Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: κενά επικοινωνίας στους ελέγχους των καναδικών γαλακτοκομικών προϊόντων

ΑρχικήΝέαΕΕ: κενά επικοινωνίας στους ελέγχους των καναδικών γαλακτοκομικών προϊόντων
spot_img

cibum team

Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ αξιωματούχων στον Καναδά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σύστημα ελέγχου για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ, σύμφωνα με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέτασαν το επίσημο σύστημα ελέγχου για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια ανασκόπηση των εγγράφων τεκμηρίωσης και ελέγχου και συζητήσεις με αξιωματούχους των αρχών που συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο έλεγχος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ελέγχου παρέχει ένα «γενικά ικανοποιητικό πλαίσιο» που εγγυάται τη συμμόρφωση των εξαγόμενων προϊόντων με την καναδική νομοθεσία και τις πρόσθετες διατάξεις της ΕΕ, αλλά μερικές φορές οι πιστοποιούντες δεν είχαν άμεση γνώση ή τεκμηριωμένα στοιχεία για όσα πιστοποιούσαν.

Ένας προηγούμενος έλεγχος σχετικά με τους ελέγχους στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων του Καναδά για εξαγωγή στην ΕΕ το 2009 έκανε τρεις συστάσεις που κρίθηκε ότι είχαν αντιμετωπιστεί.

Ο Καναδάς εξήγαγε 5.867 τόνους γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Υπάρχουν 99 γαλακτοκομικές μονάδες που εξάγουν προϊόντα στην ΕΕ.

Η ομάδα ελέγχου σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ ομοσπονδιακού επιπέδου και επαρχιακών αρχών είναι περιορισμένη. Οι πληροφορίες σχετικά με τους επίσημους ελέγχους από τις επαρχιακές αρχές δεν κοινοποιούνται στον Καναδικό Οργανισμό Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA). Δεν υπάρχει ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τους ποιοτικούς ελέγχους στις εκμεταλλεύσεις γάλακτος και τους ελέγχους υγιεινής στις εκμεταλλεύσεις παραγωγής γάλακτος.

Η έλλειψη επικοινωνίας σχετικά με το αποτέλεσμα των ελέγχων μεταξύ της CFIA και των επαρχιακών αρχών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πιστοποίησης εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ, ανέφεραν οι ελεγκτές.

Κατά την αξιολόγηση του νωπού γάλακτος στη Μανιτόμπα και τη Βρετανική Κολούμπια, ένας ιστότοπος παραβίαζε τα πρότυπα καταμέτρησης για τρία χρόνια, από τον Ιούνιο του 2017. Αν και υπόκειτο σε αρκετές προειδοποιήσεις και αναστολές από τη συλλογή νωπού γάλακτος, δεν είχε ποτέ πιστοποιητικό έγκρισής.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών νωπού γάλακτος δεν κοινοποιούνται στην CFIA, τον επίσημο επιθεωρητή που είναι υπεύθυνο για την εγκατάσταση ή στην επιχείρηση τροφίμων που λαμβάνει το νωπό γάλα.

Θέματα HACCP

Οι επίσημοι έλεγχοι υγιεινής των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων δεν καλύπτουν ορισμένες απαιτήσεις της ΕΕ για την υγεία των ζώων, κριτήρια για τον αριθμό των σωματικών κυττάρων και την ιχνηλασιμότητα του νωπού γάλακτος και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να παρέχουν διαβεβαιώσεις ότι οι υπάλληλοι είναι σε θέση να υπογράψουν τις σχετικές βεβαιώσεις στα πιστοποιητικά υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ομάδα ελέγχου εντόπισε ελλείψεις στην έγκριση και τον κατάλογο των τόπων εξαγωγής της ΕΕ, την αξιολόγηση της εφαρμογής της ανάλυσης κινδύνων και των κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) και τους επίσημους ελέγχους σε επίπεδο παραγωγής γάλακτος.

Επιπλέον δεν απαιτείται αξιολόγηση συστήματος HACCP προτού εγκριθεί ένα εργοστάσιο για εξαγωγές της ΕΕ. Οι ελεγκτές σημείωσαν ότι οι επιθεωρήσεις δεν επαλήθευσαν την εφαρμογή των συστημάτων HACCP και τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις δικές τους διαδικασίες ελέγχου. Οι επιθεωρήσεις περιορίζονταν συνήθως σε ελέγχους εγγράφων και οι λίστες ελέγχου δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς για να βοηθήσουν τους επιθεωρητές να κάνουν σωστή αξιολόγηση της λειτουργίας των συστημάτων HACCP.

Πηγή: FSN


Δείτε επίσης:

Γάμος: όταν η διατροφή γίνεται αιτία σύγκρουσης. Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του συντρόφου σας 

Τροφικές δηλητηριάσεις από άψητο μείγμα για κέικ 

Η 28χρονη από τη Χίο που εξάγει αρωματικά φυτά και βότανα σε όλο τον κόσμο 

Έρευνα: Ασαφείς οι ετικέτες αλλεργιογόνων για τους καταναλωτές 

Catherine Zeta Jones: H δίαιτα που την κρατά… κορμάρα στα 51 της! 

Βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους; 

Νεκρή σαύρα σε σαλάτα σοκάρει την κοινή γνώμη στο Σιάτλ 

Διακοπές και δίαιτα: 13 απόλυτα ρεαλιστικοί τρόποι για να χάσετε βάρος 

Επιστημονική μελέτη: Το κοτόπουλο είναι η κύρια πηγή Campylobacter σε ανθρώπους 

Η Βρετανική κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους πολίτες να κάνουν δίαιτα!  

Μηχανικώς Διαχωρισμένο Κρέας (ΜΔΚ): Τι ορίζει η νομοθεσία  

«Ύποπτα» για σαλμονέλα μπαχαρικά γνωστής εταιρείας  

Καινοτομία: Παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ από Vegan δέρμα με βάση τα φυτά

Νέα νοθεία φέτας: Βαραίνει το κατηγορητήριο  

X RAY στα τρόφιμα: Λειτουργία- εφαρμογές- εγκατάσταση-κόστος- μειονεκτήματα-απόδοση 

Alert: Έκτακτη ανακοίνωση από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα