Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
31 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Η νέα εκστρατεία EUChooseSafeFood για την ασφαλή επιλογή τροφίμων

ΑρχικήΝέαEFSA: Η νέα εκστρατεία EUChooseSafeFood για την ασφαλή επιλογή τροφίμων
spot_img

cibum team

Η ενθάρρυνση των Ευρωπαίων να κάνουν σίγουρες επιλογές τροφίμων εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η επιστήμη στην ασφάλεια των τροφίμων είναι ο πυρήνας της νέας εκστρατείας της EFSA, EU Select Safe Food

Η νέα καμπάνια #EUChooseSafeFood της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την επιστήμη πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων της ΕΕ, βοηθώντας παράλληλα τους καταναλωτές να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές επιλογές τροφίμων, γνωρίζοντας ότι το φαγητό τους είναι ασφαλές.

Η νέα εκστρατεία, ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου, θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι του και, ο στόχος της είναι να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να κάνουν σίγουρες επιλογές τροφίμων εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν η επιστήμη και οι επιστήμονες στην ασφάλεια των τροφίμων. Από την βοήθεια για την αποκρυπτογράφηση των ετικετών και την κατανόηση των προσθέτων, μέχρι την παροχή συμβουλών σχετικά με το γιατί οι ωμές πατάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, η καμπάνια θα προσφέρει πρακτικές πληροφορίες στους καταναλωτές.

Ο John Smith, επικεφαλής της Εθνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, χαιρέτισε την καμπάνια: «Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο σύστημα τροφίμων. Η καμπάνια αναδεικνύει επίσης τον βασικό ρόλο της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ της EFSA, των οργανώσεων καταναλωτών, των παραγωγών τροφίμων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με τις εθνικές αρχές ασφάλειας τροφίμων όπως η δική μας. Είναι απαραίτητο για τους πολίτες της ΕΕ να γνωρίζουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν το φαγητό που τρώνε, όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη ».

Με πρωταρχική στόχευση τους Ευρωπαίους 25-45 ετών, η καμπάνια θα εξηγήσει επίσης το ρόλο της EFSA στη συμβολή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που προστατεύουν τους καταναλωτές και ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.

Μια εργαλειοθήκη #EUChooseSafeFood που περιλαμβάνει οπτικά, μικρού μήκους ταινίες και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες γλώσσες είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της καμπάνιας, καθιστώντας εύκολη τη συμμετοχή των εθνικών αρχών και ενώσεων στην καμπάνια.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές που υποστηρίζονται από την επιστήμη για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να κάνουν ενημερωμένες επιλογές τροφίμων. Η EFSA συνεργάζεται με κορυφαίους επιστήμονες από όλη την ΕΕ και πέρα ​​από αυτήν, οι οποίοι αναλύουν, αξιολογούν και συμβουλεύουν, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ποια τρόφιμα είναι ασφαλή και εάν ενέχουν κινδύνους για τους καταναλωτές. Εκτός από την ασφάλεια των καταναλωτών, το έργο της EFSA είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος από τυχόν κινδύνους που σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του αναλαμβάνεται ως απάντηση σε αιτήματα για επιστημονικές συμβουλές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι συμβουλές της EFSA είναι απαραίτητες για τους κανονισμούς και τους νόμους της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων.

Σε μια διασυνδεδεμένη τροφική αλυσίδα, η EFSA συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές ασφάλειας τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, άλλους εθνικούς εταίρους και διεθνείς οργανισμούς, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να γευτούν τα γεύματά τους με απόλυτη ηρεμία.

Η ΕΕ επιλέγει ασφαλή τρόφιμα

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι από τους καλύτερα προστατευμένους και ενημερωμένους στον κόσμο για τους κινδύνους της τροφικής αλυσίδας. Το σύστημα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ δίνει σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη το δικαίωμα να γνωρίζει πώς παράγεται, επεξεργάζεται, συσκευάζεται, επισημαίνεται και πωλείται η τροφή που τρώει. Ως μέρος αυτού του συστήματος, οι αμερόληπτοι εμπειρογνώμονες της EFSA αναθεωρούν επιστημονικά δεδομένα και μελέτες για να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τα τρόφιμα. Αυτό διασφαλίζει ότι όλα τα προϊόντα στις αγορές μας και στα καταστήματά μας είναι ασφαλή.

Σχετικά με την καμπάνια

Η καμπάνια θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι του 2021. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την επιστήμη πίσω από τα τρόφιμά μας και να πει την ιστορία των επιστημόνων που εργάζονται για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές. Ο γενικός στόχος είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να σκέφτονται κριτικά τις καθημερινές επιλογές διατροφής τους.

Η καμπάνια απευθύνεται σε ένα μη εξειδικευμένο κοινό πολιτών, ηλικίας 25-45 ετών, με επιπλέον έμφαση στις γυναίκες και τους νέους γονείς. Αυτό το κοινό ενδιαφέρεται για την ευημερία, την υγεία, το μαγείρεμα, έναν ενεργό τρόπο ζωής και/ή θέματα ασφάλειας των τροφίμων, αλλά μερικές φορές μπορεί να αισθάνεται συγκλονισμένος από την πολυπλοκότητα των διαθέσιμων πληροφοριών.

Το στυλ επικοινωνίας για την καμπάνια θα είναι ενημερωτικό, εύπεπτο και ελαφρύ. Στοχεύει στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με την επιστήμη και την ασφάλεια πίσω από τις καθημερινές επιλογές τροφίμων μέσω περιεχομένου σε μέγεθος μπουκιάς. Η εκστρατεία στοχεύει επίσης, όποτε είναι δυνατόν, να δώσει μεγαλύτερη προβολή στους επιστήμονες μέσω συνεντεύξεων ή μαρτυριών.

Ενώ τα ψηφιακά και τα κοινωνικά μέσα είναι τα κύρια κανάλια για την προώθηση της καμπάνιας, οι προσπάθειες προσέγγισης θα συμπληρωθούν με μέσα/συνεργασίες (ραδιόφωνο, γραπτός τύπος, τηλεόραση) ή παρουσία σε διαφορετικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood


Δείτε επίσης:

Γάμος: όταν η διατροφή γίνεται αιτία σύγκρουσης. Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του συντρόφου σας 

Τροφικές δηλητηριάσεις από άψητο μείγμα για κέικ 

Η 28χρονη από τη Χίο που εξάγει αρωματικά φυτά και βότανα σε όλο τον κόσμο 

Έρευνα: Ασαφείς οι ετικέτες αλλεργιογόνων για τους καταναλωτές 

Catherine Zeta Jones: H δίαιτα που την κρατά… κορμάρα στα 51 της! 

Βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους; 

Νεκρή σαύρα σε σαλάτα σοκάρει την κοινή γνώμη στο Σιάτλ 

Διακοπές και δίαιτα: 13 απόλυτα ρεαλιστικοί τρόποι για να χάσετε βάρος 

Επιστημονική μελέτη: Το κοτόπουλο είναι η κύρια πηγή Campylobacter σε ανθρώπους 

Η Βρετανική κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους πολίτες να κάνουν δίαιτα!  

Μηχανικώς Διαχωρισμένο Κρέας (ΜΔΚ): Τι ορίζει η νομοθεσία  

«Ύποπτα» για σαλμονέλα μπαχαρικά γνωστής εταιρείας  

Καινοτομία: Παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ από Vegan δέρμα με βάση τα φυτά

Νέα νοθεία φέτας: Βαραίνει το κατηγορητήριο  

X RAY στα τρόφιμα: Λειτουργία- εφαρμογές- εγκατάσταση-κόστος- μειονεκτήματα-απόδοση 

Alert: Έκτακτη ανακοίνωση από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης  

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Το BRC issue 9 είναι γεγονός – Πότε ξεκινάει η πιστοποίηση κατά το νέο τεύχος του προτύπου;

Το τεύχος 9 του BRC για την ασφάλεια των τροφίμων, είναι πλέον γεγονός, αφού κατέφθασε την 1η Αυγούστου 2022.

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα