Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
5.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χρυσό Βραβείο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε Διεθνή διαγωνισμό, για τη διαχείριση του κατσίγαρου

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΧρυσό Βραβείο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε Διεθνή διαγωνισμό, για τη διαχείριση του κατσίγαρου
spot_img

Χρυσό βραβείο για την ομάδα iGEM Thessaly 2023 για την συνολική επίδοση του ερευνητικού της έργου – Ψηφίστηκε στις 10 καλύτερες ομάδες παγκοσμίως!

Στις 2-5 Νοεμβρίου του 2023 η ομάδα iGEM Thessaly 2023 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχε για 5η συνεχόμενη χρονιά στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (International Genetically Engineered Machine) που διεξήχθη στο Παρίσι. Εκεί, κατάφερε να ξεχωρίσει για ακόμη μια χρονιά, καθώς απέσπασε χρυσό βραβείο για την συνολική επίδοση του ερευνητικού της έργου και ψηφίστηκε στις 10 καλύτερες ομάδες παγκοσμίως!

Η φετινή ομάδα παρουσίασε το project “oPHAelia: From Waste to Worth”. Διαγωνίστηκε σε μία πρωτοεμφανιζόμενη κατηγορία του διαγωνισμού, αυτήν της Βιοαποκατάστασης (Bioremediation), η οποία στοχεύει στην χρήση της Συνθετικής Βιολογίας για την αποτοξικοποίηση ρύπων στον αέρα, τα ύδατα, το έδαφος, καθώς και βιομηχανικών ρύπων και καυσαερίων.

Το project της φετινής ομάδας περιλάμβανε δύο βασικούς πυλώνες. Πρωταρχικός στόχος ήταν η αποτοξικοποίηση του κατσίγαρου, ενός ιδιαίτερα επιβλαβούς υγρού παραπροϊόντος που προκύπτει κατά την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Η ομάδα όμως δεν στάθηκε εκεί. Χρησιμοποιώντας μια μικροβιακή κοινοπραξία, σχεδίασε την περαιτέρω αξιοποίηση του αποβλήτου αυτού για την παραγωγή πολυυδροξυαλκανοϊκών εστέρων (PHAs), οι οποίοι αποτελούν πρώτη ύλη για βιοπλαστικά.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις επίπονες προσπάθειες των φοιτητών. Η ομάδα έλαβε υποψηφιότητα για το καλύτερο project στην κατηγορία της Βιοαποκατάστασης, καθώς επίσης έλαβε υποψηφιότητα σε όλα τα εξειδικευμένα βραβεία στα οποία είχε δηλώσει συμμετοχή. Αυτά περιλάμβαναν τα:

  • Καλύτερο Νέο Μοριακό Συστατικό (Best New Basic Part)
  • Καλύτερη Επιχειρηματικότητα (Best Entrepreneurship)
  • Καλύτερη Εκπαίδευση (Best Education)
  • Καλύτερη Ιστοσελίδα (Best Wiki)

Σε δήλωσή του στο Cibum ο Δημήτρης Ελευθερίου μέλος της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό ανέφερε: ” Είναι πολύ δύσκολο να συνοψίσω μέσα σε λίγες γραμμές αυτό το υπέροχο πακέτο εμπειριών που έλαβα κατά το διάστημα που συμμετείχα στο διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας (iGEM). Αυτά που αισθάνομαι είναι ευγνωμοσύνη και περηφάνεια για εμένα, όλη την ομάδα και γενικά όσους συνέβαλαν στο να δημιουργήσουμε το project μας: oPHAelia. Ελπίζω να υπάρχουν διαρκώς ευκαιρίες σαν αυτόν τον διαγωνισμό και να προωθούνται περισσότερο στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, ώστε να προσφέρεται η δυνατότητα σε περισσότερους φοιτητές να εμπλακούν σε διεπιστημονικά ζητήματα που αφορούν το «πάντρεμα» της επιστήμης με τις απαιτήσεις και ανάγκες του πραγματικού κόσμου / κοινωνίας και παράλληλα να ανακαλύπτουν τα επιστημονικά και μη ενδιαφέροντά τους ώστε να έχουν και μια καλύτερα εικόνα για το τί θα ήθελαν να ακολουθήσουν στη μελλοντική επαγγελματική πορεία τους.”

Μέλη της iGEM Thessaly 2023 εκτός από τον Δ. Ελευθερίου αποτέλεσαν οι Δάλλης Αργύρης, Δερμιτζάκης Μιχάλης, Θεοδωρακέα Δάφνη, Καρυπίδης Γρηγόρης, Μαλάμου Χριστίνα, Μπέμπη Μαρία, Παπαγγελέτου Μαρία, Παπαμαργαρίτης Δημήτρης, Τερζόπουλος Θεόφιλος και Τσιτσιγιάννη Κλαίρη. Καθοριστική σημασία για την πορεία του έργου είχαν οι σύμβουλοι (και παλαιότερα μέλη) της ομάδας Ελένης Κωνσταντίνος, Λακάκη Ελευθερία, Παπανικόλας Θεόδωρος, Πατρή Άννα, Πλατής Αναστάσιος και Ρετάλης Ιωάννης. Τέλος, υπεύθυνοι του φετινού project ήταν οι καθηγητές Ματθιόπουλος Κωνσταντίνος, Γιακουντής Αντώνιος και Παπαδοπούλου Καλλιόπη, καθώς επίσης instructor της ομάδας ήταν η Δρ. Καλλιαμπάκου Αικατερίνη.

Αρωγοί της προσπάθειας αυτής ήταν κυρίως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Το πανεπιστήμιο πρόσφερε για 5η συνεχόμενη χρονιά οικονομική και υλική στήριξη στους φοιτητές, καθώς επίσης παρείχε τους εργαστηριακούς χώρους και τον εξοπλισμό για την διεξαγωγή όλων των πειραμάτων. Επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε υψηλή οικονομική ενίσχυση της ομάδας, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή διεξαγωγή των πειραμάτων και στην μετακίνηση και διαμονή των μελών στο Παρίσι για την συμμετοχή στον διαγωνισμό. Τέλος, η ομάδα έλαβε στήριξη από πληθώρα ιδιωτών επιχειρηματιών για την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών της δράσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο