Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτή είναι η πιο θανατηφόρα τροφιμογενής ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

ΑρχικήΝέαΥγείαΑυτή είναι η πιο θανατηφόρα τροφιμογενής ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
spot_img

Από ποια τρόφιμα κινδυνεύουμε περισσότερο

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεργάστηκαν για την εκπόνηση νέας έκθεσης που κατατάσσει τις πιο ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες.

Η έκθεση Joint Expert Meeting on Microbiological Risk Assessment (JEMRA), η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος νοροϊός είναι η κύρια αιτία τροφιμογενών ασθενειών.

Όσο για το ποια τρόφιμα ήταν πιο πιθανό να συσχετιστούν με τον νοροϊό, η επιτροπή διαπίστωσε ότι είναι συνήθως παρασκευασμένα τρόφιμα, κατεψυγμένα μούρα και οστρακοειδή (ταξινομημένα κατά σειρά). 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξηγούν ότι η διάρροια, ο έμετος, η ναυτία και ο πόνος στο στομάχι είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του νοροϊού. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υπάρχει πυρετός, πονοκέφαλος και πόνοι στο σώμα. 

«Κάθε χρόνο, ο νοροϊός εκτιμάται ότι προκαλεί 125 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών και 35.000 θανάτους παγκοσμίως», προσθέτουν οι συντάκτες της κοινής έκθεσης. Σύμφωνα με το CDC, προκαλεί 2.500 κρούσματα μόνο στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 58% των τροφιμογενών ασθενειών στη χώρα. “Ο Νοροϊός είναι εξαιρετικά μολυσματικός και τα κρούσματα έχουν συνδεθεί με τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα μόλυνσης. Η ιογενής μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα σοβαρά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου, επηρεάζουν κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ηλικιωμένους, και ανοσοκατασταλμένα άτομα που μπορεί να αποβάλλουν τον ιό για παρατεταμένες χρονικές περιόδους». 

Δεύτερη στη λίστα είναι η ηπατίτιδα Α, που προκαλεί 14 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών και 28.000 θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο. 

Τρίτος στη λίστα είναι ο ιός της ηπατίτιδας Ε, για τον οποίο η έκθεση ανέφερε ότι είναι “μοναδικός μεταξύ των τροφιμογενών ιών” καθώς είναι “ένα ζωονοσογόνο παθογόνο με πολλές ασυμπτωματικές δεξαμενές ζώων, κυρίως των χοίρων”. Η ηπατίτιδα Ε, πρόσθεσε η έκθεση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ειδικά σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και νευρολογική βλάβη 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο