Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΣΕΒΤ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα – Πρωτόγνωρες οι συνθήκες στη Ελληνική βιομηχανία τροφίμων

ΑρχικήΝέαΣΕΒΤ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα - Πρωτόγνωρες οι συνθήκες στη Ελληνική βιομηχανία τροφίμων
spot_img

 Μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και σειρά άλλων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου ζητά, μεταξύ άλλων, από την πολιτεία ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

   Όπως ανέφερε εχθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου από την πολιτεία η βιομηχανία χρειάζεται συνέχιση στήριξης των επιχειρήσεων, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, διευκόλυνση στην εισαγωγή πρώτων υλών με ταχύτερες διαδικασίες ελέγχων, απεξάρτηση και εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού για ενέργειες και πρώτες ύλες. Επίσης, χρειάζεται, μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής, προστασία από αθέμιτες πρακτικές και προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων, άμεση ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου για επενδύσεις , διευκόλυνση στην απορρόφηση επενδυτικών προγραμμάτων που αναπτύσσουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση του κλάδου της αγροδιατροφής.

   «Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν σχετίζονται πλέον με στόχους και στρατηγικές αλλά με πρωτόγνωρες συνθήκες που δεν έχουν προηγούμενο. Οι επιπτώσεις σε επίπεδο παραγωγής, μεταποίησης, αγοράς, καταναλωτών είναι πολλές με αποτέλεσμα να διακυβεύεται όχι μόνο η ανάπτυξη αλλά η βιωσιμότητα του κλάδου μας» ανέφερε από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου ο κ. Γιώτης.

   Αναφερόμενος στις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος τόνισε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται η ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση. Όπως είπε, καθημερινές είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, στις μεταφορές και με σημαντικές ελλείψεις στις πρώτες ύλες, σε ζωοτροφές και σε λιπάσματα. Την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία και λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια.

   Τόνισε επίσης, ότι «οι καταναλωτές που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για τη βιομηχανία έχουν υποστεί ουσιαστική μείωση στην αγοραστική τους δύναμη ενώ οι αλλαγές στην καταναλωτική τους συμπεριφορά είναι σημαντικές και αναπόφευκτα επηρεάζουν τον κλάδο».

   Ο κ. Γιώτης στην ομιλία του εστίασε στον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών σημειώνοντας ότι «δεν είναι μόνο καθοριστικός πυλώνας της εγχώριας οικονομίας αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των πολιτών. Πρέπει να παραμένει ισχυρή και ανταγωνιστική για να συνεχίσει να προσφέρει ποιότητα, διατροφική αξία και απόλαυση μέσα από τα προϊόντα που παράγει».

   Κληθείς να απαντήσει στο αίτημα του ΣΕΒΤ για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στον κλάδο, μόνο που αυτή η στήριξη θα αφορά δράσεις κυρίως για το ενεργειακό κόστος και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Για το θέμα του ΦΠΑ είπε ότι «είναι άμεσο το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται αλλά αυτό αξιολογώντας το μπορούμε να το υποστούμε. Πρέπει να είναι σίγουρη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα που μειώθηκε ο ΦΠΑ στο 6% από το 13% δεν είδα την αποτελεσματικότητα εκείνη τελικά στην πίεση των τιμών που ήθελα να δω» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είμαι ανοικτός και θετικός σε όποιο μέτρο πραγματικά θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις γα να μειώσουν το κόστος στον καταναλωτή. Υπάρχει αρμοδιότερο υπουργείο, όπως το Οικονομικών, για να αξιολογήσει την σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου. Εγώ θέλω ένα φθηνό προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή. Όσο με αφορά και με βάση τον σχεδιασμό που θα γίνει, θα τον υπηρετήσω».

   Στην ομιλία του ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι ο κλάδος της Αγροδιατροφής μπορεί να εξελιχθεί σε «κλειδί» για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και να προσελκύσει πολλές ξένες επενδύσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος είναι η συνένωση δυνάμεων επιχειρηματικού κόσμου και πολιτείας. Ο υπουργός μίλησε για στοχευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των νέων αναγκών και συνηθειών που διαμορφώθηκαν στο καταναλωτικό κοινό, μέσα από τις αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις.

   Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τα μέλη του ΣΕΒΤ να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση για να διεκδικήσει η Ελλάδα μεγαλύτερο μερίδιο για τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι με τη στήριξη της κυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα και τη δική τους θέληση και δυναμισμό, ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

   Στη μεγάλη πίεση που υφίσταται η βιομηχανία από την αύξηση του κόστους ενέργειας και μεταφορών αναφέρθηκε ο Ανδρέας Σιάμισιης, πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ & διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒΤ.

   «Δεν περιμένουμε τεράστια μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Θα μειωθεί πιστεύω. Δεν θα μειωθεί όμως ούτε στο επόμενο τρίμηνο ούτε στο επόμενο εξάμηνο σε βαθμό που να αλλάξει τα οικονομικά της βιομηχανίας» τόνισε ο κ. Σιάμισιης. Πρόσθεσε επίσης ότι στο επόμενο διάστημα λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν θα αυξηθεί η διακίνηση των τροφίμων, τόσο οδικώς όσο και ακτοπλοϊκώς και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος για τις επιχειρήσεις, λόγω της μεγάλης χρήσης πετρελαίου.

   Σημείωσε επίσης, ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας δεν σχετίζεται με τις αγορές και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι αποτέλεσμα της απόφασης που ελήφθη πριν χρόνια στην Ευρώπη για ένα καθαρό περιβάλλον στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

   Απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις του κλάδου, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν σε ενέργειες ώστε να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος στις οποίες, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων με τους παρόχους, επενδύσεις στην ιδιοπαραγωγή κ.ά. με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν μελλοντικά.

   Μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒΤ ο Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, απέδωσε το φαινόμενο του πληθωρισμού όχι τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στις ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία. Όπως είπε «στην πανδημία υπήρξε μια βροχή άπειρου χρήματος από τις Κεντρικές τράπεζες την ίδια ώρα που δεν μπορούσες να καταναλώσεις ενώ η παραγωγή ήταν μειωμένη».

   Ο κ. Βέττας σημείωσε ότι το πλάνο για την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να είναι η οικονομία να «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 2-3% ώστε να μπορεί να είναι διαχειρίσιμο το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος.

   Πρόσθεσε επίσης, ότι «εάν δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές παγκοσμίως, είτε να ξεφύγει το ουκρανικό είτε αναταραχή στις αγορές, είναι έτσι δρομολογημένα τα πράγματα που δεν ανησυχώ για τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δύο με τρια χρόνια». Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό «δεξαμενές» όπως ο τουρισμός , οι επενδύεις, το ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί να αρχίσουν να εξαντλούνται ακριβώς την ώρα που θα αρχίσει η εξυπηρέτηση του χρέους να γίνεται ζήτημα, δηλαδή σε 4 με 5 χρόνια. «’Αρα εάν δεν έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές που θα επηρεάσουν ουσιαστικά την παραγωγικότητα στη χώρα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα εξαντληθεί αυτή η δυναμική με αποτέλεσμα να κυλήσουμε σε χαμηλά νούμερα» υπογράμμισε ο κ. Βέττας.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο