Σε νέα ανάκληση προχώρησε σήμερα ο Γερμανικός Κολοσσός σουπερμάρκετ Lidl.
Πριν από λίγες ημέρες και για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, η Lidl France ανακάλεσε το ίδιο προϊόν κρέατος λόγω υψηλής περιεκτικότητας κτηνιατρικών φαρμάκων. Ο Γερμανικός κολοσσός σουπερμάρκετ Lidl προχώρησε σε μία νέα ανάκληση προϊόντος, αυτή τη φορά στην Πολωνία.
Λόγω κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών, σήμερα αποσύρθηκε από τα ράφια των Lidl Pl, αλεύρι για ψωμί σίκαλης λόγω υψηλών επίπεδων ωχρατοξίνης Α. «Οι δοκιμές στο προϊόν έδειξαν ότι το επιτρεπόμενο επίπεδο της ωχρατοξίνης Α έχει ξεπεραστεί και ως εκ τούτου ο κατασκευαστής δεν μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη ασφάλεια του προϊόντος», αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης της αλυσίδας. Πρόκειται για το προϊόν Gdańsk Młyny – Αλεύρι σίκαλης τύπου 720 chlebowa 1 kg με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 11.2024 και αριθμούς παρτίδας: 31485/24, 31492/24, 31495/24, που παράγονται από την Gdańskie Młyny. «Το προϊόν μπορεί να επιστραφεί σε οποιοδήποτε κατάστημα Lidl χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν οι πελάτες απόδειξη», διαβεβαίωσε η αλυσίδα.
Τι είναι η ωχρατοξίνη Α
Η ωχρατοξίνη Α (OTA) είναι μια φυσική τροφιμογενής μυκοτοξίνη που βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία γεωργικών προϊόντων, που κυμαίνονται από δημητριακά έως καφέ, κρασί και φρούτα. Υπάρχουν 3 κατηγορίες ωχρατοξινών, η ωχρατοξίνη Α (OTA), η ωχρατοξίνη Β (OTB) και η ωχρατοξίνη C (OTC), Μεταξύ αυτών, η ωχρατοξίνη Α θεωρείται η πιο άφθονη και επιβλαβής μυκοτοξίνη και είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Το OTA είναι ένα ισχυρό καρκινογόνο και ο νεφρός είναι το “κύριο όργανο” του στόχου του. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Το OTA έχει επίσης κατηγοριοποιηθεί ως καρκινογόνο της ομάδας 2Β για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, 1993)
Για την πρόληψη των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τις τοξικές επιδράσεις της ΟΤΑ, έχουν οριστεί τα μέγιστα επίπεδα σε διάφορα τρόφιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σταφίδες, ορίζεται σε 8,0 μg/kg, σε αποξηραμένα βότανα σε 10,0 μg/kg, σε μη επεξεργασμένους κόκκους δημητριακών σε 5,0 μg/kg, στον στιγμιαίο καφέ σε 5,0 μg/kg, στο κρασί σε 2,0 μg/kg και σε παιδικά και βρεφικά προϊόντα σε 0,50 µg/kg. Για να δείτε μεθόδους απολύμανσης, αφαίρεσης και αποτοξίνωσης των προϊόντων από ωχρατοξίνη Α, πατήστε εδώ.
- Δείτε επίσης: Το χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε τις μπανάνες
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η αλυσίδα Lidl της Πολωνίας είχε ανακοινώσει δύο ανακλήσεις τροφίμων μέσα σε δύο ημέρες. Σε δείγματα μαρουλιού μετά από έλεγχο της Κρατικής Υγειονομικής Επιθεώρησης εντοπίστηκαν βακτήρια σαλμονέλας σε μαρούλι (προϊόν Lidl Market Square, Classic Salad Mix, 400 g. Επιπλέον η αλυσίδα ανακοίνωσε την ανάκληση της σαλάτας κόκκινου λάχανου Freshona στο οποίο εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα μολύβδου.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται κυρίως στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.