Άλλο ένα προϊόν χωρίς την κατάλληλη σήμανση συστατικών όπως επιβάλλεται για την προστασία των καταναλωτών
Η δημοφιλής σοκολάτα Milka Bubbly Alpine Milk Chocolat ανακαλείται στον Καναδά επειδή μπορεί να περιέχει φουντούκια ή ξηρούς καρπούς, που δεν δηλώνονται στην ετικέτα του προϊόντος όπως απαιτείται. Όποιος είναι αλλεργικός στα φουντούκια μπορεί να έχει σοβαρή αντίδραση εάν φάει αυτό το προϊόν.
Η ανάκληση ήρθε μετά από καταγγελία καταναλωτή που παρουσίασε αντίδραση μετά τη βρώση του προϊόντος. Η εταιρεία που ανακαλεί είναι η Bensus Imports.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο €2.000 σε φούρνο στην Πάτρα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη…» – Πώς τα βιομηχανικά λόμπι προστατεύουν προϊόντα και κέρδη που συνδέονται με τα PFAS
Αυτό το προϊόν πωλείται σε επίπεδο λιανικής στις Καναδικές περιοχές: Alberta, British Columbia, New Brunswick, Newfoundland and Labrador, Nova Scotia, Ontario και Quebec. Το προϊόν που ανακαλείται είναι η Milka Bubbly Alpine Milk Chocolat που είναι συσκευασμένη σε πλαστικό περιτύλιγμα 90 γραμμαρίων, και έχει ημερομηνία λήξεως 25.04.25. Το περιτύλιγμα είναι μπλε με μωβ και τη λέξη «Milka» με λευκά γράμματα, μαζί με μια εικόνα του προϊόντος. Ο αριθμός UPC που είναι σφραγισμένος στην ετικέτα του προϊόντος είναι 7 622210 371638.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι θα ξεφλουδίσετε πανεύκολα το βραστό αυγό, χωρίς να πετάξετε το μισό ασπράδι με το τσόφλι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όχι, αυτές οι τροφές δεν είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη – Διατροφικά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά τις δίαιτες
Η CFIA διεξάγει έρευνα για την ασφάλεια των τροφίμων για αυτό το ζήτημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση περισσότερων προϊόντων της εταιρείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκληση, όποιος αγόρασε αυτό το προϊόν και είναι αλλεργικός ή ευαίσθητος στα φουντούκια, δεν πρέπει να το καταναλώσει. Μπορεί να το πετάξει ή να το πάρει πίσω στο κατάστημα αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Philips: Συσκευή παρακολούθησης καρδιάς συνδέεται με 2 θανάτους και 109 τραυματισμούς – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέοι κανόνες για την εγκατάσταση δημοφιλών πάγκων κουζίνας που ευθύνονται για κρούσματα ανίατης πνευμονοπάθειας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλλειψη ιωδίου: Το διατροφικό πρόβλημα από το παρελθόν που επιστρέφει και επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών
Αλλεργία στο φουντούκι
Η αλλεργία σε ξηρούς καρπούς (καρύδι, φουντούκι, φιστίκι Αιγίνης, κάσιους) και σε αράπικο φιστίκι είναι από τις συχνότερες τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η βασική διαφορά είναι ότι στα παιδιά οι αντιδράσεις που προκαλούν είναι σοβαρές οδηγώντας ακόμη σε αναφυλαξία, ενώ στους ενήλικες τις περισσότερες φορές οδηγούν σε ήπιες εκδηλώσεις (φαγούρα σε χείλη, στόμα, φάρυγγα), χωρίς να αποκλείονται και σοβαρές αντιδράσεις.
Τα φουντούκια ( Corylus avellana ) είναι μεταξύ των κοινών ξηρών καρπών που οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις. Οι πυρήνες τους πωλούνται στους κατασκευαστές καραμελών, τους αρτοποιούς και άλλους επεξεργαστές τροφίμων. Τα φουντούκια μπορούν να βρεθούν σε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, των κέικ, των ζυμών, των σοκολατών, των προϊόντων βιομηχανιών ζαχαρωδών προϊόντων, του παγωτού, των δημητριακών προγευμάτων, και του ψωμιού. Επιπλέον, το λάδι φουντουκιού μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους ασθενείς με αλλεργία στο φουντούκι, ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας, με το λάδι το λιγότερο επεξεργασμένο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες να είναι περισσότερο αλλεργιογόνο.
Οι ασθενείς με τη διαγνωσθείσα αλλεργία στα φουντούκια, ειδικά εκείνοι με τις συστημικές αντιδράσεις, πρέπει εντελώς να αποφύγουν τα φουντούκια και τα προϊόντα που περιέχουν φουντούκι. Αυτήν την περίοδο, οι ασθενείς αλλεργικοί στα φυστίκια συμβουλεύονται να αποφεύγουν όλα τα είδη ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών. Επιπλέον, η αποφυγή όλων των ξηρών καρπών συνήθως συστήνεται στους ασθενείς που είναι αλλεργικοί σε οποιοδήποτε ξηρό καρπό. Εάν οι συστάσεις αυτές είναι χρήσιμες μπορεί να συζητηθεί. Η εξάλειψη όλων των ξηρών καρπών είναι πολύ δύσκολη και ασκεί μεγάλη επίδραση στον τρόπο ζωής. Επιπλέον, τα καρύδια είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης. Πρόσφατα έχει αναφερθεί ότι το 55% των ασθενών αλλεργικών σε ένα ξηρό καρπό ήταν σε θέση να ανεχτούν έναν άλλο τύπο καρπού. Επομένως η κλινική σχετικότητα της αλλεργίας φουντουκιών πρέπει να αποδειχθεί προτού συστηθεί η γενική αποφυγή του ειδικά όταν το φουντούκι χρησιμοποιείται σε τόσα πολλά κοινά τρόφιμα. Επίσης, τα νήπια στις ομάδες κινδύνου για την ανάπτυξη της αλλεργίας, όπως τα νήπια με αλλεργικούς γονείς ή αμφιθαλείς, θα πρέπει να αποφύγουν αυτά τα τρόφιμα στα πρώτα-πρώτα έτη ζωής τους. Η επιτυχία των διατροφών αποβολών εξαρτάται από την αναγνώριση από τον καταναλωτή των τροφίμων που προκαλούν την αλλεργία στα προϊόντα. Το φουντούκι ως ξηρός καρπός θα είναι ευπροσδιόριστο στα τρόφιμα μέσω της νέας οδηγίας επισήμανσης της ΕΕ που χρησιμοποιείται από το 2005.
Είναι γνωστό οτι η θέρμανση, το μαγείρεμα ή ψήσιμο μπορεί να αλλάξει την ικανότητα ενός τροφίμου να προκαλέσει αλλεργία. Το επεξεργαμένο προϊόν μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο αλλεργιογόνο. Είχε αποδειχθεί οτι για τα φουντούκια το ψήσιμο φαίνεται να μειώνει τις αντιδράσεις τουλάχιστον για τους αλλεργικούς στη γύρη σημύδων ασθενείς. Εξ’αιτίας του γεγονότος οτι τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα φουντουκιού καταστρέφονται με τη θερμοκρασία. Εντούτοις, καθώς το 30% περίπου των ασθενών με αλλεργία σε τρόφιμα και γύρη παρουσίασε αλλεργική αντίδραση στους ψημένους ξηρούς καρπούς, η κατανάλωση ψημένων φουντουκιών ή προϊόντων που περιέχουν ψημένους ξηρούς καρπούς δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλη για τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο φουντούκι. Επιπλέον, ο κίνδυνος που υπάρχει από τα ψημένα φουντούκια στους ασθενείς χωρίς αλλεργία στη γύρη δέντρων αλλά με σοβαρές συστημικές αντιδράσεις στα φουντούκια δεν είναι γνωστός σήμερα. Τα αλλεργιογόνα φουντουκιού που προκαλούν αυτές τις συστημικές αντιδράσεις ανήκουν στην ίδια πρωτεϊνική οικογένεια με τα αλλεργιογόνα στα φυστίκια. Τουλάχιστον για τα αλλεργιογόνα φυστικιών είναι γνωστό ότι το ψήσιμο αυξάνει την αλλεργιογονικότητα αυτών των πρωτεϊνών.