Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο FDA θα επανεκτιμήσει την ασφάλεια της δισφαινόλης Α (BPA) στις συσκευασίες τροφίμων

ΑρχικήΝέαΟ FDA θα επανεκτιμήσει την ασφάλεια της δισφαινόλης Α (BPA) στις συσκευασίες τροφίμων
spot_img

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμφώνησε να επανεκτιμήσει την ασφάλεια της χρήσης δισφαινόλης Α (BPA) σε πολυανθρακικά πλαστικά, μεταλλικά δοχεία και άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Η απόφαση του FDA έρχεται ως απάντηση σε μια αίτηση πρόσθετων τροφίμων που κατατέθηκε από το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF) και έναν συνασπισμό γιατρών, επιστημόνων και οργανώσεων δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος.

Ο νόμος απαιτεί από τον FDA να λάβει τελική απόφαση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022.

Στο Δελτίο Τύπου που ανακοίνωσε την αποδοχή της συγκεκριμένης αναφοράς από τον FDA, το EDF κάνει λόγο για νέα μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο Environment International, η οποία προσθέτει στα υπάρχοντα στοιχεία ότι το BPA ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Η μελέτη, που καλύπτει περισσότερες από 3.000 μητέρες και τα παιδιά τους συνέδεσε την έκθεση σε BPA στη μήτρα με υψηλότερα ποσοστά άσθματος και συριγμού στα κορίτσια σχολικής ηλικίας. Η έρευνα υποστηρίζει τα περσινά ομόφωνα πορίσματα μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Ο Maricel Maffini, συν-συγγραφέας της αναφοράς που κατέχει διδακτορικό στις βιολογικές επιστήμες, σημείωσε ότι η έρευνα έλαβε υπόψη μελέτες που δεν είχαν προηγουμένως εξεταστεί από τον FDA.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της EFSA διαπίστωσε ότι οι επιβλαβείς επιπτώσεις από την έκθεση σε BPA μπορεί να εμφανιστούν σε επίπεδα δεκάδες χιλιάδες φορές χαμηλότερα από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως.

“Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η εξαιρετικά χαμηλή έκθεση σε BPA μπορεί να οδηγήσει σε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που πιθανότατα παράγει φλεγμονή εκτός ελέγχου. Αυτή η φλεγμονή μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει συριγμό και επιπτώσεις που μοιάζουν με άσθμα”, είπε.

Όπως δήλωσε ο Tom Neltner, Ανώτερος Διευθυντής του Ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας, Safer Chemicals, οι περισσότεροι Αμερικανοί λαμβάνουν 5.000 φορές περισσότερο BPA στην καθημερινή τους διατροφή από ό,τι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της EFSA λέει ότι είναι ασφαλής.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβει ο FDA μέτρα για να περιορίσει τη μόλυνση των τροφίμων από BPA. Και δεδομένων των σημαντικών κινδύνων, η βιομηχανία πρέπει να βρει ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για το BPA ή να μειώσει δραστικά τη μετανάστευση της χημικής ουσίας σε τρόφιμα για να προστατεύσουν τα παιδιά από βλάβες”, ανέφερε.

Στην υποβολή της αίτησης συμμετείχαν η Σύμβουλος της EDF Dr. Maricel Maffini και η Δρ Linda Birnbaum, πρώην Διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας.

Σύμφωνα με την Food Safety Africa, ο FDA θα επιδιώξει σύντομα τη δημόσια ανατροφοδότηση σχετικά με την αναφορά αυτή.

Το BPA χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυανθρακικών και άλλων πλαστικών, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε σκληρά αντικείμενα όπως δοχεία τροφίμων, στάμνες, επιτραπέζια σκεύη, δοχεία αποθήκευσης και πολλά άλλα.

Η χημική ουσία χρησιμοποιείται επίσης σε εποξειδικές ρητίνες που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό των μεταλλικών προϊόντων και των κορυφών μπουκαλιών. Μικρές ποσότητες BPA μπορούν να μεταναστεύσουν από τα δοχεία ή τον εξοπλισμό σε τρόφιμα και ποτά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο