Η αβεβαιότητα αυξάνεται καθώς οι επιχειρήσεις πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος και τους νέους κανονισμούς.
Η εμπιστοσύνη στον βρετανικό κλάδο παραγωγής τροφίμων και ποτών έχει καταρρεύσει, με το επιχειρηματικό κλίμα να υποχωρεί στο -47% στο τέλος του 2024, από -6% το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών (FDF), η βιομηχανία αντιμετωπίζει πολλαπλά πλήγματα, από την εκτίναξη του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών έως τις αυξημένες εισφορές Εθνικής Ασφάλισης.

Την κατάσταση επιδεινώνουν οι νέοι κανονισμοί για την εκτεταμένη ευθύνη του παραγωγού (EPR), οι οποίοι από τον Οκτώβριο θα επιβαρύνουν τον κλάδο με 1,4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές, με τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις επενδύσεις και την παραγωγικότητά τους.
Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, η FDF εγκαινίασε το Ingredients for Growth, ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. Η έκθεση καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) στον κλάδο, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων προϊόντων και τη μετάβαση προς καθαρές μηδενικές εκπομπές.
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς τα ποσοστά κενών θέσεων στον κλάδο είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τη γενική μεταποίηση. Η FDF ζητά τη συνεργασία με την Skills England για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα καλύψει το κενό σε δεξιότητες και θα διασφαλίσει την προσέλκυση νέων ταλέντων.
Η Ομοσπονδία πιέζει επίσης για ένα απλοποιημένο σύστημα φορολογικών πιστώσεων Ε&Α, το οποίο θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα προϊόντα. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα έσοδα από την EPR πρέπει να διοχετεύονται αποκλειστικά στην ανάπτυξη υποδομών ανακύκλωσης και όχι στους προϋπολογισμούς των τοπικών αρχών.
Οι εξαγωγές του κλάδου έχουν μειωθεί κατά 30% μετά το Brexit, με τις επιχειρήσεις να ζητούν απλοποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται δυσανάλογα.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της FDF, Karen Betts, προειδοποιεί ότι χωρίς αποφασιστική κυβερνητική δράση, ο τομέας κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητα. Όπως υπογραμμίζει, μια ισχυρή βιομηχανία τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, τη στήριξη της γεωργίας και την οικονομική ανάπτυξη.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να γίνει η πιο ανταγωνιστική και καινοτόμος αγορά τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη, αλλά αυτό προϋποθέτει κυβερνητική στήριξη που θα άρει τα εμπόδια και θα επιταχύνει την ανάπτυξη», σημειώνει η Betts.