Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα καταγγελία στο Cibum – Ξύλο μήκους 3 cm μέσα σε δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα καταγγελία στο Cibum – Ξύλο μήκους 3 cm μέσα σε δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας
spot_img

Αιχμηρό κομμάτι ξύλου, δάγκωσε Ελληνίδα καταναλώτρια, μαζί με την μπουκιά από γνωστά μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας.

Νέα καταγγελία έλαβε σήμερα το Cibum από αναγνώστρια η οποία βρήκε κομμάτι ξύλου μέσα σε πολύ δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας, με ημερομηνία λήξης στις 30 Μαΐου του 2025. Το αιχμηρό ξύλο, μήκους 3 εκατοστών – όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες- το βρήκε η Χ.Γ. μητέρα δύο παιδιών, κάτοικος Αργυρούπολης Αττικής, η οποία ενώ τα συγκεκριμένα μπισκότα τα αγοράζει για τα παιδιά της, συνήθως ως σνακ για το σχολείο, έτυχε για πρώτη φορά να τα δοκιμάσει και η ίδια.

Την ώρα που η Χ.Γ. δάγκωσε το μπισκότο αισθάνθηκε κάτι σκληρό και αιχμηρό στο στόμα της και υπέθεσε ότι πρόκειται για ξηρό καρπό. Ωστόσο μόλις το έβγαλε από το στόμα της κατάλαβε ότι πρόκειται για ξένο σώμα και η πρώτη της αντίδραση (παραδόξως) ήταν… χαρά που έτυχε σε εκείνη και όχι στα παιδιά της, καθώς θα μπορούσαν να έχουν τραυματιστεί.

 Όταν συνειδητοποίησε όμως την σοβαρότητα του θέματος απευθύνθηκε στον Σκλαβενίτη Αργυρούπολης απ΄όπου το αγόρασε και οι εξυπηρετικοί υπάλληλοι, όπως τους χαρακτήρισε η Χ.Γ., ανέλαβαν να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με την εταιρεία για να μάθουν τι έχει συμβεί. Τις επόμενες ημέρες επικοινώνησε μαζί της η εταιρεία μπισκότων δηλώνοντας έκπληκτη για το εύρημα και, την ρώτησαν εάν ήταν το πακέτο ανοιγμένο ή εάν  το άνοιξε η ίδια. Η Χ.Γ. απάντησε με σαφήνεια πως και η ίδια το άνοιξε και πως το ξύλο ήταν μέσα στη ζύμη και όχι μέσα στη συσκευασία.

Η αντίδραση της εταιρείας

Η γνωστή σε όλους τους Έλληνες εταιρεία, εμμέσως αμφισβήτησε το εύρημα υποστηρίζοντας πως αποκλείεται να προέρχεται από τον εξοπλισμό παραγωγής καθώς είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ενώ από τα συμφραζόμενα η καταναλώτρια κατάλαβε ότι δεν ετέθη ούτε θέμα δολιοφθοράς. Εκπρόσωπος της εταιρείας πήγε μετά από λίγες ημέρες και παρέλαβε το μπισκότο μαζί με το ξύλο και της πρότεινε να της δώσει άλλα προϊόντα για να κάνει η ίδια «ποιοτικό έλεγχο». Εκείνη όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά απαντώντας  «ευχαριστώ πολύ… τον έκανα τον ποιοτικό έλεγχο…» και τους ενημέρωσε πως, ούτε θα ξαναγοράσει ούτε θα ξαναδοκιμάσει προϊόντα της εταιρείας.

Είναι κομμάτι από παλέτα;

Η αναγνώστρια του Cibum πιστέυει ότι το ξύλο που βρέθηκε μέσα στο μπισκότο, είναι κομμάτι από παλέτα και αυτό υποστήριξαν και οι υπάλληλοι του Σκλαβενίτη. Να σημειωθεί ότι οι παλέτες αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων έχουν το χρώμα του ξύλου, αλλά στο πλάι είναι βαμμένες με κάποιο χρώμα συνήθως μπλε.

Σχολιάζοντας το περιστατικό επιθεωρητές εταιρειών τροφίμων και δεδομένου ότι ισχύει ο ισχυρισμός της εταιρείας πως η παραγωγή είναι αυτοματοποιημένη, είπαν πως το κομμάτι ξύλου ενδεχομένως προέρχεται από τις πρώτες ύλες όπως αλεύρι ή ζάχαρη, στα οποία εισχώρησε χωρίς να μπορεί να ανιχνευτεί από ανιχνευτές μετάλλων. Θα μπορούσε όμως να εντοπιστεί από συσκευές X-Ray.

Το ξύλο ως ξένο σώμα μέσα σε τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, τραυματισμό και ασθένεια στους καταναλωτές και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο και γι αυτό και όταν γίνονται ενημερώσεις για προϊόντα που περιέχουν ξένο σώμα, η κατηγορία κινδύνου από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενημέρωσης RASFF είναι “σοβαρός”.

Είναι σημαντικό λοιπόν και για την ασφάλεια των καταναλωτών και για τη φήμη των εταιρειών, να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας σε όλα στάδια της αλυσίδας για τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να μειώσουν τον κίνδυνο να συσχετιστεί το προϊόν τους με ανακλήσεις, κακό τύπο ή ακόμα χειρότερα: τραυματισμούς και ασθένειες καταναλωτών.

Αυτά περιλαμβάνουν: Εφαρμογή καλών πρακτικών παραγωγής (GMPs). Τα GMP είναι ένα σύνολο βασικών απαιτήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων που καλύπτουν όλες τις πτυχές της παραγωγής τροφίμων, από το χειρισμό των πρώτων υλών μέχρι την υγιεινή. Επίσης διενέργεια ελέγχων προμηθευτών, επιθεώρηση, συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και εκπαίδευση εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί μας αρέσει να τρώμε με τα χέρια;

Γιατί το φαγητό με τα χέρια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή παράδοση

Προσοχή! Και στην Ελλάδα πωλούνται οι δημοφιλείς μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό

Καλούνται οι καταναλωτές να ελέγξουν τους κωδικούς για να μην κινδυνεύσει η υγεία τους.

Ερευνητές βρήκαν επικίνδυνες ουσίες σε “γάλα” αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης και ρυζιού

Πώς οι χημικές αντιδράσεις της επεξεργασίας, μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά στα ποτά φυτικής προέλευσης και αυξάνουν την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο