Έλεγχος ισταμίνης σε ιχθυηρά, για τη πιστοποίηση της ποιότητας και της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 2073/2005, για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, υπάρχει νομοθετική απαίτηση τήρησης συγκεκριμένων ορίων συγκέντρωσης ισταμίνης σε πλούσια σε ιστιδίνη αλιεύματα (φρέσκα, κατεψυγμένα, αλίπαστα, κονσερβοποιημένα) καθώς και σε σάλτσες ή πάστες ιχθυηρών των οικογενειών Scombridae (τόνος, σκουμπρί), Clupeidae (ρέγκα, σαρδέλα), Engraulidae (αντσούγια, γαύρος), Coryphaenidae (κυνηγός, λαγός), Pomatomidae (γοφάρι), Scombresosidae (ζαργάνα, βελόνι).
Η ισταμίνη είναι μία βιογενής αμίνη, η οποία προέρχεται κυρίως από τη διάσπαση (αποκαρβοξυλίωση) του αμινοξέως ιστιδίνη. Η δηλητηρίαση από ισταμίνη ή αλλιώς «σκομβροειδής» δηλητηρίαση, είναι μία τροφική δηλητηρίαση, η οποία συσχετίζεται με τα ανωτέρω είδη ψαριών λόγω του γεγονότος ότι περιέχουν εκ φύσεως υψηλές συγκεντρώσεις ιστιδίνης. Η δε παραγωγή της είναι αποτέλεσμα της αποκαρβοξυλίωσης της ιστιδίνης, με την επίδραση του ενζύμου αποκαρβοξυλάση, λόγω της παρουσίας υψηλού αριθμού βακτηρίων ως αποτέλεσμα κακών χρονοθερμοκρασιακών πρακτικών μετά την αλίευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισταμίνη δεν καταστρέφεται από το μαγείρεμα, την κατάψυξη και την κονσερβοποίηση.
Τα συμπτώματα έκθεσης σε ισταμίνη, ξεκινούν μέσα σε 1 ώρα από την κατανάλωση αλλοιωμένου ψαριού, και μπορεί να περιλαμβάνουν: εξάψεις του προσώπου και του σώματος, ναυτία, κάψιμο στο στόμα, κεφαλαλγία, λιποθυμία, κοιλιακές κράμπες, διάρροια, προβλήματα αναπνοής, οίδημα του προσώπου και της γλώσσας.
Στα εργαστήρια Tsakalidis Analysis & Testing προσφέρουν διαπιστευμένο έλεγχο ισταμίνης σε ιχθυηρά, για τη πιστοποίηση της ποιότητας και της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
Testing your way to safety
info@tsakalidislabs.gr – (+30) 210 4175865 – www.tsakalidilabs.gr