Μετά από έρευνα 6 μηνών η αστυνομία συνέλαβε την ιδιοκτήτρια και τέσσερις εργαζόμενους παιδικού σταθμού.
Τη στιγμή που η νομοθεσία στις ΗΠΑ για την χρήση μελατονίνης σε παιδιά αυστηροποιείται, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση της σύλληψης τεσσάρων εργαζομένων σε παιδικό σταθμό που έδιναν κρυφά μελατονίνη σε παιδιά για να «κάθονται ήσυχα».
Η μελατονίνη αντίθετα με την κοινή πεποίθηση ότι είναι βότανο, είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο ως απόκριση στο σκοτάδι. Ρυθμίζει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης ή τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος.
Το περιστατικό συνέβη στο Νιου Χαμσάιρ όπου μετά από έρευνες έξι μηνών μετά από καταγγελίες «για μη ασφαλείας πρακτικές» η αστυνομία ανακάλυψε τελικά ότι οι ιδιοκτήτρια και οι εργαζόμενοι πασπάλιζαν με σκόνη μελατονίνης το φαγητό των παιδιών χωρίς φυσικά, να το γνωρίζουν οι γονείς τους. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τελικά την ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού μαζί με τρεις υπαλλήλους της. Οι τέσσερις γυναίκες αντιμετωπίζουν από 10 κατηγορίες για έκθεση παιδιών σε κίνδυνο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσα παιδιά είχαν λάβει μελατονίνη και για πόσο χρονικό διάστημα.
Η αυστηρότερη νομοθεσία, με την οποία οι παρασκευαστές συμπληρωμάτων μελατονίνης στις ΗΠΑ σύμφωνα με το CNN, έχουν στη διάθεσή τους 18 έως 24 μήνες για να προσθέσουν οικειοθελώς συσκευασίες, που να είναι αποτρεπτικές για τα παιδιά και να βελτιώσουν την προειδοποίηση στις ετικέτες των προϊόντων χωρίς συνταγή, έρχεται μετά από έκθεση του Μαρτίου 2024 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. Η έκθεση αποκάλυψε ότι περίπου 11.000 παιδιά είχαν παρουσιαστεί σε αίθουσες επειγόντων περιστατικών μεταξύ 2019 και 2022 μετά από κατάποση μελατονίνης χωρίς επίβλεψη.
Μελέτη του Απριλίου 2023 διαπίστωσε ότι 25 προϊόντα που φέρουν την ένδειξη ως ζελεδάκια μελατονίνης περιείχαν επικίνδυνα επίπεδα της ορμόνης. Ένα προϊόν χωρίς ιατρική συνταγή περιείχε έως και 347% περισσότερη μελατονίνη από ό,τι αναγράφεται στην ετικέτα, ενώ ένα άλλο δεν περιείχε καθόλου μελατονίνη και αποτελούταν εξ ολοκλήρου από κανναβιδιόλη ή CBD.