Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά οδηγεί στην υποκατανάλωσή τους – Απαραίτητες οι κρατικές επιδοτήσεις

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΗ ακρίβεια στα οπωροκηπευτικά οδηγεί στην υποκατανάλωσή τους - Απαραίτητες οι κρατικές επιδοτήσεις
spot_img

Βιργινία Κιμπουρόπουλου

Το υψηλό πάγιο κόστος για τη λιανική πώληση φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνεπάγεται την υποκατανάλωσή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συνεπώς η κρατική επιδότηση είναι μονόδρομος για χάρη της βέλτιστης διατροφής των πολιτών.

Μια νέα μελέτη οικονομολόγων στο Πανεπιστήμιο του Warwickset προσπάθησε να αποτυπώσει σε αριθμούς, το αντίκτυπο που έχει η αύξηση στις τιμές τροφίμων, συγκεκριμένα φρούτων, σε μια αλλαγή της διατροφικής καθημερινότητας των καταναλωτών. Οι οικονομολόγοι διαπίστωσαν ότι το σταθερό κόστος στην αλυσίδα εφοδιασμού διαδραματίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην τιμή των φρούτων και των λαχανικών από ό,τι στις τιμές άλλων τροφίμων, στρεβλώνοντας τη σχετική τιμή κατά τουλάχιστον 40%. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές αγοράζουν κατά μέσο όρο 15% λιγότερα φρούτα και λαχανικά από ό,τι θα είχαν εάν πωλούνταν σε οριακό κόστος.

Η υποκατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά 15% λόγω ατελειών της λιανικής αγοράς αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του χάσματος μεταξύ της μέσης ποσότητας φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται, αλλά και του ποσοστού που πρέπει να καταναλώνεται. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο και στην πτώση της δημόσιας υγείας.

Ο καθηγητής Thijs van Rens, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου, αναφέρει το εξής: «Υπάρχει κάτι λάθος με την αγορά, το οποίο είναι ότι υπάρχει υψηλό σταθερό κόστος στην παροχή φρούτων και λαχανικών. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές και η κατανάλωση πολύ χαμηλή. Το χειρότερο: το αντίκτυπο είναι ισχυρότερο όταν η ζήτηση είναι χαμηλή. Και η ζήτηση συμβαίνει να είναι χαμηλή εκεί όπου οι άνθρωποι είναι φτωχοί. Έτσι, αυτή η αποτυχία της αγοράς όχι μόνο μας κάνει όλους πιο επιρρεπείς στις ασθένειες, αλλά αυξάνει και την ανισότητα στην υγεία».

Η τιμή  ενός προϊόντος ενσωματώνει σταθερό κόστος που σχετίζεται με την κατασκευή και τη διανομή του. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ιδιαίτερα υψηλό πάγιο κόστος, καθώς είναι ευπαθή προϊόντα που απαιτούν συχνότερη ανανέωση του αποθέματός τους. Αυτό ανεβάζει την τιμή των φρέσκων προϊόντων σε σύγκριση με άλλα, πιο ανθυγιεινά, τρόφιμα, τα οποία πωλούνται κοντά στο οριακό τους κόστος.

Η λύση; Μια κρατική επιδότηση για φρούτα και λαχανικά έως και 25% για να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να γίνει πιο υγιεινή η διατροφή. «Η φορολόγηση και η επιδότηση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ήταν πολιτικά ανέφικτη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι πλέον», αναφέρει ο καθηγητής και τονίζει πως η παχυσαρκία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και δεν πρόκειται να το λυθεί με απλές τροποποιήσεις. Πρέπει να επιστρατεύτουν τα μεγάλα όπλα: επιδοτήσεις και φόροι.»

Η έρευνα στοχεύει να ενημερώσει σχετικά με την επίδραση της ακρίβειας στην τσέπη και την υγεία μας, αλλά και να εγείρει ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη που θα είχε μια κρατική επιδότηση στους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220330141432.htm

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο