Σοκολάτες που φέρουν επισήμανση “χωρίς γαλακτοκομικά” έχουν γάλα σύμφωνα με αναλύσεις του FDA.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Πενσυλβάνια (PDA) και το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Μίτσιγκαν (MDARD), δημοσίευσε αποτελέσματα από δειγματοληψία λιανικής μαύρης σοκολάτας και προϊόντων που περιέχουν σοκολάτα με την ένδειξη «χωρίς γαλακτοκομικά» που συλλέχθηκαν και δοκιμάστηκαν για μη επιθυμητό γάλα το 2022 και το 2023 . Η δειγματοληψία διεξήχθη για να κατανοηθεί καλύτερα ο βαθμός στον οποίο αυτά τα προϊόντα περιέχουν δυνητικά μη επιθυμητό γάλα σε επίπεδα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα με αλλεργία στο γάλα.
Αυτή η πρωτοβουλία δειγματοληψίας ήταν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών του FDA για την προστασία των καταναλωτών με τροφικές αλλεργίες. Το 2022 και το 2023, η PDA και η MDARD συνέλεξαν 210 δείγματα σε λιανική πώληση στις πολιτείες της Πενσυλβάνια και του Μίσιγκαν, αντίστοιχα. Η δοκιμή διαπίστωσε ότι 13 από τα 210 δείγματα που εξετάστηκαν ήταν θετικά στο γάλα. Αυτά τα 13 δείγματα κατασκευάστηκαν από τρεις διαφορετικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων. Δώδεκα από αυτά τα 13 δείγματα περιείχαν λιγότερα από 80 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) γάλακτος, αλλά ένα δείγμα έφτασε στα 1.083 ppm. Επιπλέον, τα 13 προϊόντα που βρέθηκαν να περιέχουν γάλα έφεραν επισήμανση με συμβουλευτικές δηλώσεις αλλεργιογόνων γάλακτος, όπως «…κατασκευασμένο σε εγκατάσταση που επεξεργάζεται επίσης γάλα».
Σε απάντηση στα ευρήματα, δύο κατασκευαστές αφαίρεσαν τον ισχυρισμό «χωρίς γαλακτοκομικά» από τα προϊόντα σοκολάτας τους. Ο τρίτος κατασκευαστής συμφώνησε επίσης να αφαιρέσει τον ισχυρισμό «χωρίς γαλακτοκομικά» από τα προϊόντα του, αν και η αιτία της παρουσίας γάλακτος δεν μπορούσε να προσδιοριστεί και να εξαλειφθεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης της ανάλυσης της βασικής αιτίας. Οι προκαταρκτικές έρευνες, βασισμένες σε επιθεωρήσεις από τις κρατικές υπηρεσίες, ενέπλεξαν τον προμηθευτή μαύρης σοκολάτας ως πιθανή πηγή γάλακτος σε αυτά τα προϊόντα και όχι ανεπαρκείς πρακτικές υγιεινής ή άλλες πρακτικές στον κατασκευαστή.
Ο FDA δεν ορίζει τους όρους «χωρίς γαλακτοκομικά» ή «χωρίς γάλα». Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι εθελοντικοί και, όταν χρησιμοποιούνται, πρέπει να είναι αληθείς και όχι παραπλανητικοί. Οι καταναλωτές με αλλεργία στο γάλα που επιλέγουν να τρώνε μαύρη σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά ή προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους κατασκευαστές και να ρωτήσουν πώς παρασκευάζεται το προϊόν, συμπεριλαμβανομένου του εάν το προϊόν παρασκευάζεται σε εξοπλισμό αποκλειστικά για παρασκευή σοκολάτας χωρίς γαλακτοκομικά, εάν τα συστατικά που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν γάλα και εάν ο κατασκευαστής κάνει αναλύσεις στα προϊόντα του που φέρουν ισχυρισμούς “χωρίς γαλακτοκομικά” για την παρουσία γάλακτος.