Στόχος η διαφάνεια στην επισήμανση του βοείου κρέατος.
Η υποχρεωτική επισήμανση της χώρας προέλευσης (MCOOL) για το βόειο κρέας επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ κατέθεσαν νέο διακομματικό νομοσχέδιο στη Γερουσία. Ο Cory Booker (Δημοκρατικός, Νιου Τζέρσεϊ) και ο John Thune (Ρεπουμπλικανός, Νότια Ντακότα) παρουσίασαν στις 5 Φεβρουαρίου 2025 το «American Beef Labeling Act», στοχεύοντας στην αποκατάσταση της διαφάνειας στην επισήμανση των προϊόντων βοείου κρέατος.

Το MCOOL εισήχθη αρχικά στο γεωργικό νομοσχέδιο του 2002, αλλά το 2016 καταργήθηκε, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έκρινε ότι οι απαιτήσεις επισήμανσης των ΗΠΑ για το βόειο και το χοιρινό κρέας παραβιάζουν τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Από τότε, το εισαγόμενο βόειο κρέας μπορεί να επισημαίνεται ως «προϊόν των ΗΠΑ», ακόμα κι αν έχει υποστεί μόνο εγχώρια επεξεργασία ή συσκευασία, προκαλώντας ανησυχίες για έλλειψη διαφάνειας στην αγορά.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίνει εντολή στον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ (USTR) και στο Υπουργείο Γεωργίας (USDA) να αναπτύξουν, εντός έξι μηνών από την ψήφισή του, ένα σχέδιο συμβατό με τις αποφάσεις του ΠΟΕ για την επαναφορά της υποχρεωτικής επισήμανσης. Στη συνέχεια, οι αρμόδιες αρχές θα έχουν άλλους έξι μήνες για να εφαρμόσουν το νέο σύστημα.
Η επισήμανση της χώρας προέλευσης ισχύει ήδη για άλλα προϊόντα, όπως το κοτόπουλο, το αρνί, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα νωπά προϊόντα, ωστόσο η απουσία ανάλογης ρύθμισης για το βόειο κρέας έχει δημιουργήσει πιέσεις από κτηνοτρόφους και οργανώσεις καταναλωτών για την αποκατάσταση της διαφάνειας.
Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού του βοείου κρέατος. Οι μεταποιητές, οι προμηθευτές και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να συμμορφωθούν με νέες απαιτήσεις επισήμανσης, ενώ οι κτηνοτρόφοι ενδέχεται να χρειαστεί να παρέχουν πρόσθετες πιστοποιήσεις για την προέλευση των ζώων.
Με το ισχύον Farm Bill να λήγει τον Σεπτέμβριο του 2025, η προτεινόμενη νομοθεσία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Η επαναφορά της MCOOL θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος συμμόρφωσης, αλλά και σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών ως προς την προέλευση του βοείου κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες.