Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση έως και 4% επεξεργασμένου με υπεριώδη ακτινοβολία κίτρινου αλεύρου σε προϊόντα όπως το ψωμί, το τυρί και τα ζυμαρικά.
Αυξάνουν οι διαδικτυακοί ισχυρισμοί ότι τα επικίνδυνα προϊόντα με βάση τα έντομα έχουν πάρει πράσινο φως για την ευρωπαϊκή αγορά μετά και την είδηση ότι ένα προϊόν που περιείχε επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία κίτρινου αλευροσκουληκιού.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το αποξηραμένο κίτρινο αλευροσκουλήκι (Tenebrio molitor) έχει εγκριθεί ως νέο τρόφιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιείται συνήθως για την αύξηση της περιεκτικότητας σε βιταμίνη D σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα μανιτάρια, αλλά η εφαρμογή της σε έντομα δεν είναι ευρέως διαδεδομένη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται σοκολατένια πουράκια, μπισκότα και γκοφρέτες μετά από καταγγελία καταναλωτή
«Από οικολογική τρέλα, παίρνουν τον κίνδυνο να δηλητηριάσουν μια ολόκληρη ήπειρο για να ανταγωνιστούν την κτηνοτροφία», δήλωσε ο Florian Philippot, πρόεδρος του γαλλικού κόμματος Les Patriotes σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 200.000 προβολές.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψευδείς κριτικές: Αυτά είναι τα πληρωμένα κόλπα με τα οποία εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις μαζεύουν αστεράκια
Ο παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής Άλεξ Τζόουνς, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος σε πολυάριθμες υποθέσεις υψηλού προφίλ που αφορούσαν δυσφήμιση και συκοφαντική δυσφήμιση, δήλωσε ότι μια «πρωτεΐνη ζωύφιου που προκαλεί καρκίνο» ωθείται «στο ανεφοδιασμό τροφίμων παγκοσμίως» σε ένα X post.
Άλλοι χρήστες κατηγόρησαν την Ευρώπη ότι προδίδει τους αγρότες και τη βιομηχανία κρέατος.
“Αντί να υποστηρίζει τους ντόπιους αγρότες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αντικαταστήσει τα προϊόντα της με προνύμφες και σκουλήκια. Και να τα ταΐσει σε ανθρώπους”, ανάρτησε ένας άλλος χρήστης X.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μητέρα παλεύει για δικαιοσύνη αφού έχασε το μωρό της από προϊόν της Fisher-Price που συνδέεται με 100 θανάτους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τσικνοπέμπτη: Πώς θα ψήσεις πιο υγιεινά στα κάρβουνα
Γιατί η ΕΕ αποδέχθηκε τις τροφές με βάση τα έντομα
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση έως και 4% επεξεργασμένου με υπεριώδη ακτινοβολία κίτρινου αλεύρου σε προϊόντα όπως το ψωμί, το τυρί και τα ζυμαρικά.
Αυτός είναι ο πέμπτος τύπος τροφής με βάση τα έντομα που εγκρίνουν οι Βρυξέλλες από το 2021 ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
Τα έντομα θεωρούνται ευρέως ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης σε σχέση με το εκτρεφόμενο κρέας, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, μόνο η γαλλική εταιρεία Nutri’Earth έχει άδεια να διαθέσει στην αγορά τη νέα σκόνη αλευροφόρων που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει τις τροφές με βάση τα έντομα ως «νέες τροφές» — επίσης γνωστές ως «καινοτόμες τροφές» ή αυτές που καταναλώνονται παραδοσιακά εκτός Ευρώπης.
“Εάν ένα προϊόν περιέχει συστατικά εντόμων, αυτό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Ο εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής απαιτεί τόσο την επιστημονική ονομασία του εντόμου (για παράδειγμα, Acheta domesticus – σπιτικός γρύλος) όσο και την κοινή του ονομασία (οικιακός γρύλος)”, δήλωσε στο Euronews η Διεθνής Πλατφόρμα Εντόμων για Τρόφιμα και Ζωοτροφές.
Σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, η κατανάλωση εντόμων είναι μια παραδοσιακή πρακτική, ενώ στην Ευρώπη, τα έντομα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους προτού εγκριθούν για την αγορά.
Αυτό περιλαμβάνει αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), έναν ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα που εργάζεται παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια, αυτό το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια γιατί κάναμε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της σύνθεσής του και δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα από τους ειδικούς μας εδώ», δήλωσε στο Euronews ο Ερμόλαος Βερβέρης, επιστημονικός υπεύθυνος στην EFSA.
«Όταν αξιολογούμε την ασφάλεια των νέων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ζωής των εντόμων, λαμβάνουμε υπόψη τους διαφορετικούς μικροβιολογικούς και χημικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να συνδέονται με τα νέα τρόφιμα», πρόσθεσε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Για πρώτη φορά ανακαλούνται γυναικεία παπούτσια λόγω σοβαρού κινδύνου πτώσεων και τραυματισμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο καμπανάκι κινδύνου για τις γρανίτες
Οι καταναλωτές θα αποφασίσουν
Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση, ένας παράγοντας θα μπορούσε να συνεχίσει να εμποδίζει τη δημοτικότητά τους στους ευρωπαίους καταναλωτές.
«Η τροφική νεοφοβία είναι ο φόβος για τα νέα τρόφιμα, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να βιώσουν έναν παράγοντα αηδίας επειδή έχουμε συνδέσει τα έντομα με κάτι δυσάρεστο», είπε ο Βερβέρης στο Euronews.
Αυτός, ο Βερβερης, υποτίθεται ότι είναι επιστήμων και εργάζεται για το καλό των ανθρώπων ή για το καλό της τσέπης του; Δεν ντρέπεται που συμπράττει στο έγκλημα της δηλητηρίασης εκατομμυρίων ανθρώπων ; Επειγόντως ζουρλομανδύας στους ψυχοπαθεις της Ε.Ε. !
Πόσο μίσος μπορεί να έχουν για τον άνθρωπο!!!! Θέλουν την μείωση του πληθυσμού με όποιον τρόπο!!!! Όλοι αυτοί οι “επιστήμονες” είναι πιο αηδιαστικοι’ και από τα έντονα που πλασάρουν!!!!
Ο κύριος Βερβέρης λοιπόν, ας αντικαταστήσει το κρέας γι’ αυτόν και την οικογένειά του με έντομα. Εμάς ας μας αφήσει ήσυχους να επιλέγουμε εμείς τι θέλουμε να τρώμε. Η άδεια να χρησιμοποιούνται έντομα προς βρώση είναι το πρώτο βήμα. Στην συνέχεια θα απαγορευτεί η χρήση του κρέατος, αλλά φυσικά μόνο για τον απλό κοσμάκη. Ξέρετε η καραμέλα του ότι είμαστε πολλοί και δεν φτάνει το κρέας για όλους θα πρέπει να σταματήσει. Φαγητό υπάρχει αρκετό για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Οικονομικοί λόγοι κρύβονται από πίσω. Ο κύριος Βερβέρης θα έπρεπε να επισκεφτεί αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να δει πόσο κρέας πετιέται καθημερινά, γιατί απλά έχει λήξει η ημερομηνία κατανάλωσης του. Γνωρίζει πόσες συσκευασίες με αλλαντικά και λουκάνικα, καθώς και με κρέας πετιούνται καθημερινά: Αλλού είναι η λύση στο πρόβλημα. Θα έπρεπε σε κάθε εταιρεία παραγωγής αλλαντικών και κρέατος να μπει ένα μπλαφον. Στην προσπάθεια να βγάλουν οι εταιρείες περισσότερα χρήματα αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή τους και διαθέτουν στην αγορά περισσότερα προϊόντα από όσα μπορούν να καταναλωθούν, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να πετιούνται. Αλλά ποιος θα τα βάλει με τις εταιρείες οεο; Το κρέας φτάνει για όλους, η κακή διαχείριση των πόρων είναι για άλλη μία φορά το πρόβλημα.
Στην Ελλάδα θα σπειρουμε & θα φάμε ότι παράγουμε , Ελλατε να μας στα μας σταματισετε αν μπορείτε, !!