Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός στη Γαλλία: Ανακαλείται Coca cola – Το κουτάκι παράγεται από επικίνδυνη χημική ουσία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός στη Γαλλία: Ανακαλείται Coca cola – Το κουτάκι παράγεται από επικίνδυνη χημική ουσία
spot_img

Το κουτάκι του αναψυκτικού περιέχει την χημική ουσία Δισφαινόλη Α.

Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας ανακοίνωσε την ανάκληση αναψυκτικού Coca Cola σε κουτάκι που πωλείται σε ολόκληρη τη χώρα και συνέστησε στους καταναλωτές να μην την καταναλώσουν. Ο λόγος της ανάκλησης είναι πως «η εσωτερική επένδυση του κουτιού φαινοξυρητίνης παράγεται από Δισφαινόλη Α».

Πρόκειται για τη Coca Cola CHERRY 33CL  και ανακαλείται το σύνολο της παραγωγής με τα στοιχεία αναγνώρισης 499527 – 5449000195364 – N°08/02/2025 L09B.

Η Coca Cola που ανακαλείται όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την τελευταία επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η δισφαινόλη Α έχει «πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα και σε πολύ χαμηλές δόσεις». Αυτό προστίθεται σε μια σειρά από βλαβερές επιπτώσεις που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στην ανθρώπινη υγεία, όπως ενδοκρινικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Τα τελευταία δεδομένα ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης HBM4EU υποστηρίζουν το συμπέρασμα της EFSA ότι υπάρχει ανησυχία για την υγεία των Ευρωπαίων από την έκθεση στην BPA.

Δείτε επίσης: Επικίνδυνα αφρόλουτρα και σαμπουάν – Οι νέες ενημερώσεις στο RAPEX και η απάθεια της ελληνικής πολιτείας- Πως να τα αναγνωρίσετε

Η δισφαινόλη Α (BPA) είναι μια χημική ουσία που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες για χρήση κυρίως στην παραγωγή πολυανθρακικών πλαστικών. Βρίσκεται σε διάφορα προϊόντα, όπως άθραυστα τζάμια, γυαλιά, μπουκάλια νερού και εποξειδικές ρητίνες που επικαλύπτουν ορισμένα μεταλλικά κουτιά τροφίμων, μπουκαλάκια και σωλήνες παροχής νερού. Η κύρια πηγή έκθεσης του ανθρώπου στις δισφαινόλες είναι η διατροφή, μέσω συσκευασμένων τροφίμων και ποτών. Η δισφαινόλη Α μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα από τις προστατευτικές εσωτερικές επικαλύψεις εποξειδικής ρητίνης κονσερβοποιημένων τροφίμων και από καταναλωτικά προϊόντα όπως πολυανθρακικά επιτραπέζια σκεύη, δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, μπουκάλια νερού και μπιμπερό.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου  τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για καθολική απαγόρευση της δισφαινόλης Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. 

Να σημειωθεί επίσης ότι σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η δισφαινόλη Α και δύο άλλες δισφαινόλες που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της BPA (δισφαινόλη S και δισφαινόλη F) μετρήθηκαν στα ούρα από 2.756 ενήλικες από 11 χώρες, συγκεκριμένα Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία και την Ελβετία. Στις χώρες που συμμετείχαν στη βιοπαρακολούθηση για BPA, το επίπεδο υπέρβασης κυμαινόταν μεταξύ 71% και 100%. Συνεπώς, η έκθεση του πληθυσμού στην BPA στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλή και αποτελεί δυνητικό πρόβλημα για την υγεία. Η ίδια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει μια τρέχουσα ανησυχία για την υγεία από τη διατροφική έκθεση σε BPA, ειδικά από κονσερβοποιημένα τρόφιμα, η οποία βρέθηκε ότι είναι η πιο σημαντική πηγή έκθεσης για όλες τις ηλικιακές ομάδες. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο