Νέα διάσταση παίρνει η υπόθεση που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία, καθώς στο πλαίσιο μεγάλης δικαστικής έρευνας συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής μιας από τις γνωστές βιομηχανίες σοκολάτας και ζαχαρωδών της χώρας. Πρόκειται για τον Osman Kadiroğlu, επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής της Elvan Gıda, εταιρείας με μακρά παρουσία στον κλάδο των τροφίμων και διεθνή δραστηριότητα. Ο Kadiroğlu συνελήφθη στο πλαίσιο μεγάλης ποινικής έρευνας των τουρκικών Αρχών για φερόμενη εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, την οποία η Εισαγγελία της Άγκυρας συνδέει με τον Alihan Kuriş, ηγέτη των Süleymancılar.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ελληνικά ράφια κανέλα με τοξικό υδράργυρο 110% πάνω από το όριο – Δείτε φωτογραφία και μάρκα
Η σύλληψη έγινε στις 25 Αυγούστου 2026, κατά την τρίτη φάση των επιχειρήσεων της τουρκικής Αστυνομίας. Μαζί με τον Kadiroğlu συνελήφθησαν και άλλα στελέχη της Elvan Gıda, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας και ο διευθυντής Οικονομικών. Συνολικά, 37 ύποπτοι που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχείρησης οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας της Άγκυρας, όλοι παραπέμφθηκαν με αίτημα την προφυλάκιση. Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά την προφυλάκιση 35 ατόμων, ενώ για δύο ακόμη επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώθηκε και από το πρακτορείο Anadolu.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση Knorr: Μόλις ένα λεπτό αστοχίας στην παραγωγή ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει αρχές και λιανεμπόρους
Ποια είναι η Elvan Gıda
Η Elvan Gıda αποτελεί έναν από τους γνωστούς ομίλους της τουρκικής βιομηχανίας ζαχαρωδών. Οι ρίζες της ανάγονται στο 1952, όταν ο Ahmet Hamdi Kadiroğlu και ο γιος του Mustafa Kadiroğlu δημιούργησαν στην Κωνσταντινούπολη ένα μικρό κατάστημα ζαχαρωδών. Ο Osman Kadiroğlu ανήκει στην τρίτη γενιά της οικογένειας που συνδέεται με την επιχείρηση και σήμερα κατείχε τη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή σοκολάτας, κέικ, κρουασάν, γκοφρετών, ζαχαρωδών και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ διαθέτει μεταξύ άλλων τα εμπορικά σήματα Elvan, Cici και Cicisüt. Σύμφωνα με στοιχεία που αποδίδονται στην ίδια την εταιρεία, ο όμιλος διαθέτει οκτώ εργοστάσια, έξι στην Τουρκία και δύο στο εξωτερικό, και απασχολεί περίπου 3.500 εργαζομένους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους καταναλωτές εκτός Τουρκίας παρουσιάζει η διεθνής δραστηριότητα του ομίλου. Η εταιρεία Intersweet, που ανήκει στον όμιλο, αναφέρεται ότι εξάγει προϊόντα σε περισσότερες από 145 χώρες, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών της προσεγγίζει τα 350 εκατομμύρια δολάρια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση μαμούθ 760.536 συσκευασιών γάλακτος – 3η ανάκληση για την εταιρεία σε λιγότερο από δύο χρόνια
Η Elvan Gıda διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Sakarya, μεταξύ άλλων στην Arifiye και στη Serdivan. Στην Arifiye βρίσκεται εργοστάσιο στην 1η Οργανωμένη Βιομηχανική Περιοχή, ενώ εγκατάσταση της εταιρείας υπάρχει και στην περιοχή Beşköprü της Serdivan.
Η υπόθεση στην οποία εντάσσεται η προφυλάκιση του Kadiroğlu είναι ευρύτερη. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που μεταδόθηκε από το DHA, μέχρι τις 29 Αυγούστου είχαν κινηθεί δικαστικές διαδικασίες σε βάρος 124 ατόμων, ενώ συνολικά 81 ύποπτοι είχαν προφυλακιστεί, 10 είχαν τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο και οι Αρχές εξακολουθούσαν να αναζητούν 27 φυγόδικους. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, είχαν τεθεί υπό καθεστώς διαχείρισης 50 εταιρείες που οι Αρχές θεωρούν ότι συνδέονται με την υπόθεση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Ανακαλούνται πάνω από 10.000 έτοιμα κέικ – Στο μικροσκόπιο τα ταψιά ψησίματος
- Προσοχή! Πλατφόρμες πωλούν αντηλιακό – «μαϊμού» που μοιάζει εκπληκτικά με αυτό πασίγνωστης μάρκας – Είναι επικίνδυνο σύμφωνα με το RAPEX
- Ο Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης προειδοποιεί: Τα 7+1 λάθη με τα πλαστικά μπολ που αυξάνουν την έκθεσή μας σε χημικές ουσίες
- Φονικά ζυμαρικά: 46χρονη έδειξε στο Facebook τα μολυσμένα τορτελίνια που έφαγε λίγες ώρες πριν πεθάνει
- Σοκολατάκια: Ανακαλούνται περισσότερα από 6.200 τεμάχια – Ανάκληση στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου
- Τα αντιβιοτικά «σκότωσαν» τη Mercosur – Μπλόκο από σήμερα στην εισαγωγή κρέατος, ψαριού και μελιού από τη Βραζιλία στην ΕΕ
- Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους 24 οι νεκροί από το φονικό τσίμπημα – «Βράζει» η Αττική (πίνακες)
- Εμφιαλωμένο νερό: Πασίγνωστη μάρκα ζητά 1,5 εκατ. ευρώ και επιχειρεί να φιμώσει ΜΜΕ για κριτική σε διαφήμισή της, αν και έχει χάσει ήδη 3 δίκες
- Ελληνικό Γιαούρτι: Μαζική ανάκληση 24 κωδικών – Οι κρίσιμοι παράγοντες αλλοίωσης και ασφάλειας
- Το ελληνικό φυτό που θα μπορούσε να σώσει τη βιομηχανία κακάο – Χωρίς σημαντική διαφορά από το άλειμμα σοκολάτας σε τεστ καταναλωτών
- Μπορούν οι διαβητικοί να τρώνε ροδάκινα;
Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.