Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόση ώρα μπορεί η πίτσα να μείνει εκτός ψυγείου και να είναι ασφαλής για κατανάλωση;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόση ώρα μπορεί η πίτσα να μείνει εκτός ψυγείου και να είναι ασφαλής για κατανάλωση;
spot_img

Η πίτσα που έμεινε έξω όλη νύχτα δεν είναι απλώς ρίσκο – είναι πρόσκληση σε παθογόνα.

Το πρωί μετά από μια βραδινή έξοδο, είναι δελεαστικό να φάτε το κομμάτι πίτσας που περίσσεψε παρατημένο στον πάγκο. Για πολλούς, είναι σχεδόν παρηγορητικό. Όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί από την Cleveland Clinic και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), αυτή η αυθόρμητη λιχουδιά μπορεί να είναι επικίνδυνη, όσο κι αν φαίνεται αθώα.

- Advertisement -

Η πίτσα, ανεξαρτήτως υλικών, ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών τροφίμων. Αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες (ή μία ώρα αν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 32°C) εισέρχεται στη λεγόμενη «ζώνη κινδύνου», το θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ 4°C και 60°C, όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα.

Η Carly Sedlacek, διαιτολόγος του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής της Cleveland Clinic, εξηγεί ότι σε αυτό το περιβάλλον ευδοκιμούν παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως ο σταφυλόκοκκος, η E. coli και το καμπυλοβακτήριο. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε μόλις 20 λεπτά, καθιστώντας ένα φαινομενικά ακίνδυνο κομμάτι πίτσας ένα πιθανό μέσο τροφικής δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με τον Meredith Carothers από το USDA, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν από λίγα λεπτά μέχρι και εβδομάδες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων με κράμπες, διάρροια, ναυτία, πυρετός και πόνους στο στομάχι. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή είναι έντονα, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.

Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να έχετε επιβιώσει από τόσες φοιτητικές πίτσες χωρίς… νοσηλεία, η απάντηση είναι απλή: Απλώς σταθήκατε τυχεροί. Όμως η απουσία συμπτωμάτων δεν σημαίνει απουσία μικροβίων. Κάποιες τροφικές λοιμώξεις παραμένουν “σιωπηλές” ή εμφανίζονται αργότερα, καθιστώντας δύσκολη τη σύνδεση με την αιτία τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις vegan πίτσες που περιέχουν φυτικό τυρί το οποίο επίσης θεωρείται ευπαθές τρόφιμο, επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αφήνετε έξω σε θερμοκρασία δωματίου μόνο για δύο ώρες.

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε σωστά τη πίτσα, τοποθετήστε τη σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε την στο ψυγείο το αργότερο μέσα σε δύο ώρες από την παρασκευή της. Εκεί μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια για 3-4 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για μήνες, αν και για καλύτερη γεύση, συνιστάται η κατανάλωση εντός τριών μηνών.

Για την επαναθέρμανση φροντίστε η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 74°C ώστε να εξουδετερωθούν τα πιθανά βακτήρια. Το ξεπάγωμα πρέπει να γίνεται μόνο στο ψυγείο και ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα