Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτοβουλία του ΠΟΕ και της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από κάδμιο σε κόκκους κακάο

ΑρχικήΝέαΠρωτοβουλία του ΠΟΕ και της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μόλυνσης από κάδμιο σε κόκκους κακάο
spot_img

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο ηγείται ενός έργου για την καλύτερη κατανόηση των επιπέδων καδμίου στο κακάο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω χρηματοδοτικής συνεισφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και της ΕΕ.

Το κάδμιο, ένα χημικό στοιχείο που απαντάται στη φύση, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία όταν καταναλώνεται σε μολυσμένα τρόφιμα. Βρίσκεται φυσικά σε ποσότητες ιχνοστοιχείων σε πολύ έδαφος, τα οποία λαμβάνονται κυρίως από τη ρίζα στα λαχανικά και τα φρούτα.

Το στοιχείο υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα, αλλά δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία όταν καταναλώνεται μέσα σε ορισμένα όρια.

Η Πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί στην Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού και το Τρινιντάντ & Τομπάγκο με συνολικό κόστος 551.000 δολάρια ΗΠΑ, με επιχορήγηση 382.000 δολαρίων ΗΠΑ από τον Μηχανισμό Πρότυπης και Εμπορικής Ανάπτυξης (STDF) του ΠΟΕ και 60.000 ευρώ (66.350 δολάρια ΗΠΑ) σε συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.

Οι συμμετέχουσες χώρες θα παρέχουν ως αντίστοιχη συνεισφορά τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές απαιτήσεις.

«Αυτό το έργο ορόσημο φέρνει σε επαφή εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς φορείς, παραγωγούς κακάο και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την παροχή ουσιαστικών συνεισφορών στη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη, καινοτόμες μεθοδολογίες και αποτελεσματικές πλατφόρμες επικοινωνίας για την ανταλλαγή και ενίσχυση βέλτιστων πρακτικών για τον μετριασμό της μόλυνσης από κάδμιο στους κόκκους κακάο προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών», λέει ο Michel Arrion, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο.

Δράση υπό την ηγεσία της κυβέρνησης για το κάδμιο

Ο κανονισμός 488/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019, ορίζει «ανώτατα όρια καταλοίπων» (ΑΟΚ) για το κάδμιο στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών προϊόντων κακάο και σοκολάτας.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ΕΕ μείωσε τα όριά της για το κάδμιο βαρέων μετάλλων και τον μόλυβδο στις παιδικές τροφές και τα προϊόντα.

Το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών και την καθιέρωση συνεχούς διαλόγου μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων για την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τυποποιημένα πρωτόκολλα δοκιμών και βέλτιστες πρακτικές για τον μετριασμό και την αποκατάσταση του καδμίου.

Οι συντονιστές του έργου θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των παραγωγών κακάο σχετικά με τυποποιημένα πρωτόκολλα σχετικά με τον μετριασμό και την εξυγίανση του καδμίου.

Επιπλέον, αποσκοπεί στην αύξηση της γνώσης και της κατανόησης των πιθανών πηγών παρουσίας καδμίου στις περιοχές καλλιέργειας κακάο. Αυτό θα γίνει μέσω ανάλυσης και χαρτογράφησης των hotspot καδμίου.

Παγκόσμια πίεση για την ασφάλεια των τροφίμων

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων δεν έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πέρυσι στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης “Κοντά στο μηδέν” για τη μείωση των βαρέων μετάλλων και άλλων τοξινών στις παιδικές τροφές.

Επειδή τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά μπορούν να «πάρουν» τοξικά στοιχεία στο περιβάλλον από το νερό, το έδαφος και τον αέρα, υπάρχουν όρια στο πόσο χαμηλά μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα, επισημαίνει ο FDA.

Η έκθεση σε τοξικά στοιχεία εξαρτάται από τα επίπεδα των στοιχείων που βρίσκονται στα τρόφιμα καθώς και από την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται.

Σε σύγκριση με έναν μόνο καταναλωτή, οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να εφαρμόζουν στρατηγικές που οδηγούν στη χρήση συστατικών με χαμηλότερες συγκεντρώσεις τοξικών στοιχείων.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η αμερικανική βιομηχανία παιδικών τροφών αντεπιτέθηκε σε έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία τα βρεφικά τρόφιμα είναι μολυσμένα με επικίνδυνα επίπεδα τοξικών βαρέων μετάλλων.

Ο FDA αποκάλυψε ότι η ποσότητα των δημητριακών βρεφικού ρυζιού που δεν ξεπερνούν τη σύστασή του για ανόργανα επίπεδα αρσενικού αυξήθηκε στο 76% το 2018, από μόλις 26% νωρίτερα στη δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, ξεχωριστή έρευνα διαπίστωσε ότι το ήμισυ του ρυζιού του Ηνωμένου Βασιλείου περιέχει περισσότερο αρσενικό από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρύζι που προορίζονται για κατανάλωση για βρέφη ή μικρά παιδιά.

Πηγή: Food Ingredients First

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο