ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣουπερμάρκετ Lidl: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις δημοφιλούς αλλαντικού λόγω επικίνδυνου STEC E. coli

Σουπερμάρκετ Lidl: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις δημοφιλούς αλλαντικού λόγω επικίνδυνου STEC E. coli

Μετά τις ανακλήσεις του Ιουνίου, νέο προϊόν Dulano αποσύρεται από τη γερμανική αγορά λόγω STEC E. coli.

6 λεπτά ανάγνωσης

Νέα ανάκληση αλλαντικού της σειράς Dulano ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία Gustoland GmbH, μετά την ανίχνευση στελεχών Escherichia coli που παράγουν βεροτοξίνη (VTEC/STEC) σε προϊόν που διακινήθηκε μέσω των καταστημάτων Lidl στη Γερμανία. Το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια με επιπλοκές όπως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό που προστίθεται στη σειρά ανακλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της Lidl, Dulano που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω του ίδιου μικροβιολογικού κινδύνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο μαρούλι: Δύο νεκροί από αφυδάτωση και πάνω από 20.000 λοιμώξεις

- Advertisement -

Η νέα ανάκληση στη Γερμανία

Η ανάκληση αφορά το προϊόν:

  • Dulano Delikatess Edel Salami Rind
  • Συσκευασία: 100 g
  • Ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από: 10.08.2026
  • Κωδικός έγκρισης εγκατάστασης: DE EV 42 EG
  • Παραγωγός: Gustoland GmbH

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παραγωγού, σε επίσημο μικροβιολογικό έλεγχο ανιχνεύθηκαν verotoxin-producing Escherichia coli (VTEC/STEC). Οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν και να το επιστρέψουν σε οποιοδήποτε κατάστημα Lidl, όπου επιστρέφεται το αντίτιμο ακόμη και χωρίς την απόδειξη αγοράς. Το προϊόν διατέθηκε αποκλειστικά μέσω της Lidl σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων η Βαυαρία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Έσση, η Κάτω Σαξονία, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Ρηνανία-Παλατινάτο, το Σάαρ, το Αμβούργο, η Βρέμη και το Σλέσβιχ-Χολστάιν.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοθεία σε ελληνικό μέλι: Αποτελέσματα ανάλυσης σε 50 δείγματα από 14 περιοχές της χώρας

Οι ανακλήσεις που είχαν προηγηθεί

Η νέα αυτή ανάκληση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο του 2026, όταν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ανακλήσεις προϊόντων αλλαντικών Dulano λόγω πιθανής παρουσίας Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC), γνωστών και ως VTEC. Τότε, ανάλογη υπόθεση καταχωρήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), έπειτα από επίσημο έλεγχο αγοράς στη Γερμανία. Οι αρμόδιες αρχές χαρακτήρισαν το περιστατικό ως σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ η κοινοποίηση αφορούσε σαλάμι γερμανικής προέλευσης που είχε διανεμηθεί σε διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο εκείνων των ανακλήσεων:

  • Στα Lidl Ουγγαρίας ανακλήθηκε το Dulano Artländer szelet 240 g, λόγω παρουσίας στελεχών STEC/VTEC.
  • Στα Lidl Βελγίου ανακλήθηκε το καπνιστό σαλάμι Dulano 200 g, λόγω πιθανής παρουσίας STEC.
  • Στα Lidl Λουξεμβούργου ανακλήθηκε το ίδιο προϊόν (Dulano Smoked Salami 200 g) για τον ίδιο λόγο.

Αν και όλα τα περιστατικά αφορούν προϊόντα της σειράς Dulano, πρόκειται για διαφορετικές παρτίδες και διαφορετικά προϊόντα, ενώ η νέα ανάκληση της Gustoland GmbH αφορά προς το παρόν αποκλειστικά τη γερμανική αγορά.

Τι είναι τα STEC/VTEC

Τα STEC (Shiga toxin-producing Escherichia coli) ή VTEC (Verotoxin-producing Escherichia coli) αποτελούν παθογόνα στελέχη του βακτηρίου Escherichia coli που παράγουν ισχυρές τοξίνες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφιμογενείς λοιμώξεις. Η παρουσία τους σε έτοιμα προς κατανάλωση αλλαντικά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, επειδή τα προϊόντα αυτά καταναλώνονται συνήθως χωρίς θερμική επεξεργασία που θα μπορούσε να καταστρέψει τους μικροοργανισμούς. Τα βοοειδή αποτελούν τη σημαντικότερη φυσική δεξαμενή των STEC, ενώ η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί κατά τη σφαγή, την επεξεργασία ή τη συσκευασία του κρέατος, εάν δεν τηρούνται αυστηρά μέτρα υγιεινής.

Συμπτώματα της λοίμωξης

Η λοίμωξη από STEC εκδηλώνεται συνήθως μέσα σε 1 έως 10 ημέρες από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία και εμέτους. Σε αρκετές περιπτώσεις η διάρροια μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγική κολίτιδα με παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Σε ορισμένους ασθενείς, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS), μιας σοβαρής επιπλοκής που χαρακτηρίζεται από αιμολυτική αναιμία, θρομβοπενία και οξεία νεφρική βλάβη και ενδέχεται να απαιτήσει νοσηλεία και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

Πώς μπορεί να επιμολυνθούν τα αλλαντικά

Η επιμόλυνση των αλλαντικών με STEC μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Πιθανές πηγές αποτελούν οι μολυσμένες πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης, η διασταυρούμενη επιμόλυνση μεταξύ ωμών και έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων, ο ανεπαρκής καθαρισμός και η απολύμανση του εξοπλισμού, η χρήση μολυσμένου νερού, η ελλιπής υγιεινή του προσωπικού, καθώς και η ανεπαρκής παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων κατά τη ζύμωση, την ωρίμανση ή την ξήρανση των αλλαντικών.

Η παραγωγή αλλαντικών ωρίμανσης βασίζεται στη μείωση της ενεργότητας του νερού, στη μείωση του pH και στη δημιουργία συνθηκών που περιορίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Εάν οι παράμετροι αυτές δεν επιτευχθούν στα προβλεπόμενα επίπεδα ή εάν υπάρξει επιμόλυνση μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, ο μικροβιακός κίνδυνος μπορεί να παραμείνει στο τελικό προϊόν.

Μέτρα πρόληψης και έλεγχος

Οι επιχειρήσεις τροφίμων εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που βασίζονται στις αρχές του HACCP, με στόχο την αναγνώριση, αξιολόγηση και παρακολούθηση των κρίσιμων σημείων ελέγχου. Στην αλλαντοποιία ιδιαίτερη σημασία έχουν η επιλογή εγκεκριμένων προμηθευτών, η μικροβιολογική παρακολούθηση των πρώτων υλών, η επαλήθευση των διαδικασιών ωρίμανσης, η περιβαλλοντική δειγματοληψία στους χώρους παραγωγής, η τακτική απολύμανση του εξοπλισμού και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα υγιεινής.

Παράλληλα, χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι ελέγχου, όπως καλλιεργητικές τεχνικές, μοριακές μέθοδοι PCR και οργανωμένα προγράμματα δειγματοληψίας, που επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών πριν τα προϊόντα διατεθούν στην αγορά. Η αποτελεσματική ιχνηλασιμότητα των παρτίδων επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό και την άμεση απόσυρση των επηρεαζόμενων προϊόντων όταν διαπιστωθεί πρόβλημα ασφάλειας.

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται σε επίσημη ανάκληση δεν πρέπει να τα καταναλώσουν, ακόμη και αν έχουν φυσιολογική εμφάνιση, οσμή και γεύση. Συνιστάται η επιστροφή τους στο σημείο αγοράς, σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε διανομέα ή λιανοπωλητή.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση αλλαντικών ή άλλων τροφίμων που έχουν συσχετιστεί με ανάκληση, απαιτείται άμεση επικοινωνία με επαγγελματία υγείας. Η αναφορά της πιθανής κατανάλωσης του ανακαλούμενου προϊόντος μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της λοίμωξης. Η πρόληψη των τροφιμογενών λοιμώξεων από STEC βασίζεται στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων υγιεινής σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, στη συνεχή μικροβιολογική επιτήρηση, στην αποτελεσματική ιχνηλασιμότητα και στις άμεσες διαδικασίες ανάκλησης όταν εντοπίζονται προϊόντα που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελλάδα: Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την ασφάλεια τροφίμων και νερού μετά από πυρκαγιά

Η εγκύκλιος του Υπουργείου υγείας, με οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια και μετά από πυρκαγιές.

Νοθεία σε ελληνικό μέλι: Αποτελέσματα ανάλυσης σε 50 δείγματα από 14 περιοχές της χώρας

Νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών εξετάζει τη νοθεία και την αυθεντικότητα του ελληνικού μελιού.

Πρωτεΐνη: Οι 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Η επιστήμη ξεκαθαρίζει τι ισχύει πραγματικά