19 χώρες ενημερώθηκαν από το RASFF για αχλάδια της ποικιλίας Nashi που περιέχουν Chlormequat.
18 χώρες ενημερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για αχλάδια από την Κίνα που περιέχουν υψηλές ποσότητες του φυτοφαρμάκου Chlormequat. Πιο συγκεκριμένα μετά από ελέγχους των Ολλανδικών αρχών εντοπίστηκε το φυτοφάρμακο, σε ποσότητα 2,6mg/Kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο για τα αχλάδια τα 0,07mg/Kg.
Οι χώρες στις οποίες εισάγονται τα αχλάδια Nashi είναι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Ελβετία και Βρετανία.
Το Chlormequat είναι ένα εξαιρετικά τοξικό γεωργικό χημικό, χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής ανάπτυξης φυτών και συνήθως πωλείται ως χλωριούχο άλας ή χλωριούχο χλωρομεκουάτ. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το chlormequat μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα και να διαταράξει την ανάπτυξη του εμβρύου, δημιουργώντας ιδιαίτερες ανησυχίες για το πώς η κατάποσή του μπορεί να βλάψει τα παιδιά. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα chlormequat έχει συνδεθεί με αναπτυξιακή τοξικότητα σε ζωικά μοντέλα. Επηρεάζει επίσης την αναπαραγωγή στα θηλαστικά ενώ σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων ετών προκαλεί διαταραχή της ανάπτυξης του εμβρύου, αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τo κεφάλι και τα οστά, μεταβολή του μεταβολισμού, καθυστέρηση ανάπτυξης κατά την εφηβεία, αλλαγή της ικανότητας του σπέρματος να κινείται αποτελεσματικά, μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης και τέλος βλάπτει και το νευρικό σύστημα.
Έχει ταξινομηθεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπόκειται σε αυστηρές απαιτήσεις αναφοράς από εγκαταστάσεις που παράγουν, αποθηκεύουν ή το χρησιμοποιήσετε σε σημαντικές ποσότητες. Παρόλα αυτά η Οργάνωση EWG έκανε εργαστηριακές αναλύσεις σε 14 δημοφιλή δημητριακά με βάση τη Βρώμη που πωλούνται στις ΗΠΑ και διαπίστωσε για πρώτη φορά ανησυχητικές συγκεντρώσεις της τοξικής γεωργικής χημικής ουσίας. Έντεκα προϊόντα στα 13 προϊόντα περιείχαν επίπεδα χλωρμεκουάτ υψηλότερα από την ποσότητα που πιστεύεται ότι είναι ασφαλής για την υγεία των παιδιών. Εξαιτίας όλων των παραπάνω η πρόταση της Υπηρεσίας Προστασίας του περιβάλλοντος των ΗΠΑ να επιτραπεί η χρήση του σε κριθάρι, βρώμη και σιτάρι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.