Δύο προϊόντα που πωλούνται από καταστήματα της αλυσίδας Lidl σε Ολλανδία και Σουηδία εντοπίστηκαν να είναι μολυσμένα με επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια
Παθογόνα βακτήρια που προκαλούν από ήπιες έως και σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις, εντοπίστηκαν σε δύο προϊόντα που πωλούνται από καταστήματα της αλυσίδας Lidl σε Ολλανδία και Σουηδία. Τα προϊόντα ανακλήθηκαν άμεσα μετά από εσωτερική επιθεώρηση και απόφαση της ίδιας της αλυσίδας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός στην Ευρώπη για το ακατάλληλο μέλι – Ποια χώρα κινδυνεύει να χάσει τις μέλισσες από τα φυτοφάρμακα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας
Για άλλη μία φορά λοιπόν, επιβεβαιώνεται η σημασία του ποιοτικού ελέγχου στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα διασφαλίζοντας την ασφάλεια των προϊόντων, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και παράλληλα εξασφαλίσει προϊόντα υψηλής ποιότητας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαλμονέλα και σε ηλιόσπορους – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεκάδες παιδιά στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις τους από δημοφιλή παιδικά ροφήματα – Συναγερμός στις Αρχές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη απάτη σε δοκιμές φαρμάκων για το άσθμα – Παραδέχθηκαν την ενοχή τους κλινικοί ερευνητές
Μετά τον έλεγχο πρώτων υλών, διαδικασίας και υγιεινής, η επιθεώρηση του τελικού προϊόντος περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων και μικροβιολογικές αναλύσεις για την ανίχνευση παθογόνων. Ενα θετικό αποτέλεσμα μπορεί μεν να οδηγήσει σε ανάκληση και ότι αυτή συνεπάγεται για την φήμη της εταιρείας αλλά και την οικονομική ζημιά, ωστόσο προφυλάσσει τους καταναλωτές από ανεπιθύμητες ασθένειες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πέθανε ο 24χρονος TikToker που έγινε διάσημος για τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού που έτρωγε
Από τα Lidl στην Ολλανδία ανακλήθηκαν για μπριζόλες γερμανικού τύπου με ημερομηνία best-before 13-03-2025 και barcode 4056489681731. Οι μπριζόλες όπως έδειξε ποιοτικός έλεγχος είναι μολυσμένες με Listeria “Αυτό το βακτήριο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σε άτομα με χαμηλή αντοχή, όπως ασθενείς, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους” αναφέρει η ανακοίνωση της αλυσίδας η οποία προτρέπει τους καταναλωτές που την έχουν αγοράσει να μην την καταναλώσουν και να την επιστρέψουν στο κατάστημα. Προειδοποίηση για το μολυσμένο τρόφιμο εξέδωσε και η Επίσημη Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα βακτήρια η λιστέρια μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες ψύξης και η κατάψυξη δεν θα εξαλείψει ή θα μειώσει το παθογόνο. Μάλιστα όσο περισσότερο χρόνο φυλάσσονται στο ψυγείο τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με L. monocytogenes, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για να αναπτυχθεί αυτό το παθογόνο. Μπορεί επίσης να μολύνει άλλα τρόφιμα που έχουν κοπεί και σερβιριστεί στο ίδιο ξύλο κοπής ή έχουν αποθηκευτεί στον ίδιο χώρο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορεί ο χαλβάς να μας αρρωστήσει;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται γκοφρέτες λόγω αδήλωτου συστατικού – Για ποια συμπτώματα πρέπει να είναι σε επιφυλακή οι καταναλωτές
Το βακτήριο λιστέρια εάν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη που ονομάζεται λιστερίωση. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν εντός δύο εβδομάδων μετά την κατανάλωση τροφής μολυσμένης με Listeria, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν από την ίδια ημέρα ή μέχρι και 10 εβδομάδες μετά. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία, κόπωση, έμετο και διάρροια. Εάν αναπτυχθεί η πιο σοβαρή μορφή λιστερίωσης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς.
Από τα Lidl στη Σουηδία ανακλήθηκε συσκευασμένος αρνίσιος κιμάς των 500γρ μάρκας Svea Lantkött. Μετά από ανάλυση ρουτίνας του προϊόντος, βρέθηκε σαλμονέλα σε περιορισμένη παρτίδα. Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν απομακρυνθεί από τα καταστήματα και η αλυσίδα σουπερμάρκετ προτρέπει όλους τους πελάτες που αγόρασαν τον αρνίσιο κιμά με τις ημερομηνίες 11-03-2025 και 14-03-2025 να τα επιστρέψουν στο κατάστημα. Όπως τονίζει η Lidl Sweden Εκτός από την πιστοποίηση των προμηθευτών της με IFS (International Featured Standard), BRC (British Retail Consortium) ή FSSC 22000 (Foundation Food Safety System Certification), πραγματοποιεί τακτικές αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις από προμηθευτές επιτόπου και δοκιμάζει επίσης όλα τα προϊόντα σε εξωτερικά διαπιστευμένα εργαστήρια.

Η σαλμονέλα δεν ενέχει κίνδυνο εάν το φαγητό έχει θερμανθεί τουλάχιστον στους 70 βαθμούς. Ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της διασταυρούμενης μόλυνσης, εάν το μικρόβιο ξεφύγει από την πηγή και μεταδοθεί σε κοντινά τρόφιμα, επιφάνειες ή σκεύη. Τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη από σαλμονέλα έχουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση και άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες. Τα στελέχη της σαλμονέλας προκαλούν μερικές φορές μόλυνση στα ούρα, το αίμα, τα οστά, τις αρθρώσεις ή το νευρικό σύστημα (νωτιαίο υγρό και εγκέφαλος) και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.