Οι Ευρωπαίοι εκτίθενται σε BPA κυρίως μέσω της διατροφής λόγω της παρουσίας BPA σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών – Έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Η έκθεση του πληθυσμού στη συνθετική χημική ουσία Bisphenol A (BPA), η οποία χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από πλαστικά και μεταλλικά δοχεία τροφίμων έως επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και σωλήνες πόσιμου νερού στην Ευρώπη, είναι πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας υγείας, σύμφωνα με ενημερωμένα ερευνητικά δεδομένα. Αυτό ενέχει δυνητικό κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η δισφαινόλη Α και δύο άλλες δισφαινόλες που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της BPA (δισφαινόλη S και δισφαινόλη F) μετρήθηκαν στα ούρα από 2.756 ενήλικες από 11 χώρες, συγκεκριμένα Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία και την Ελβετία, που εκπροσωπούν τη βόρεια, την ανατολική, τη νότια και τη δυτική Ευρώπη. Στις χώρες που συμμετείχαν στη βιοπαρακολούθηση για BPA, το επίπεδο υπέρβασης κυμαινόταν μεταξύ 71% και 100%. Συνεπώς, η έκθεση του πληθυσμού στην BPA στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλή και αποτελεί δυνητικό πρόβλημα για την υγεία. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια τρέχουσα ανησυχία για την υγεία από τη διατροφική έκθεση σε BPA, ειδικά από κονσερβοποιημένα τρόφιμα, η οποία βρέθηκε ότι είναι η πιο σημαντική πηγή έκθεσης για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η ενημέρωση του ΕΟΧ, με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια μελέτη ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης της ΕΕ, διαπίστωσε ότι έως και το 100% των ατόμων που συμμετείχαν από 11 χώρες της ΕΕ ήταν πιθανό να εκτεθούν στη χημική ουσία πάνω από τα όρια ασφαλείας για την υγεία . Αυτό εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την υγεία για τον ευρύτερο πληθυσμό της ΕΕ. Η ενημέρωση υπογραμμίζει επίσης τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που προκύπτουν από άτομα που εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα BPA.
Η ΕΕ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τη χρήση σε μεγάλο όγκο της δισφαινόλης Α σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα και για τον αντίκτυπό της στην ανθρώπινη υγεία. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε BPA κυρίως μέσω της διατροφής λόγω της παρουσίας BPA σε μια σειρά πλαστικών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών. Τον Απρίλιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε την τελευταία του επιστημονική γνώμη που επαναξιολογεί τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης στην BPA .
Η EFSA συμπεραίνει ότι η BPA μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα σε πολύ χαμηλές δόσεις. Αυτό προστίθεται σε μια σειρά από βλαβερές επιπτώσεις που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στην ανθρώπινη υγεία, όπως ενδοκρινικές διαταραχές, μειωμένη γονιμότητα και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.
Τα τελευταία δεδομένα ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης HBM4EU υποστηρίζουν το συμπέρασμα της EFSA ότι υπάρχει ανησυχία για την υγεία των Ευρωπαίων από την έκθεση στην BPA. Η ανθρώπινη βιοπαρακολούθηση παρέχει πραγματικές μετρήσεις της συνολικής εσωτερικής έκθεσης που προκύπτει από πολλαπλές πηγές έκθεσης. Τα δεδομένα βιοπαρακολούθησης για τα επίπεδα δισφαινόλης Α στα ανθρώπινα ούρα δείχνουν ότι η έκθεση είναι ακόμα πολύ υψηλή, παρά τα διαφορετικά ρυθμιστικά μέτρα που έχουν εισαχθεί από το 2015.
Το ευρωπαϊκό έργο ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης, HBM4EU, διεξήχθη από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2022. Παρήγαγε πανευρωπαϊκά, εναρμονισμένα δεδομένα ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης σχετικά με την εμφάνιση χημικών ουσιών στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και τις σχετικές επιπτώσεις στην υγεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όριο ποσοτικού προσδιορισμού των αναλυτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της BPA στα ανθρώπινα ούρα είναι πάνω από την καθοδηγητική τιμή ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης (HBM-GV). Αυτό σημαίνει ότι οι αναφερόμενες υπερβάσεις είναι ελάχιστοι αριθμοί. υπάρχει η πιθανότητα ότι στην πραγματικότητα και οι 11 χώρες έχουν ποσοστά υπέρβασης 100% εκτεθειμένα πάνω από ασφαλή επίπεδα.