πλαστικά κομμάτια σε μαρμελάδα ενώ και η Ελλάδα ενημερώθηκε μαζί με άλλες 21 χώρες, για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από μπάρες δημητριακών που διαπιστώθηκε ότι περιέχουν ένα κομμάτι μέταλλο που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό ή στο πεπτικό σύστημα. Δείτε ΕΔΩ τις πρόσφατες ανακλήσεις που έχουν γίνει λόγω παρουσίας ξένου σώματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η πεντανόστιμη μακαρονάδα με κιμά του Jamie Oliver
Τα πλαστικά θραύσματα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα κατά της διάρκεια της παραγωγής τους στις μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων από πολλές πηγές, όπως ορισμένα υλικά συσκευασίας, εργαλεία χειρός, εξοπλισμό, γάντια, ζώνες κατάψυξης και πλαστικούς ιμάντες. Γενικότερα ξένα υλικά μπορούν να εισέλθουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων και ως μέρος των πρώτων υλών όπως κουκούτσια φρούτων, κόκαλα ή μολυντές όπως πέτρες, έντομα, χώμα, κόκκοι ή κομμάτια εξοπλισμού συγκομιδής.
Πώς ανιχνεύονται και εξαλείφονται οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα;
Υπάρχουν πολλαπλές τεχνικές για τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων στις γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν:
- Τη χρήση μαγνητών για την προσέλκυση και την απομάκρυνση μεταλλικών στοιχείων από τα προϊόντα τροφίμων.
- Τα μηχανήματα ακτίνων Χ, είναι ικανά να εντοπίζουν διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των λίθων, των οστών, των σκληρών πλαστικών και των μετάλλων μέσα στα προϊόντα τροφίμων.
- Ανιχνευτές μετάλλων, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία μετάλλων στα τρόφιμα και θα πρέπει να είναι βαθμονομημένοι ώστε να απορρίπτουν τα προϊόντα εάν ανιχνευθεί μέταλλο.
- Τα συστήματα ραντάρ τροφίμων χρησιμοποιούν μικροκύματα χαμηλής ισχύος επιτρέποντας τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων όπως μέταλλα, πλαστικά, κόκαλα ή κουκούτσια μέσα στα τρόφιμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δέκα νεκροί και 61 ασθένειες από αλλαντικά – Τα ευρήματα των επιθεωρητών στο εργοστάσιο παραγωγής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλλειψη ντόνατ στα… Dunkin’ Donuts
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.