Η πίτσα που έμεινε έξω όλη νύχτα δεν είναι απλώς ρίσκο – είναι πρόσκληση σε παθογόνα.
Το πρωί μετά από μια βραδινή έξοδο, είναι δελεαστικό να φάτε το κομμάτι πίτσας που περίσσεψε παρατημένο στον πάγκο. Για πολλούς, είναι σχεδόν παρηγορητικό. Όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί από την Cleveland Clinic και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), αυτή η αυθόρμητη λιχουδιά μπορεί να είναι επικίνδυνη, όσο κι αν φαίνεται αθώα.

Η πίτσα, ανεξαρτήτως υλικών, ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών τροφίμων. Αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες (ή μία ώρα αν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 32°C) εισέρχεται στη λεγόμενη «ζώνη κινδύνου», το θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ 4°C και 60°C, όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα.
Η Carly Sedlacek, διαιτολόγος του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής της Cleveland Clinic, εξηγεί ότι σε αυτό το περιβάλλον ευδοκιμούν παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως ο σταφυλόκοκκος, η E. coli και το καμπυλοβακτήριο. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε μόλις 20 λεπτά, καθιστώντας ένα φαινομενικά ακίνδυνο κομμάτι πίτσας ένα πιθανό μέσο τροφικής δηλητηρίασης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι ασφαλές να ξαναζεσταίνουμε παναρισμένα σνίτσελ;
Σύμφωνα με τον Meredith Carothers από το USDA, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν από λίγα λεπτά μέχρι και εβδομάδες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων με κράμπες, διάρροια, ναυτία, πυρετός και πόνους στο στομάχι. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή είναι έντονα, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.
Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να έχετε επιβιώσει από τόσες φοιτητικές πίτσες χωρίς… νοσηλεία, η απάντηση είναι απλή: Απλώς σταθήκατε τυχεροί. Όμως η απουσία συμπτωμάτων δεν σημαίνει απουσία μικροβίων. Κάποιες τροφικές λοιμώξεις παραμένουν “σιωπηλές” ή εμφανίζονται αργότερα, καθιστώντας δύσκολη τη σύνδεση με την αιτία τους.
Το ίδιο ισχύει και για τις vegan πίτσες που περιέχουν φυτικό τυρί το οποίο επίσης θεωρείται ευπαθές τρόφιμο, επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αφήνετε έξω σε θερμοκρασία δωματίου μόνο για δύο ώρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ούτε το ψωμί του τοστ δεν… αφήνουν ήσυχο! Σε εξέλιξη μαζική απόσυρση λόγω προσθήκης χρωστικής
Αν θέλετε να αποθηκεύσετε σωστά τη πίτσα, τοποθετήστε τη σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε την στο ψυγείο το αργότερο μέσα σε δύο ώρες από την παρασκευή της. Εκεί μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια για 3-4 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για μήνες, αν και για καλύτερη γεύση, συνιστάται η κατανάλωση εντός τριών μηνών.
Για την επαναθέρμανση φροντίστε η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 74°C ώστε να εξουδετερωθούν τα πιθανά βακτήρια. Το ξεπάγωμα πρέπει να γίνεται μόνο στο ψυγείο και ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου.