Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FOP: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας

Είναι υποχρεωτική η επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας; - Τι ισχύει στην Ευρώπη - οφέλη και περιορισμοί των FOP

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFOP: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας
spot_img

Είναι υποχρεωτική η επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας; – Τι ισχύει στην Ευρώπη – οφέλη και περιορισμοί των FOP

Οι ετικέτες τροφίμων μας βοηθούν να κατανοήσουμε τι υπάρχει στα συσκευασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με το νόμο, η ετικέτα πρέπει να περιλαμβάνει διατροφικές πληροφορίες που παρέχουν το ενεργειακό περιεχόμενο σε kilojoules (kJ) και χιλιοθερμίδες (kcal), λίπη , κορεσμένα λίπη («κορεσμένα»), υδατάνθρακες , σάκχαρα , πρωτεΐνες και αλάτι ανά 100 γραμμάρια (g) ή 100 χιλιοστόλιτρα (ml). 1 Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να εμφανίζονται μαζί και πιθανότατα βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

Εκτός από την υποχρεωτική διατροφική επισήμανση που αναφέρεται παραπάνω, μπορεί επίσης να δούμε τη χρήση πρόσθετων μορφών παρουσίασης των διατροφικών πληροφοριών στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, που ονομάζονται διατροφική επισήμανση «μπροστά από τη συσκευασία» (FOP). Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους καταναλωτές να δουν με μια ματιά τις βασικές διατροφικές πληροφορίες όταν αγοράζουν τρόφιμα.

Τι είναι η επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας;

Η διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας είναι απλοποιημένες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων που στοχεύουν να βοηθήσουν περαιτέρω τους καταναλωτές στις επιλογές τους. Μπορεί να είναι είτε μερική επανάληψη των πληροφοριών που περιέχονται στη διατροφική δήλωση (π.χ. μόνο η ενεργειακή αξία ή η ενεργειακή αξία μαζί με τις ποσότητες λίπους, κορεσμένων σακχάρων και αλατιού) είτε μπορεί να δώσει πρόσθετες πληροφορίες για τη συνολική διατροφική ποιότητα του φαγητού μέσω συμβόλων, γραμμάτων, χρωματικών κωδικών ή άλλων γραφικών μορφών, αρκεί να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Παραδείγματα διατροφικών προγραμμάτων επισήμανσης στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας περιλαμβάνουν το Nutri-Score και το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γιατί υπάρχουν πληροφορίες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας;

Η επισήμανση FOP στοχεύει να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν γρήγορα τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν στην περιεκτικότητα σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μιας δίαιτας. Οι δύο κύριοι στόχοι είναι να δοθούν στους καταναλωτές πρόσθετες πληροφορίες που μπορούν να τους βοηθήσουν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και να ενθαρρύνουν τη βιομηχανία τροφίμων να αναδιατυπώσει τα προϊόντα προς πιο υγιεινές επιλογές (π.χ. αναμόρφωση τροφίμων ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι, σάκχαρα και/ή λίπη, κρίσιμα θρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να μειωμένος).

Είναι υποχρεωτική η επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας;

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, δεν είναι υποχρεωτική η παροχή διατροφικών πληροφοριών στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών, αλλά οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων μπορούν να τις παρέχουν εθελοντικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια πρόταση για τυποποιημένη διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε επίπεδο ΕΕ ως μέρος του σχεδίου δράσης Farm to Fork .

Ποιος ρυθμίζει το μπροστινό μέρος των διατροφικών πληροφοριών της συσκευασίας;

Στην Ευρώπη, η διατροφική επισήμανση ρυθμίζεται από τον κανονισμό FIC ( Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 για την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές). Εκτός από τον καθορισμό των υποχρεωτικών διατροφικών πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων, ο νόμος προβλέπει επίσης τη χρήση πρόσθετων μορφών έκφρασης και άλλων «εθελοντικών πληροφοριών για τα τρόφιμα» – όπου ισχύουν τα περισσότερα προγράμματα FOP.

Ποια είναι τα οφέλη και οι περιορισμοί των προγραμμάτων FOP;

Όλα τα προγράμματα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, αλλά όλα έχουν στόχο να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τις διαφορές στη διατροφική ποιότητα των διαφόρων προϊόντων διατροφής.

Πράγματι, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της επισήμανσης FOP είναι η δυνατότητά της να βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων. Η επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τραβάει περισσότερη προσοχή από τις ετικέτες στο πίσω μέρος της συσκευασίας και η έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα συστήματα FOP μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να εντοπίσουν πιο υγιεινές επιλογές μεταξύ των προϊόντων, ιδιαίτερα όταν οι ετικέτες χρησιμοποιούν χρωματική κωδικοποίηση. Το πώς αυτά τα συστήματα καταλήγουν να επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις ή τη διατροφική συμπεριφορά είναι λιγότερο σαφές και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, καθώς εξαρτάται επίσης από διάφορους παράγοντες που περιλαμβάνουν τα κίνητρα του καταναλωτή, τις τιμές και τις εκπτώσεις των προϊόντων και την αναμενόμενη νοστιμιά, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα προγράμματα FOP μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στις επιλογές τροφίμων, ειδικά εάν η εισαγωγή τους συνδυάζεται με εκστρατείες ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας.

Από την άποψη της αναμόρφωσης των τροφίμων, τα προγράμματα FOP στοχεύουν να αποτελέσουν κίνητρο για τους παραγωγούς τροφίμων να αναδιατυπώσουν τα προϊόντα τους για να λάβουν καλύτερη βαθμολογία, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιομηχανία να κινηθεί προς πιο υγιεινά προϊόντα.

Ένας σημαντικός περιορισμός που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ξεπεράσει με το εναρμονισμένο της σύστημα FOP είναι η μεταβλητότητα των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για τη βαθμολογία των τροφίμων ως περισσότερο ή λιγότερο υγιεινών εντός διαφορετικών συστημάτων. Τα περισσότερα σχήματα FOP βασίζονται σε μεθόδους προσδιορισμού θρεπτικών στοιχείων που ταξινομούν τα τρόφιμα σύμφωνα με την ενέργεια και τη σύστασή τους σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των διαφορετικών σχημάτων στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που εξετάζονται, των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των βαθμολογιών, καθώς και κατά πόσον ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται είναι προσαρμοσμένος σε διαφορετικές ομάδες τροφίμων ή εφαρμόζεται σε όλες τις ομάδες τροφίμων. Η ποικιλία των προσεγγίσεων και των μορφών που χρησιμοποιούνται στις ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και να εμποδίσει το σκοπό τέτοιων συστημάτων.

Ποιες είναι οι πιο κοινές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας;

Τα σχήματα FOP μπορούν να ταξινομηθούν ως

  • «ειδικοί για τα θρεπτικά συστατικά» ή
  • «συνοπτικοί δείκτες», ανάλογα με τον τύπο των πληροφοριών που παρέχουν.

Τα προγράμματα που αφορούν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά απλώς ενημερώνουν για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το φαγητό. Για παράδειγμα, μπορούν να δείξουν το ποσοστό των θρεπτικών συστατικών που παρέχει το φαγητό (π.χ. αλάτι, λίπος, σάκχαρα) και πώς συγκρίνεται με τις καθημερινές συστάσεις.

Με τη σειρά τους, οι «συνοπτικοί δείκτες» παρέχουν στους καταναλωτές μια συνολική εκτίμηση της υγιεινής του τροφίμου. Αυτό ισχύει για το σύμβολο Keyhole, όπου τα τρόφιμα με αυτό το συγκεκριμένο λογότυπο θεωρούνται πιο υγιεινά στην ομάδα τροφίμων τους ή το Nutri-Score όπου τα τρόφιμα ταξινομούνται με χρώμα και γράμμα που τα κατατάσσει ως πιο υγιεινά ή λιγότερο υγιεινά σε μια κλίμακα.

Μια ποικιλία προγραμμάτων FOP έχουν αναπτυχθεί από δημόσιους φορείς, ΜΚΟ υγείας ή/και τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό τοπίο κυριαρχείται ως επί το πλείστον από την ετικέτα Εισαγωγών Αναφοράς. Άλλα κοινά σχήματα περιλαμβάνουν το Nutri-Score (ευρέως χρησιμοποιούμενο στη Γαλλία και το Βέλγιο), το σύμβολο Keyhole (χρησιμοποιείται κυρίως στη Σουηδία, τη Δανία και τη Λιθουανία) και το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ετικέτα αναφοράς πρόσληψης

Το Reference Intake Label είναι μια ετικέτα ειδική για θρεπτικά συστατικά που αναπτύχθηκε από την FoodDrinkEurope. Η ετικέτα δείχνει πόση ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (λίπη, κορεσμένα, σάκχαρα και αλάτι) περιέχει μια μερίδα ενός τροφίμου και πόση αντιπροσωπεύει ως ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς. Το σύστημα χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ και οι έμποροι λιανικής σε ορισμένες χώρες (π.χ. Πορτογαλία και Ισπανία) έχουν αναπτύξει τις δικές τους εκδόσεις που προσθέτουν χρωματική κωδικοποίηση στην ετικέτα Εισαγωγών αναφοράς.

Nutriscore

Το Nutri-Score είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που βασίζεται στο μοντέλο διατροφικού προφίλ του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και χρησιμοποιείται σε διαφορετικές χώρες για να βοηθήσει στη σύγκριση τροφίμων εντός της ίδιας ομάδας τροφίμων. Ο αλγόριθμος θεωρεί τόσο «αρνητικά» (σάκχαρα, κορεσμένα λίπη, αλάτι και θερμίδες) όσο και «θετικά» (πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς) στοιχεία σε 100 g ή 100 ml τροφής για τον υπολογισμό της συνολικής διατροφικής βαθμολογίας.

Στη συνέχεια, τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται σε πέντε έγχρωμες κατηγορίες που σχετίζονται με γράμματα από το Α έως το Ε που διακρίνουν τα προϊόντα με υψηλότερη θρεπτική ποιότητα (σκούρα και ανοιχτά πράσινα) από τα προϊόντα με χαμηλότερη θρεπτική ποιότητα (πορτοκαλί και κόκκινο). Το Nutri-score μπορεί να εφαρμοστεί σε συσκευασμένα προϊόντα (με λίγες εξαιρέσεις) και χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικούς αλγόριθμους για ποτά, λίπη και λάδια και τυριά. 

σύμβολο “κλειδαρότρυπα”

Το σύμβολο της κλειδαρότρυπας είναι ένα παράδειγμα «θετικού δείκτη» ή «λογότυπου έγκρισης» που αναπτύχθηκε από τη Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων και χρησιμοποιείται επίσης από ορισμένους παραγωγούς τροφίμων στη Δανία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Το λογότυπο αποτελείται από ένα πράσινο σύμβολο σε σχήμα κλειδαριάς που προσδιορίζει την πιο υγιεινή επιλογή σε 32 ομάδες τροφίμων (π.χ. ψωμί, τυρί, έτοιμα γεύματα κ.λπ.).

Για να φέρουν το σύμβολο της κλειδαρότρυπας, τα τρόφιμα πρέπει να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σχετικά με την ποσότητα λίπους, σακχάρων, αλατιού, φυτικών ινών, δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών που παρέχουν, οι οποίες βασίζονται στις Σκανδιναβικές Διατροφικές Συστάσεις. Τελικά, τα τρόφιμα που φέρουν το σύμβολο της κλειδαρότρυπας περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και αλάτι, περισσότερες φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως και λιγότερα ή πιο υγιεινά είδη λίπους από τα τρόφιμα του ίδιου τύπου που δεν μπορούν να επισημανθούν με την κλειδαρότρυπα. 

Σχέδιο φαναριών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το σύστημα φαναριών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα, που συνδυάζει χρωματική κωδικοποίηση και ποσοστιαίες προσλήψεις αναφοράς σε μια γραφική μορφή που μοιάζει με φανάρι. Δείχνει την ενεργειακή αξία (θερμίδες) και την ποσότητα (σε γραμμάρια) λίπους, κορεσμένων λιπαρών, ολικών σακχάρων και αλατιού ανά μερίδα ή μερίδα φαγητού. Τα χρώματα πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση της ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών ανά 100 g / mL τροφής/ποτών ως «χαμηλή», «μέτρια» ή «υψηλή», αντίστοιχα, υπό το πρίσμα της ποσοστιαίας πρόσληψης αναφοράς.

Πηγή: eufic

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανακαλείται γάλα λόγω μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών

Μολυσμένο με τον ιό της γρίπης των πτηνών γάλα, αποσύρθηκε από τα ράφια - Άγνωστος ο κίνδυνος για τους καταναλωτές λένε οι αρχές.

Ζυμαρικά: Πως πρέπει να τα τρώτε για να μην παχαίνουν – Ευρήματα μελετών

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο