Επισκόπηση της έρευνας ανίχνευσης και των διαφόρων παραγόντων που πιθανώς συνέβαλαν στη μόλυνση των πεπονιών με σαλμονέλα.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την έρευνά της για το ξέσπασμα της Salmonella Typhimurium που προκάλεσε 87 ασθένειες και 32 νοσηλείες στις ΗΠΑ μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022. Ο FDA συνεργάστηκε με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και κρατικοί εταίροι για τη διερεύνηση της επιδημίας , η οποία συνδέθηκε μέσω επιδημιολογίας και ανίχνευσης με το πεπόνι που καλλιεργήθηκε στη νοτιοδυτική Ιντιάνα το καλοκαίρι του 2022. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνει μια επισκόπηση της έρευνας ανίχνευσης, των αποτελεσμάτων της έρευνας και διαφόρων παραγόντων που πιθανώς συνέβαλε στη μόλυνση του πεπονιού με σαλμονέλα .
- Σχετικό θέμα: INFOSAN: Συνεχίζεται το παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας από πεπόνια – Ανασκόπηση τροφικών δηλητηριάσεων
Ως αποτέλεσμα της ανίχνευσης, η FDA διεξήγαγε έρευνες στην Ιντιάνα σε τρία αγροκτήματα, στο κοινό τους συσκευαστήριο και σε κοντινές δημόσιες εκτάσεις. Βρέθηκαν περιβαλλοντικά δείγματα θετικά για σαλμονέλα σε κάθε τοποθεσία, αλλά κανένα από τα απομονωμένα στελέχη Salmonella που προέκυψαν δεν ταίριαζε οριστικά με το στέλεχος εστίας με αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS). Παρόλο που η έρευνα δεν κατέληξε στον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης μικροβιακής πηγής ή οδού που οδήγησε σε αυτήν την εστία, ο οργανισμός εντόπισε Salmonella spp. σε περιβάλλοντα εντός, μετά τη συγκομιδή και εκτός αγροκτήματος.
Υπό το φως των ευρημάτων της έρευνας, η FDA υπογραμμίζει τις ακόλουθες συστάσεις και απαιτήσεις που ισχύουν για επιχειρήσεις, όπως οι καλλιεργητές πεπονιών και παρόμοιων προϊόντων:
- Επανεξετάστε τις τρέχουσες συνθήκες και πρακτικές για να διαπιστώσετε εάν είναι επαρκείς ή εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα πρόληψης.
- Η κατανόηση της προηγούμενης χρήσης γης μπορεί να βοηθήσει τα αγροκτήματα να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν πιθανές πηγές παθογόνων που μπορεί να επηρεάσουν τις γεωργικές τους δραστηριότητες.
- Να είστε ενήμεροι και να αξιολογείτε τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από γειτονικές και κοντινές χρήσεις γης, ειδικά όσον αφορά την παρουσία ζώων, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, και τη διεπαφή μεταξύ γεωργικής γης και άλλων γεωργικών περιοχών.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο πρόσθετων εργαλείων, όπως δειγματοληψία και δοκιμή προϊόντων πριν από τη συγκομιδή ή/και μετά τη συγκομιδή.
- Η κοπριά πουλερικών, αν και εκτιμάται για την αξία του λιπάσματος, είναι μια γνωστή δεξαμενή για τη Salmonella spp. Η σωστή εφαρμογή κοπριάς που έχει υποστεί επεξεργασία με επικυρωμένη και επαληθευμένη διαδικασία για τη μείωση των παθογόνων (π.χ. κομποστοποίηση με μετρήσεις χρόνου και θερμοκρασίας) μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα ενσωμάτωσης της σαλμονέλας ή άλλων ανθρώπινων παθογόνων στο έδαφος (σε σύγκριση με τη χρήση ακατέργαστες κοπριές).
- Επιθεωρήστε, συντηρήστε και καθαρίστε και, όταν χρειάζεται και ενδείκνυται, απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα του εξοπλισμού και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται όσο συχνά είναι ευλόγως απαραίτητο για προστασία από μόλυνση.
- Όταν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε προϊόντα εγκεκριμένα σύμφωνα με την ετικέτα για καθαρισμό και απολύμανση.
- Η ασυνεπής τήρηση ή η απόκλιση από τα υπάρχοντα SOP για τον καθαρισμό και την απολύμανση από τα αγροκτήματα μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια της παραγωγής. Η αποτελεσματική επικοινωνία στις εκμεταλλεύσεις σχετικά με τα SOP και τυχόν αλλαγές σε αυτά τα SOP μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση της τήρησης των πρακτικών ασφάλειας των τροφίμων.
- Οι αναλύσεις των βασικών αιτιών μπορεί να είναι χρήσιμες για τον εντοπισμό για τους καλλιεργητές πώς οι πηγές ανθρώπινων παθογόνων στο ευρύτερο γεωργικό περιβάλλον μπορεί να συμβάλλουν στη μόλυνση.
- Βελτίωση της ιχνηλασιμότητας μέσω της αυξημένης ψηφιοποίησης, της διαλειτουργικότητας και της τυποποίησης των αρχείων ιχνηλασιμότητας που θα επιταχύνουν την ανίχνευση και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη απομάκρυνση του μολυσμένου προϊόντος από την αγορά, αποτρέποντας έτσι περαιτέρω ασθένειες. Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για τους καλλιεργητές, αλλά και για τους αποστολείς, τους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές, για τη βελτίωση της συνολικής ιχνηλασιμότητας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.