Το κουτάκι του αναψυκτικού περιέχει την χημική ουσία Δισφαινόλη Α.
Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας ανακοίνωσε την ανάκληση αναψυκτικού Coca Cola σε κουτάκι που πωλείται σε ολόκληρη τη χώρα και συνέστησε στους καταναλωτές να μην την καταναλώσουν. Ο λόγος της ανάκλησης είναι πως «η εσωτερική επένδυση του κουτιού φαινοξυρητίνης παράγεται από Δισφαινόλη Α».
Πρόκειται για τη Coca Cola CHERRY 33CL και ανακαλείται το σύνολο της παραγωγής με τα στοιχεία αναγνώρισης 499527 – 5449000195364 – N°08/02/2025 L09B.
- Δείτε επίσης: Πρωτοφανές! Ανακαλούνται δημοφιλή πατατάκια γιατί περιέχουν κομμένα και τηγανισμένα… μπαλάκια του γκολφ!
Σύμφωνα με την τελευταία επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η δισφαινόλη Α έχει «πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα και σε πολύ χαμηλές δόσεις». Αυτό προστίθεται σε μια σειρά από βλαβερές επιπτώσεις που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στην ανθρώπινη υγεία, όπως ενδοκρινικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Τα τελευταία δεδομένα ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης HBM4EU υποστηρίζουν το συμπέρασμα της EFSA ότι υπάρχει ανησυχία για την υγεία των Ευρωπαίων από την έκθεση στην BPA.
Η δισφαινόλη Α (BPA) είναι μια χημική ουσία που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες για χρήση κυρίως στην παραγωγή πολυανθρακικών πλαστικών. Βρίσκεται σε διάφορα προϊόντα, όπως άθραυστα τζάμια, γυαλιά, μπουκάλια νερού και εποξειδικές ρητίνες που επικαλύπτουν ορισμένα μεταλλικά κουτιά τροφίμων, μπουκαλάκια και σωλήνες παροχής νερού. Η κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στις δισφαινόλες είναι η διατροφή, μέσω συσκευασμένων τροφίμων και ποτών. Η δισφαινόλη Α μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα από τις προστατευτικές εσωτερικές επικαλύψεις εποξειδικής ρητίνης κονσερβοποιημένων τροφίμων και από καταναλωτικά προϊόντα όπως πολυανθρακικά επιτραπέζια σκεύη, δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, μπουκάλια νερού και μπιμπερό.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για καθολική απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Να σημειωθεί επίσης ότι σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η δισφαινόλη Α και δύο άλλες δισφαινόλες που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της BPA (δισφαινόλη S και δισφαινόλη F) μετρήθηκαν στα ούρα από 2.756 ενήλικες από 11 χώρες, συγκεκριμένα Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία και την Ελβετία. Στις χώρες που συμμετείχαν στη βιοπαρακολούθηση για BPA, το επίπεδο υπέρβασης κυμαινόταν μεταξύ 71% και 100%. Συνεπώς, η έκθεση του πληθυσμού στην BPA στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλή και αποτελεί δυνητικό πρόβλημα για την υγεία. Η ίδια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει μια τρέχουσα ανησυχία για την υγεία από τη διατροφική έκθεση σε BPA, ειδικά από κονσερβοποιημένα τρόφιμα, η οποία βρέθηκε ότι είναι η πιο σημαντική πηγή έκθεσης για όλες τις ηλικιακές ομάδες.