Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές
spot_img

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα, από χαρτιά υγείας έως συσκευασίες τροφίμων και αντικολλητικά τηγάνια, αλλά έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητά τους. Τα PFAS λέγονται «για πάντα χημικά» επειδή δεν διασπώνται στο περιβάλλον αλλά οι συνέπειες τους δεν επιβαρύνουν μόνο το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία και περιλαμβάνουν ηπατική βλάβη, μειωμένο βάρος γέννησης, παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη ανταπόκριση σε εμβολιασμούς ρουτίνας και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, των νεφρών και των όρχεων. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις για μειωμένη γονιμότητα, αναπτυξιακές και συμπεριφορικές διαταραχές. Τα PFAS εισέρχονται στο σώμα μέσω της επαφής με καταναλωτικά είδη και καταπίνονται ακόμη και με τροφή και νερό.

Για την αξιολόγηση παραγόντων που επηρεάζουν τις συγκεντρώσεις PFAS στο πόσιμο νερό και για την εκτίμηση της ανθρώπινης έκθεσης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα,  μέτρησαν δέκα PFAS σε νερό βρύσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, και σε εμφιαλωμένο νερό από 15 διαφορετικές χώρες. Τα δείγματα εμφιαλωμένου, κάλυψαν 87 μάρκες με νερό πηγής που προέρχονται από 15 χώρες στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία.

 Σε αυτή τη μελέτη, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ και το υπερφθοροκτανοσουλφονικό (PFOS) ήταν τα πιο συχνά ανιχνευμένα (>99%) και κυριαρχούσαν στο παγκόσμιο εμφιαλωμένο νερό, ενώ τα άλλα PFAS ανιχνεύθηκαν επίσης σε μεγάλο βαθμό (67%-93%). Οι συγκεντρώσεις PFAS ήταν υψηλότερες στο φυσικό μεταλλικό νερό  έναντι του επιτραπέζιου, αλλά δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ του εμφιαλωμένου σε γυάλινα μπουκάλια με τα πλαστικά ούτε και στο ανθρακούχο εμφιαλωμένο νερό. Επίσης οι ερευνητές βρήκαν PFAS και στο νερό βρύσης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στην Κίνα.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως αφενός οι συγκεντρώσεις PFAS  ήταν γενικά κάτω από τα συμβουλευτικά επίπεδα υγείας που ορίζουν οι ρυθμιστικές υπηρεσίες και αφετέρου για τους καταναλωτές που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε έκθεση σε PFAS, υπάρχει τρόπος να μειώσουν την παρουσία τους στο νερό βρύσης.

Η μελέτη δείχνει ότι μέτρα όπως το βράσιμο ή/και η διήθηση ενεργού άνθρακα – συνήθως χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο νερού – μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις συγκεντρώσεις PFAS στο πόσιμο νερό, με ποσοστά απομάκρυνσης που κυμαίνονται από 50% έως 90% ανάλογα με το PFAS και της μεθόδου καθαρισμού.

Ο καθηγητής Stuart Harrad  του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ευρεία παρουσία του PFAS στο πόσιμο νερό και την αποτελεσματικότητα απλών μεθόδων επεξεργασίας για τη μείωση των επιπέδων τους. Είτε χρησιμοποιώντας μια απλή κανάτα φιλτραρίσματος νερού είτε βράζοντας το νερό αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ουσιών».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Aναφορά: Gao, C., Drage, DS, Abdallah, MA-E., Quan, F., Zhang, K., Hu, S., Zhao, X., Zheng, Y., Harrad, S., & Qiu. W. (2024). Παράγοντες που επηρεάζουν τις συγκεντρώσεις του PFAS στο πόσιμο νερό: Επιπτώσεις για την ανθρώπινη έκθεση. ACS ES&T Νερό . https://doi.org/10.1021/acsestwater.4c00533

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο