Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η Σκομβροειδής δηλητηρίαση που προκαλείται από τα ψάρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι η Σκομβροειδής δηλητηρίαση που προκαλείται από τα ψάρια
spot_img

Έλεγχος ισταμίνης σε ιχθυηρά, για τη πιστοποίηση της ποιότητας και της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 2073/2005, για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, υπάρχει νομοθετική απαίτηση τήρησης συγκεκριμένων ορίων συγκέντρωσης ισταμίνης σε πλούσια σε ιστιδίνη αλιεύματα (φρέσκα, κατεψυγμένα, αλίπαστα, κονσερβοποιημένα) καθώς και σε σάλτσες ή πάστες ιχθυηρών των οικογενειών Scombridae (τόνος, σκουμπρί), Clupeidae (ρέγκα, σαρδέλα), Engraulidae (αντσούγια, γαύρος), Coryphaenidae (κυνηγός, λαγός), Pomatomidae (γοφάρι), Scombresosidae (ζαργάνα, βελόνι).
 
Η ισταμίνη είναι μία βιογενής αμίνη, η οποία προέρχεται κυρίως από τη διάσπαση (αποκαρβοξυλίωση) του αμινοξέως ιστιδίνη. Η δηλητηρίαση από ισταμίνη ή αλλιώς «σκομβροειδής» δηλητηρίαση, είναι μία τροφική δηλητηρίαση, η οποία συσχετίζεται με τα ανωτέρω είδη ψαριών λόγω του γεγονότος ότι περιέχουν εκ φύσεως υψηλές συγκεντρώσεις ιστιδίνης. Η δε παραγωγή της είναι αποτέλεσμα της αποκαρβοξυλίωσης της ιστιδίνης, με την επίδραση του ενζύμου αποκαρβοξυλάση, λόγω της παρουσίας υψηλού αριθμού βακτηρίων ως αποτέλεσμα κακών χρονοθερμοκρασιακών πρακτικών μετά την αλίευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισταμίνη δεν καταστρέφεται από το μαγείρεμα, την κατάψυξη και την κονσερβοποίηση.
 
Τα συμπτώματα έκθεσης σε ισταμίνη, ξεκινούν μέσα σε 1 ώρα από την κατανάλωση αλλοιωμένου ψαριού, και μπορεί να περιλαμβάνουν: εξάψεις του προσώπου και του σώματος, ναυτία, κάψιμο στο στόμα, κεφαλαλγία, λιποθυμία, κοιλιακές κράμπες, διάρροια, προβλήματα αναπνοής, οίδημα του προσώπου και της γλώσσας.
 
Στα εργαστήρια Tsakalidis Analysis & Testing προσφέρουν διαπιστευμένο έλεγχο ισταμίνης σε ιχθυηρά, για τη πιστοποίηση της ποιότητας και της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
 
Testing your way to safety
 
info@tsakalidislabs.gr – (+30) 210 4175865 – www.tsakalidilabs.gr

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο