Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Εκδόθηκε ο νέος κανονισμός για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά

ΑρχικήΝομοθεσίαΕΕ: Εκδόθηκε ο νέος κανονισμός για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά
spot_img

Μεταξύ των βελτιώσεων και μεγαλύτερη προστασία ενός συστατικούς ΠΓΕ όταν χρησιμοποιείται στο όνομα ενός σχετικού επεξεργασμένου τροφίμου.

Σήμερα, το Συμβούλιο εξέδωσε επίσημα κανονισμό για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα , τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης, ενώ παράλληλα απλοποιεί τη διαδικασία καταχώρισης για ΓΕ. Ο κανονισμός θα υπογραφεί τώρα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Ο κανονισμός θα αποφέρει απτά οφέλη στην αγροτική οικονομία και θα προστατεύσει τη γαστρονομική κληρονομιά της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βασικές βελτιώσεις

Μεταξύ των βελτιώσεων στο υπάρχον σύστημα GI είναι οι ακόλουθες:

  • ενισχυμένο ρόλο για τις ομάδες παραγωγών , παρέχοντάς τους εξουσία και ευθύνες για τη διαχείριση των ΓΕ τους, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους σε δίκτυα επιβολής της πνευματικής ιδιοκτησίας
  • τη δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως « αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών » με αποκλειστικά δικαιώματα να ασκούνται για λογαριασμό όλων των παραγωγών του προϊόντος που ορίζονται από μια ΓΕ
  • επιβεβαιωμένος ρόλος της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων για την καταχώριση προϊόντων ως ΓΕ
  • μεγαλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού , σε ονόματα τομέα που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού· Για το σκοπό αυτό, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει ανατεθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα πληροφοριών και ειδοποίησης για το όνομα τομέα
  • μεγαλύτερη προστασία μιας ονομασίας ΓΕ που προσδιορίζει ένα συστατικό όταν χρησιμοποιείται στο όνομα ενός σχετικού επεξεργασμένου τροφίμου· σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και θα πρέπει να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού

Ιστορικό

Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προστατεύουν τις ονομασίες προϊόντων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή ιδιότητες ή συγκεκριμένη φήμη και τα οποία συνδέονται με την περιοχή παραγωγής τους.

Τα προϊόντα αυτά προστατεύονται από αντιγραφή ή απάτη, ενώ το γεωγραφικό σύστημα εγγυάται ότι έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με υψηλά πρότυπα στην περιοχή προέλευσής τους.

Οι ονομασίες των αγροδιατροφικών προϊόντων και οίνων προστατεύονται ως Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ), και αυτές των αλκοολούχων ποτών ως Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ). Διάσημα παραδείγματα περιλαμβάνουν Parmigiano Reggiano, σαμπάνια, ελιές Καλαμάτας, πολωνική βότκα, Queso Manchego και Gruyère.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τις Εγγυημένες Παραδοσιακές Ειδικότητες (TSG). Αυτά είναι τα ονόματα των γεωργικών προϊόντων που τονίζουν τις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς να συνδέονται με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παραδείγματα διάσημων TSG είναι η Pizza Napoletana και η Vieille Kriek.

Αυτά τα συστήματα ποιότητας παρέχουν στους παραγωγούς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα , επιτρέποντάς τους να εμπορεύονται καλύτερα τα προϊόντα τους και να αυξάνουν τις πωλήσεις τους, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη τοπικών ομάδων παραγωγών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο